inhaláló szerek
#Szülőknek

Mit érdemes tudniuk a szülőknek az inhaláló szerekkel való visszaélés veszélyeiről?

2012.01.20.
1 perces olvasási idő

Az ember azt hihetné, hogy ezek a mindennapi életünkben is előforduló használati tárgyak, nem is veszélyesek. De közben ezek a szerek nem is olyan ártatlanok, mint amilyennek tűnnek.

Mik azok az inhaláló szerek?

Olyan illékony, legtöbbször szintetikus és igen ártalmas vegyi anyagok, melyeket a drog után vágyó, de ahhoz nem jutó fiatalok használnak. Orron vagy szájon át lélegzik be, és ettől kerülnek bódult állapotba. Ilyenek lehetnek egyes ragasztók, festékoldók, hígítók, tisztítószerek, gázolaj, flakonok hajtógázai, filctoll betét, öngyújtók töltőanyaga, dinitrogén-oxid, amely a tejszínhab készítő szifonba való patronban található.

Utcai nevei: zacskózás, szipuzás, szipózás.

Hogyan használják ezeket?

Rendszerint az eredeti csomagolásukból, tároló flakonból szívják be az adott anyagokat, vagy az arcukra szorított nejlonzacskóból szippantják fel az illékony gőzöket. De van, hogy a vegyi anyaggal beáztatott rongydarabot a szájukba teszik, és azon keresztül vesznek levegőt.

Milyen hatása van ezeknek az anyagoknak?

A nyálkahártyán felszívódó, vagy a tüdőből a vérbe kerülő vegyi anyagok hamar a részegséghez hasonló, bódult, tompa állapotot okozhatnak. Majd ezt jellemzően álmosság, rosszullét, szédülés és összezavarodottság követheti. A rendszeresen szipuzóknál gyakori az igen erős fejfájás, orrvérzés, de az is előfordulhat, hogy elvesztik a szaglási képességüket. Ez a tevékenység igen veszélyes, a mérgező anyagok hosszú távú hatásai pedig beláthatatlanok. Rövidtávon oxigénhiányos állapotot képesek okozni az agyban, ez károsítja az agyszöveteket, ami egy sor egészségügyi problémát okozhat. Előfordulhat, hogy fulladást, nemritkán mérgezést, sőt akár halált is okozhatnak, már egyetlen alkalom esetén is.

(KamaszPanasz - M. T., forrás: kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

anyaapa