fetisiszta
#Vágyak

A fetisizmus

2024.03.02.
1 perces olvasási idő

A fetisizmus eredetileg olyan élettelen tárgyakra vonatkozott, amelyeket a primitív népek imádtak, azt hitték, mágikus varázserejük van. A fetisizmus mint szexuális zavar csaknem kizárólag férfiaknál jelentkezik. Egy hajtincs vagy régebbi tárgyak iránti ragaszkodás kiválthat szexuális izgalmat, azonban ezen tárgyakhoz vagy emberi tesztrészekhez való makacs ragaszkodás már káros is lehet.

Hajtincset őrzünk, rongyocskákat hordozunk, nem merünk kidobni régi tárgyakat, babonásan ragaszkodunk valamihez. Ezek mind a fetisizmus modern, hétköznapi változatai. Ezek nem önmagukban jelentősek, hanem azáltal, hogy személyeket helyettesítenek. A fétisek jellemzően a pubertás alatt vagy még a pubertás előtt válnak nyilvánvalóvá. A szexuális fétisek szinte kizárólag férfiaknál alakulnak ki.

A fetisizmus mint szexuális zavar egyik fajtájában nem az egész partner a fontos, hanem csak egy részlete, csak a lába, csak a harisnyába bújtatott lába, csak a keze, csak a melle, csak a haja stb. Csak ez izgatja, csak ezt markolássza, ölelgeti, csókolgatja, harapdálja. A személy jelenléte egyáltalán nem érdekli. Elvész az alak mint egész, csak a rész érdekli, ez a részalakzat dominál, ez juttatja el az orgazmushoz.

A fetisizmus e formáját az jellemzi, hogy a partner ugyan normálisan választott, de partneréből kizárólagosan csak a haja, a lába, a melle stb. érdekes.

A tárgy-fetisizmus

A fetisizmus másik fajtájában a nő és női test már nem jut szerephez mint valós lény, hanem csak egyes ruhadarabjai, vagy vele kapcsolatos tárgyak (szőrme, fehérnemű, cipő, karkötő). A tárgy-fetisiszta számára ezek helyettesítik a szexuális partnert.

Néha el is lopják a kiszemelt hölgytől a tárgyakat, amelyek majdnem mindig értéktelenek. Kialakulásának okai lehetnek: önértékelési zavar, rossz kapcsolatteremtő készség, fejlett fantázia, befelé fordulás (introverzió).

Mikor egészségtelen egy fétis?

Ha hosszan tartó, intenzív szorongást okoz egy személyben, akkor fetisisztikus rendellenességnek tekinthető. A fesisztikus rendellenesség azt az érzést keltheti valakiben, mintha már nem ő irányítaná az életét. Az a férfi, aki beleegyező partnerrel való romantikus kapcsolatába fétist épít be, nem feltétlenül tanúsít egészségtelen viselkedést. De ha a férfit annyira felemészti a fétis, hogy már nem vonzódik szexuálisan partneréhez, és csak a fétis tárgya tudja felkelteni érdeklődését, akkor ez valószínűleg egy egészségtelen fétis jele.

(KamaszPanasz)