öngyilkosság
#Szülőknek

Ha a tizenéves késztetést érez, hogy öngyilkosságot kövessen el

2013.08.29.
2 perces olvasási idő

Bármely esetben, amikor arról értesülünk, hogy egy tizenéves öngyilkos lett, arra gondolunk, hogy kárba veszett egy élet. Természetesen nincs jó öngyilkosság, de amikor egy fiatal, aki előtt még ott van az egész élet és végez magával, az különösen tragikus.

A szülők számára ez még inkább kétségbeejtő. A gyermekük képes öngyilkosságot elkövetni? Hogy nem vette észre? A legtöbb szülő elmondása szerint nem látott semmi olyan figyelmeztető jelet, ami arra utalt volna, hogy a gyermekét az öngyilkosság foglalkoztatja. Hogyan lehet biztosan megakadályozni, hogy ilyen ne történjen meg?

Miért követ el egy tizenéves öngyilkosságot?

Erre senki nem tudja a tökéletes választ. De a tizenévesek manapság óriási nyomás alatt állnak, nagyobb alatt, mint az előző generációk. Ezek a fiatalok zsonglőrködnek az iskola, a munka, a kapcsolatok, a család és a szabad idő elemeivel. Minél nagyobb a nyomás, annál többen érezhetik magukat elszigeteltnek.

Egy becslés szerint 12 tizenévesből 1 komolyan gondol bizonyos esetekben az öngyilkosság lehetőségére, de a túlnyomó többségnél ez az érzés csak rövid ideig tart és nem elég erős. Néhányan úgy vélik, hogy azoknál a fiataloknál, akik a szabadidejük jelentős részét az interneten lógva töltik, az öngyilkosság nem tűnik valós veszélynek.

A depresszió, a stressz, az érzelmi konfliktusok és egyéb tényezők együtthatása miatt érezhet késztetést egy tizenéves az öngyilkosságra, de ezek nem közvetlen okai magának a tettnek. Általában valamilyen esemény katalizátorként szolgál, és a szakadék szélére sodorja az illetőt. Gyakran azonban lehetetlen megjósolni, hogy miért akar öngyilkosságot elkövetni egy tini. Nagyon sokszor soha nem derül ki a valódi ok.

öngyilkosság gyógyszerekkelHogyan lehet észrevenni a veszélyes viselkedést?

A rövid válasz az, hogy többnyire nem lehet észrevenni a veszélyes magatartást. Az illető depressziósnak tűnhet, és bizonyos esetekben depresszió kezelése alatt állhat. A gondolataikba azonban nem tudunk belelátni, nem tudhatjuk, hogy pontosan mi zajlik benne. Sokszor az öngyilkos tizenéves nem tesz semmi olyat, ami előre jelezné, hogy milyen nagy a baj.

Elkerülhetetlen, hogy a szülő szemrehányásokat tesz magának. Azt gondolja, hogy ha ezt vagy azt másképp csinálta volna, akkor nem következett volna be a tragédia. Lehet, hogy nem, de az is lehet, hogy semmit nem változtatott volna meg. Ezt soha nem tudjuk már meg, és ez minden másnál nagyobb fájdalmat okoz.

Beszéljünk az öngyilkosságról!

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az öngyilkossági kísérletet, remélve, hogy soha többet nem fog megtörténni. Lehetséges, hogy a tiniknek csak kis hányada az, aki öngyilkosságot követ el, de akkor is beszélni kell a témáról. Vannak kamaszok, akik komolyan elgondolkodnak ezen és végigcsinálják. Beszéljék meg, miért gondolhatják ezt, és kérdezze meg a gyermekét, miért nem bíznak senkiben. Ezzel nincs befejezve, mindenesetre a témát felvetették, és újra beszélhetnek róla, ha valamikor terítékre kerül.

Amit tehetünk, hogy minden esetben megfelelő hozzáállással meg kell dicsérni a gyereket. Gyakran készen állunk a kritikára, de a jó véleményünket már nem osztjuk meg velük olyan gyorsan. Hozzánk hasonlóan a tizenévesek is igénylik a pozitív megerősítést – mindent megváltoztathat, ha úgy hiszik, hogy értékelik őket.

Ha nyugtalanítja, hogy a gyermeke öngyilkosságot követhet el, meg kell beszélniük. A nyílt rákérdezés nem biztos, hogy őszinte választ eredményez. A témát kerülgetve puhatolózni kell. Jegyezze meg, hogy letörtnek tűnik, és kérdezze meg, hogy ennek mi az oka. Ha tudomása van egy konkrét negatív eseményről, próbálja megtudni az azzal kapcsolatos érzéseit.

A tizenévesek úgy érzik, hogy a szülők nem érthetik meg az érzéseiket. Lehet, hogy igazuk van, lehet, hogy nem. Önnek azonban próbálkoznia kell vele. Próbálja megtudni, hogy a gyermek szerint az öngyilkosság lehet-e megoldása egy problémának. Ha a véleménye igen, meg kell tudni, hogy mostanában eljátszott-e az öngyilkosság gondolatával.

Ez is fontos: Öngyilkosság - Milyen figyelmeztető jelei vannak?

Ha úgy véli, hogy gyermekét az öngyilkosság foglalkoztatja

Ha úgy ítéli meg, hogy valós az öngyilkosság veszélye, próbálja távol tartani a gyermeket a lehetőségektől, és kérje hozzáértő szakemberek segítségét, estleges pszichiátriai megfigyelést. Ne feledje, jobb félni, mint megijedni! Inkább legyen óvatos és értelmezze félre a jeleket, minthogy későn eszméljen!

(KamaszPanasz- H.P., forrás: yourteenager.co.uk)