fitt
#Szülőknek

Fitnesz és a tinik

2014.07.16.
3 perces olvasási idő

A tinédzserévek során a legtöbb fiatal veszít a gyerekkori megszokott, izgő-mozgó lendületéből, és kevésbé érdekli őket az aktív életvitel. Az iskolai élet, a barátok, a diákmunka és más elfoglaltságok mellett már nem jut idejük és figyelmük másra.

Azok a gyerekek viszont, akik korán megszerették az aktív életet és valamelyik sportot, egész életükben élvezni fogják a mozgás örömét. A legtöbbüknek csak némi bíztatásra van szükségük, hogy folytassák, vagy ne adják fel az addig megszokott dolgaikat a kamaszkor alatt.

A mozgás egészségügyi előnyei

Az azonnali jótékony hatások között szerepel az egészség megőrzése, az egészséges testsúly fenntartása, a jobb közérzet, a nagyobb lendület és a jó kiállás. A versenysportokban való részvétel erősíti az önértékelést, teret ad a társasági életnek és jó szórakozást biztosít. A rendszeres testedzés segít megelőzni sok betegséget, például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a diabéteszt és egy sor más, egészséges életvitellel megelőzhető betegséget.

Fitnesz a tini évek alatt

Az ajánlás szerint a tiniknek legalább napi 1 óra aktív mozgásra van szükségük a hét minden napján. Felmérések szerint azonban a többség még a minimumot sem teljesíti, egyre kevesebb időt töltenek aktívan a tinik, és a helyzet az idő előrehaladtával csak rosszabb lesz. A tinik rendre hanyagolják a szervezett sporteseményeket, és az iskolai testnevelés órákat.súlyzó

De a lehetőség adott, csak a megfelelő érdeklődés és elszántság kell, és bármilyen egészséget szolgáló aktivitás űzhető (gördeszkázás, jóga, úszás, tánc, stb.) Az erőnléti edzések vagy súlyemelés kiválóan fejlesztheti az állóképességet, megfelelő felügyelet mellett pedig a sportbalesetek is elkerülhetők.

A fiatalok a mindennapi tevékenységek végzésével is hozzájárulhatnak az egészségesebb élethez, főleg, ha rendszeresen csinálják, például séta az iskoláig, házimunkák elvégzése, fizikai megterhelést jelentő részmunkaidős munka vállalása, vagy bármilyen más, aktív tevékenység, elfoglaltság.

Cél az aktív élet

A fiatalok rengeteg új problémával és nehézséggel néznek szembe fejlődésük ezen szakaszában. Ehhez jönnek még egyéb változások: az érzelmi hullámzás, és a fizikai fejlődés, amelyen keresztül mennek. Egyes tanulmányok szerint az átlagos fiatal napi hat órát tölt gyakorlatilag passzív állapotban (TV-nézés, zenehallgatás, netezés, videojátékozás), így nem olyan nehéz megérteni, hogy miért nincs idejük aktív elfoglaltságokra, és a szülők sem sokat tudnak tenni ez ellen.

A szülőknek tenniük kell azért, hogy a gyerekeik mennyi időt töltenek aktívan. A tinik azonban ilyenkor lázadnak a szüleik ellen, és az éppen kibontakozó személyiségük nem engedi, hogy más hozzon döntést helyettük. Éppen ezért pontosan az ellenkezőjét teszik annak, amire utasítják őket, nem hajlandóak engedelmeskedni. Fontos, hogy ennek ellenére próbáljuk meg aktív mozgásra bátorítani őket.

Ha pedig már belekezdtek valamilyen aktív dologba, akkor a legtöbbjük örömét leli benne és élvezi az egészségre és a kinézetükre tett jótékony hatását. Így idővel már önszántukból is megteszik az adott dolgot, nem szükséges a szülőknek erőltetni azt.

Ahhoz, hogy motiváltak maradjanak a gyerekek, elengedhetetlenül fontos, hogy az adott elfoglaltság örömet okozzon nekik, érdekes és izgalmas legyen, ami leköti a figyelmüket, miközben jól megdolgoztatják a testüket. A szülő feladata, hogy támogassa gyerekét (pénzzel, idővel, bátorítással). A szülők mellett a másik fontos befolyásoló tényező a gyerek baráti köre: ha aktívak a barátok, a gyerek is aktív lesz. Támogassa gyermekét amennyire csak tudja, mert később meghálálja magát a plusz energia befektetés.

Egyes videojátékok ugyan igényelnek némi aktivitást, de az nem helyettesíti a rendes testmozgással járó elfoglaltságokat. Érdemes korlátozni a gyerekek tévénézéssel, játékkal, számítógépezéssel töltött idejét a saját érdekükben.

Mikor érdemes specialistához fordulni?

Ha bizonyos egészségügyi problémák lépnek fel (például elhízás), akkor érdemes szakértőre bízni a dolgot. A megváltozott képességű gyereket sem szabad kihagyni az aktív életből, nekik képességeiknek megfelelően kell módosítani az egyes aktivitási formákat.

Egyes fiatalok hajlamosak túlhajtani magukat, vagy étkezési problémáik lehetnek. Ha a gyerekének táplálkozási gondjai vannak, hirtelen megváltoznak a szokásai vagy csökken a testsúlya, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Egy másik veszélyforrás a táplálékkiegészítők és doppingszerek használata, leginkább a különféle szteroid származékokkal való visszaélések adhatnak okot az aggodalomra. Beszéljen orvosával, ha rossz sejtése van gyerekével kapcsolatban.

Ha a gyerek folytonos fájdalomra panaszkodik, akkor is érdemes felkeresni az orvost, mert a meggondolatlan cselekedetek miatt előfordulhatnak spotbalesetek (porcleválás, szalaghúzódás, ficam stb.)

Fitnesz mindenki számára

Gyakorlatilag mindenkinek csak előnye származhat az aktív életvitelből, a fittség növeli az önértékelést, csökkenti a stresszt és az egyes betegségek kialakulásának kockázatát. A fizikai épség segít a lelki és fizikai problémákkal való küzdelemben is.

Segítse gyerekét azzal, hogy jó példaként jár elöl, és Ön is rendszeresen végezzen edzéseket! Szinte bármilyen fizikai erőkifejtéssel járó elfoglaltság megteszi: a biciklizéstől kezdve az úszásig minden. Ha pedig együtt teszik azt, akkor azzal a szülő-gyerek kapcsolatot is erősítik.

(KamaszPanasz - N. L., Kidshealth)