gyermek
#Szülőknek

Az időjárás és az asztma kapcsolata

2014.09.15.
2 perces olvasási idő

Az időjárás asztmára, asztmaszerű tünetekre gyakorolt hatása még napjainkban sem teljesen tisztázott, azonban egyértelműen igazolható, hogy valamilyen kapcsolat létezik a két dolog között. Számtalan tanulmány és kutatási projekt foglalkozott már a témával és megannyi eredmény született a feltételezett kapcsolat, ok-okozati viszony tisztázására.

Ezt támasztja alá az a tény, hogy bizonyos időjárási feltételek esetén megnő az asztmával és asztmaszerű tünetekkel orvoshoz forduló páciensek száma. Egyes betegek arról panaszkodnak, hogy tüneteik rosszabbodnak bizonyos időjárási körülmények között, rendszerint mindig ugyanolyan feltételek esetén jelentkeznek a panaszok. Másoknál egy hirtelen jött vihar vagy frontváltozás okoz asztmarohamokat.

A hideg, száraz levegő rövid időn belül képes súlyos rohamokat előidézni. Jellemzően az asztmában szenvedő téli sportok szerelmeseit sújtja a probléma leginkább, akik sok időt töltenek a hideg levegőn, ráadásul komoly fizikai terhelésnek is kiteszik magukat, ami szintén ronthat az állapotukon. A száraz, szeles idő jobban felkavarja a levegőben terjedő pollent és gombaspórákat, és komoly problémát okoz az allergiások, az asztmások és az arra érzékenyek számára.

Azonban a forró és nedves levegő szintén problémát okozhat az asztmások és az arra érzékenyek körében, előidézhet asztmaszerű tüneteket, rohamokat. A nedves időjárás kedvez a penész terjedésének, ami szintén igen komoly allergénforrás az asztmások számára.

Több tanulmány szerint az erős viharok igenis előidézhetnek asztmarohamokat. Az egyik felmérés alapján az orvoshoz forduló asztmás, asztmaszerű tünetekre panaszkodó betegek száma 15 százalékkal megugrott a viharos napokon a normálisan megszokott átlaghoz képest. A vizsgálatok alapján arra jutottak a kutatók, hogy az erős szél által a légkörbe került allergén, spóra, pollen és por tehető felelőssé a tünetek rosszabbodásáért, nagyjából megduplázódott a levegőbe került allergén anyagok mennyisége. Feljegyzések szerint a légköri nyomás is hatással lehet az asztma tüneteinek előidézésére.

A kiváltó okok, az allergének elkerülése

Ha úgy érzi, hogy hatással van az Ön vagy gyermeke szervezetére az időjárás, érdemes egy naplóban vezetnie, hogy mikor, milyen időjárási körülmények között jelentkeztek az egyes tünetek, és konzultálnia az orvossal annak érdekében, hogy pontosan kiderítsék, mi tehető felelőssé a rohamok rosszabbodásáért.

Amennyiben sikerült azonosítani azt az időjárási tényezőt, ami az asztma rosszabbodását okozza vagy a rohamot kiváltja, érdemes alkalmaznia a következő tippek valamelyikét:

  • Figyelje az időjárás és a pollen előrejelzést (pollen, spóra, por), valamint más lehetséges faktorokat (extrém hideg vagy meleg, frontok), melyek feltehetően előidézhetik gyermeke vagy az Ön tüneteit.
  • Ne engedje ki gyermekét a szabadba, amikor koncentráltan jelentkeznek az asztmát kiváltó tényezők.
  • Győződjön meg arról, hogy gyermeke jól felöltözik a hideg, téli napokon, visel-e sapkát és sálat.
  • Zárja be az ablakokat éjszakára, hogy csökkentse a lakásba bejutó pollen, spóra, por mennyiségét. Ha túl meleg lenne, akkor kapcsolja be a légkondicionálót, amely lehetőleg hepaszűrővel ellátott berendezés legyen, ami kiszűri az allergéneket.
  • Ne engedje ki az utcára gyermekét magas allergénkoncentráció idején, amikor erős a szél és száraz, hideg idő van.
  • Ne engedje asztmás gyermekének, hogy olyan kerti munkát végezzen, mint a falevél égetése vagy a fűnyírás.
  • Az asztmás gyermeke ruháit ne a kertben, az erkélyen szárítsa, hanem a házban, mert különben ráragadhat a por és a pollen.
  • Győződjön meg róla, hogy gyermekénél mindig legyen elsősegélydoboz az életmentő gyógyszerekkel egy roham esetére.

Írja össze a teendőket és a szükséges óvintézkedéseket, hogy ne érje váratlanul egy esetleges roham, főleg, ha ismert és bizonyított tény, hogy gyermekének asztmája van. Rendszeresen járjanak el orvosi felülvizsgálatokra és ellenőriztessék a szükséges gyógyszermennyiséget.

(KamaszPanasz - M.T. forrás Kidshealth)

Kapcsolódó címkék

anya