internet
#Szülőknek

Hogyan felügyelheti tini gyermeke netes működését?

2014.04.07.
2 perces olvasási idő

A tinik szabad kezet szeretnének kapni szinte mindenben. Így ha ön elég rugalmas szülő, akkor tudja, hogy megfelelő keretek között, idővel a független gondolkodáshoz, és felelősségteljes cselekedetekhez vezető útról van szó az esetek nagy részében.

Ki ne szeretne független és önálló gyereket nevelni a rakoncátlan tiniből?

Azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen nem lehet teljesen elengedni a kezét, ott kell állni a háta mögött és vigyázni rá, mivel még nem tudhatja a helyes utat. Ezt a két egymásnak ellentmondó dolgot egyszerre kell megoldania a szülőnek. Nem egyszerű feladat az biztos, főleg ha figyelembe veszi, hogy gyermeke számára néhány kattintással elérhető lesz az egész világ, anélkül, hogy kilépne a saját szobájából. De mindez nem lehetetlen, csak akarat, kitartás, és némi plusz erőbefektetésre van szükség az ön részéről. Legkevesebb egy hónapot vesz igénybe ez a folyamat.

Hogyan kezdjen hozzá?

1. Beszéljen gyermekével az interneten történő információforgalomról, hogy az sosem titkos, és milyen veszélyekkel járhat a személyes adatok kiadása, valamint mennyire kockázatos a kontrollálatlan netezés. Alaposan járják körbe a témát, segítségként használhatja az itt részletezésre kerülő szempontokat.

Anya-lánya internet2. Ismertesse meg gyermekével, hogy ön mit is vár el tőle, milyen szabályokat kell betartania, mit lehet, és mit nem szabad megtennie. A lényeg, hogy győződjön meg arról, hogy a gyerek számára ezek egyértelműek, és érthetőek legyenek. Például ha először kezd ismerkedni a közösségi oldalak használatával, akkor egyszerre csak 1-et próbálhat ki, nem használhat többet párhuzamosan.

3. Adja tudtára gyermekének, hogy ön követni szeretné a netes aktivitását, és hogy alkalmanként szúrópróbaszerűen meg fogja nézni a látogatott oldalakat, blogokat, és leellenőrizheti a levelezését is. Ez a rész az, ahol a szülőnek nem szabad engednie vagy meghátrálnia, itt nincs helye kompromisszumnak. Nem kell feltétlenül folyton a sarkában lennie és utána szaglásznia, de a gyerek tudatában legyen annak, hogy ön figyeli, és bármikor kérdőre vonhatja. Ha megvan a kölcsönös bizalom, és mindkét fél tartja magát a vállalt kötelezettségeihez, akkor nem lehet nagy gond a jövőre nézve. A kiváltságok nem járnak ingyen, ezt meg kell értenie a gyereknek is.

4. Írasson össze egy listát a gyermekével, hogy milyen oldalakat/blogokat/közösségi portálokat látogat, valamint az ezekhez szükséges jelszavakat és belépési neveket is. A gyerek felelőssége legyen az, ha valamilyen adata megváltozik, (jelszó, stb) arról önt időben tájékoztassa. Ha úgy látja jónak, helyezzen kilátásba valamilyen büntetést a szabályok megszegésének esetére.

5. Ne felejtse el alkalmanként átnézni gyermeke böngészési előzményeit, látogatott oldalait. Azonban ne játsszon nyomozót, inkább dicsérje meg, ha azt látja, hogy rendben van minden. Használja ki a lehetőséget, hogy közelebb kerülhessen hozzá.

6. Ha olyasmit találna, ami nem tetszik önnek, vagy gyanúsnak találja, akkor beszélje meg gyermekével, de csak nyugodt körülmények között, és nem letámadva őt. Változtasson időnként a szabályokon, ha úgy hozza a szükség! Ha megszegte valamelyiket a gyerek, akkor léptesse érvénybe az azért járó büntetést, például net megvonás 1-2 napig. A gyereknek követnie kell az ön által felállított szabályokat, mert csak így tudhatja őt biztonságban az online és offline világban.

Tippek:

Ne engedje, hogy a számítógép a gyerek szobájában legyen. Úgy lehetetlen odafigyelni rá, ha nincs szem előtt, túl kockázatos magára hagyni. Legalább naponta nézzen rá a levelezésére, látogatott közösségi oldalakra, blogokra.

(KamaszPanasz - N. L., forrás: VerywellFamily)