szülő
#Szülőknek

Nevelje sikeresen tini gyermekét! (3. rész)

2012.02.19.
2 perces olvasási idő

A szülő viselkedése nagyon is sokat számít a gyerek szempontjából. Egyben az Ön felelőssége az, hogy megteremtse otthonában a kamasz számára megfelelő környezetet, és a jó családi hátteret biztosítson a gyerekneveléshez.

Nézzen a tükörbe

Kérdezze meg önmagától, de őszintén, hogy vajon a gyerekéhez való kapcsolatának megváltozása mennyiben az Ön felelőssége, lehet-e éppen Ön a problémák okozója? Még ha sokat is aggódik és bosszankodik a tini miatt, akkor sem az a legjobb megoldás, hogy meg akarja változtatni őt. Amit az irányítása alatt tud tartani, az az Ön viselkedése, magatartása, befolyása. Tehát a helyes kérdés így hangzik: Hogyan maximalizálhatja a gyerekére gyakorolt befolyását?

Vegye figyelembe, hogy a tini gyerek nevelése egyben lehetőség is az Ön számára, hogy fejlődjön, változtasson a megszokott dolgokon. Amennyiben jó fogadtatásban részesíti ezt a lehetőséget, akkor nem csak optimista hozzáállást sikerülhet kialakítania, hanem lehetősége nyílik jobb példaképként szerepelnie a kamasz előtt.

Gondolja végig, hogy milyen hatással van az Ön viselkedése másokra nézve

Például figyelje meg azt, amikor a gyerekével beszélget, hogy az Ön által használt, különböző hanglejtésen történő mondanivalójára hogyan reagál a gyerek, mit válaszol az adott kérdésre. Ha úgy érzi, hogy problémák adódtak a kapcsolatukban, akkor próbáljon meg változtatni a saját viselkedésén először, mert előfordul, hogy máshogyan fog reagálni a tini, ha Ön is másképp áll a problémához.

szülőA legtöbb családban bizonyos időnként előfordulnak problémák, kihívások, amiket valahogyan meg kell oldani, de nem mindegy hogyan. Ha szembenéz önmagával, akkor rájöhet, hogy hol rontotta el a dolgokat. Ha nem a megszokott módon reagál azokra, akkor más lehet a dolgok kimenetele, elkerülheti a családi krízishelyzeteket. A lényeg, hogy időben felismerje ha gond van, viszont az arra adott válaszreakcióját jól gondolja meg. Biztos jó lesz az első eszébe jutó megoldás?

Krízisterv - mit tegyen, ha forró lenne a helyzet?

• Vegyen mély levegőt, hátráljon ki, lassítsa le a helyzet eszkalálódását. Amennyiben lehetősége van, aludjon rá egyet. Lehetőleg tiszta fejjel nézzen a problémák elébe.
• Értelmezze a történteket, keressen ok-okozati összefüggéseket, tegye helyre a kirakós darabjait, mi is történt pontosan.
• Nézze sorra, mi lenne a legjobb megoldás, ami elfogadható mindenki számára.
• Találja ki, hogy milyen módon érheti el legkönnyebben a legjobb megoldást.

A fenti dolgok figyelembevételével dolgozza ki a szükséges lépéseket, úgy, hogy közben a saját érzelmei és reakciói kordában vannak tartva, szükség szerint tudjon változtatni azokon. Ne feledje, hogy Ön is részese a megoldásnak, ne a problémát hajszolja feleslegesen, hanem aktívan cselekedjen a lehető minél jobb és gyorsabb megoldás véghezvitelének érdekében.

Gondolja végig újból az alapokat

Nincs csodaszer a családi problémák kezelésére, nem fognak a dolgok egyszer csak varázsütésre úgy működni, ahogy Ön azt szeretné. A családon belüli jó kapcsolatok kialakítása és fenntartása, az egymás irányába tanúsított normális viselkedés, az Ön által végzett mindennapi rutintevékenység eredménye, aminek alapjai a következők:

• Legyen tisztelettel a gyereke felé
• Hallgasson és figyeljen egyszerre az eszével és szívével
• Hagyja, hogy a gyermeke kimutassa az érzéseit
• Tudja használni a szülői jogkörét, azonban legyen rugalmas és megértő. Mindig az adott helyzetnek megfelelően cselekedjen, és csak a szükséges mértékben fegyelmezzen
• Ne féljen segítséget kérni! Amennyiben szükségét érzi külső, szakszerű segítségnek, ne késlekedjen igénybe venni azt. A segítség kérése és elfogadása az erő jele, nem a gyengeségé (szembe tud nézni a problémákkal és elismeri azokat).
• Hagyja, hogy mások is segítsenek Önnek, a gyereknevelés nem egyemberes feladat!

Alakítson ki és tartson fenn támogatói hálózatot önmaga megsegítésére

Minden szülő számára szükséges némi segítség. Azonban a mai rohanó világban nem ritka eset, hogy a gyerekét nevelő szülő magára marad a problémáival, kétségeivel, félelmeivel, túl könnyű manapság elszeparálódni egymástól. Ne hagyja annyiban a dolgot! Keressen fel Önhöz hasonló helyzetben lévő szülőket, akikkel jó kapcsolatot alakíthat ki. Olyanokat, akikkel megoszthatja a felmerülő közös problémákat, és az azokra adható lehetséges válaszokat.

Nem csak önmagán, de a tini gyerekén is segíthet így. Ezért beszélgessen gyakran sorstársaival, keresse a kapcsolattartás lehetőségét: az egymás támogatása, módszerek és ötletek összehasonlítása, és az egymástól való tanulás sokat segíthet az egyéni problémák kezelésében, valamint sok más pozitív vonzata is van a társas életnek. Legyen bátor és kezdeményező, meglátja mennyivel könnyebb lesz!

(N. L.)