más
#Szülőknek

Mit tehet a szülő, ha tini gyermeke „más”?

2014.01.13.
3 perces olvasási idő

Az öngyilkosságra való hajlam, az arról történő elmélkedések sokkal gyakoribbak a meleg, leszbikus, biszexuális, transzvesztita tinik esetében, mint társaiknál. Ennek egyik oka, hogy ezeket a fiatalokat többszörösen éri zaklatás, bántalmazás, kirekesztés, mint heteroszexuális társaikat.

Mit tehetnek az ilyen gyerekek szülei, ha bántalmazzák, zaklatják a gyermekeiket?

Nos, ez egy összetett és nehéz kérdés. Ugyanis gyakori, hogy az iskolás gyerekek már csak szórakozásból is „kígyót-békát” kiabálnak egymásra, például könnyelműen melegnek nevezik egymást, még akkor is, ha jól tudják azt, hogy ez nem igaz. Ez pedig a hetero fiúknál erős sértésnek számít.

A szülő számára pedig nagyon fontos, hogy mi történik a gyermekével, milyen megaláztatásokon megy keresztül. Ilyen esetben jobb elbeszélgetni a gyerekkel, és valahogy meg kell győzni őt arról, hogy az még nem a világ vége, hogy máshogy gondolkodik, érez, mint a többiek, és érdemes éreztetni vele, hogy Ön elfogadja és szereti őt olyannak, amilyen.

A gyerek számára mindennél fontosabb az, hogy elfogadják úgy, ahogy van, és szeressék, mint bármelyik másik embert. Ezért ha azt érzi, hogy a szülei mellette állnak és szeretik őt, érzelmileg kiegyensúlyozottabb lesz és könnyebben veszi az iskolai megpróbáltatásokat. Mert ami számít neki, az tudja, hogy rendben van, a szülei szeretik és elfogadják őt. A szülőknek esetleg érdemes elbeszélgetniük az iskolai szakemberekkel és közösen megtalálni a megoldást a problémára. A szülő sokat segíthet gyermekének, ha zaklatják vagy bántják, bármi is legyen az ok.

Ezért érdemes a következőket megfontolni:

más• Legyen nyílt, őszinte és támogató a gyermekével szemben, alkosson védőhálót köré szeretetéből. Bátorítsa gyermekét, hogy nyugodtan forduljon Önhöz bármi történjen is, például ha zaklatják, vagy csak ha beszélni szeretne valakivel a problémáiról. Ne őt hibáztassa, ha bántják vagy zaklatják. Tudassa vele, hogy kész segíteni neki bármikor, csak szóljon, beszéljen a gondjairól Önnek.

• Nevelje úgy gyermekét, hogy ésszel, és ne erővel próbálja megoldani az életében adódó konfliktushelyzeteket, ez igaz a zaklatásra is. Inkább távolodjon el a zaklatótól vagy kérjen segítséget egy megbízható felnőttől.

• Gyakorolja gyermekével a különféle kényes szituációk megoldását, játsszanak szerepjátékot, tanítsa meg, hogy mit mondjon a támadójának, hogyan készüljön fel a védekezésre.

• Ha az iskolában történik a zaklatás, azt jelentse a tanároknak, beszéljen az igazgatóval, minél hamarabb. Ma már az iskolák többsége komolyan veszi a gyerekek közötti erőszakot, zaklatást és specifikusan erre is kitérnek a belső házirendjükben, hogy minél hamarabb be tudjanak avatkozni.

• Bátorítsa gyermekét, hogy lehetőleg mindig barátai körében legyen, így ugyanis kisebb az esély arra, hogy megtámadják. Ezzel szemben az egyedül kószáló gyerek mindig könnyű célpontot jelent a zaklatóknak.

Ha gyermeke olyan jeleket mutat, mint: átlagon felüli stressz, szorongás, és depresszió, jobb, ha egy specialistához fordul. Egy mentálhigiénikus szakember sokat tud segíteni, hogy a gyerek feldolgozza a problémáit, elfogadja önmagát és ne tegyen meggondolatlan dolgokat. Előfordulhat az is, hogy a gyereknek felborul az étkezési-, alvási szokása, ingerlékeny, hiperérzékeny lesz, gyengeség fogja el, vagy nem hajlandó iskolába menni. Egyes gyerekeknél előfordulhat, hogy fizikai tünetekkel reagálnak a túlzott stresszre, mint az ismeretlen eredetű fej-, és hasfájás, a rosszullét.

Mi is az az online zaklatás?

Egy kiválasztott célpont, gyerek zaklatása, lejáratása megszégyenítése, esetleg zsarolása az interneten keresztül, azon belül is a közösségi oldalak, üzenetküldő szolgáltatások felhasználásával sértő üzenetek, multimédiás tartalmak küldése vagy a sértett személyes adatainak megosztása, közzététele illetéktelenek számára. Ez történhet olyan formában, hogy csak az érintett tud róla, de lehet olyan is, hogy széles tömegek előtt szégyenítenek meg valakit. Például egy publikus, sértő vagy megalázó facebook bejegyzés valakiről már a szólásszabadság és a zaklatás közötti határvonalat feszegeti.

Félelmetes, hogy szinte minimális erőbefektetéssel milliókkal lehet információt megosztani, szóljon az jó vagy rossz dologról. Ami pedig egyszer felkerül a netre, önálló életet kezd élni. Így hihetetlenül gyorsan szétterjed az információ, és akár évek múltán, egyszer csak a semmiből újra előbukkanhat egy kép, videó vagy bármi kínos dolog, amit senki sem szeretne viszontlátni. Ráadásul neten keresztül arc és név nélkül lehet zaklatni bárkit, szinte minimális lebukási eséllyel. Ennek ellenére rendszerint csak kiderül a zaklató kiléte, mert az esetek túlnyomó többségében az áldozat közvetlen környezetéből kerülnek ki a támadók. Igen aggasztó dolog az, ha valakiről a legszemélyesebb adatai, képei jelennek meg az interneten, ez ellen csak ésszel és megfelelő óvatossággal, elővigyázatossággal lehet védekezni.

Miért bántják egymást a tinik?

A legfontosabb dolog, hogy az áldozat tisztában legyen önmagával, vegye észre a saját hibáit, és tegyen azok ellen, ha lehet, akkor pedig ne hagyjon támadási felületet magán, álljon ki önmagáért, védje meg magát. Gyakori, hogy azokból lesznek az áldozatok, akik bizonytalanok önmagukkal szemben, önbizalomhiányban, alacsony önértékelésben szenvednek.

Furcsamód a zaklató is sokszor hátrányos helyzetű, vagy valamiért kisebbségi komplexussal, önértékelési problémával küzd, és azt másokon próbálja meg levezetni. Például lányoknál gyakran előfordul, hogy az áldozat nem sokkal később zaklatóvá válik, csak azért, mert úgy gondolja, hogy ha neki rossz, akkor másnak is legyen az.

Ha pedig az áldozat más nemi orientáltságú, mint a többiek, rendszerint a támadó azért bántja, mert neki is problémái vannak a saját szexualitásával kapcsolatban, bizonytalan önmagával szemben, és úgy gondolja, ha bánt valakit, akkor megoldódik az ő problémája. Maga a zaklató is szenved különféle mentális eredetű problémáktól, és egyáltalán nem egy boldog, kiegyensúlyozott gyerek, aki csak unaloműzésből piszkálgat másokat.

Ha úgy véli, hogy gyermeke zaklat másokat, próbáljon meg beszélni vele, hogy mi lehet a problémája. Valamiért dühös valakire vagy valamire, és frusztrálja a dolog, vagy zaklatott valami miatt? Probléma van az iskolával, a barátokkal? Ahelyett, hogy megbüntetné gyermekét, próbálja meg kideríteni, mi lehet a gondja, és segítsen neki. Beszéljen a gyermeke tanáraival, barátaival, derítse ki a probléma forrását, és közben vessen véget a zaklatásnak is.

(webmd.com)

Kapcsolódó címkék

anya