fogamzásgátló
#Vágyak

Sima fogamzásgátló sürgősségiként?

2011.12.08.
2 perces olvasási idő

Tisztelt doktornő! Azt szeretném megtudni, hogy az egyébként normálisan, naponta szedhető fogamzásgátló tablettából egyszerre többet beszedve ugyanaz a hatás érhető el, mint az esemény utáni tablettával?

Ha igen, mennyi tablettát kell bevenni? Mindenképp tudnom kell, hogy mennyi tablettát kell beszednem ahhoz, hogy ne legyek terhes!

Egy kétségbeesett levélíró

Kedves kétségbeesett levélíró!

Az esemény utáni tablettát többféle módon is nevezik a köznyelvben, de egy dolgot jelent mind: egy olyan emelt dózisú hormon tablettát, mely a védekezés nélkül folytatott szex után megakadályozza a teherbeesést. Az esemény utáni tabletta és a rendes fogamzásgátló hatásmechanizmusa különbözik. A rendes fogamzásgátló tabletták az ovulációt akadályozzák meg, de befolyásolják a méhnyak átjárhatóságát, a méhkürt működését is.tabletta

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták bevételét követően a szervezetben megemelkedik a hormonszint, majd egy-két nappal a gyógyszer bevétele után ez a hormonszint lecsökken. Ha a hormonszintváltozás megfelelő mértékű, a méh nyálkahártyája ezt érzékeli, és lelökődik. Így vagy a spermiumok és a petesejt találkozásának esélyét akadályozzuk meg, vagy az esetlegesen megtermékenyült petesejtnek nem lesz lehetősége a beágyazódásra.

Azzal, ha több hagyományos fogamzásgátló tablettát veszel be, nem tudsz olyan hatást elérni, mint a sürgősségi tablettával, ezen kívül a mellékhatások felerősödnek, hányingert, hányást okozva. Emellett számolnod kell azzal, hogy felborul a hormonháztartásod, hosszabb ideig lehet szabálytalan vérzésed, mell- és hasfájásod jelentkezhet.

A védekezés nélküli együttlét után minél hamarabb beszeded a sürgősségi fogamzásgátlót, annál nagyobb az esély a teherbeesés megelőzésére, de bizonyos mellékhatásai lehetnek, például rosszullét, émelygés, ám ezek igen csekélyek összehasonlítva azzal, ha normális fogamzásgátlóból vennél be többet egyszerre vészhelyzet esetén.

Hazánkban jelenleg minden esemény utáni és rendszeresen szedhető fogamzásgátló csak orvosi receptre kapható, ezért nőgyógyászati szakrendelést kell felkeresni a felírásához.

Ha egy nő rendszeresen, az orvos által felírt módon szedi be a fogamzásgátló tablettáit, akkor egyáltalán nincs szükség a nagyobb hormontartalmú esemény utáni tablettára a nem kívánt terhesség megelőzésének céljából.

Érdemes időközönként ellátogatni a nőgyógyászhoz és kikérni a szakmai segítségét fogamzásgátlást, védekezést és egyéb, a nemi életet érintő kérdésekben. Valamint javasolt részt venni a rendszeres szűrővizsgálatokon.

Összességében azt tanácsolom, hogy a nem kívánt terhesség megelőzésére hagyományos fogamzásgátlót írass fel, ezt pedig szedd előírás szerint. Ha a tablettát kihagyod, antibiotikumot szedsz, hasmenésed van, stb., akkor óvszeres kiegészítő védekezést alkalmazz. Csak legvégső esetben vegyél be sürgősségi fogamzásgátlót, mert ennek megbízhatósága kisebb, mint a rendesen szedett hagyományos fogamzásgátló tablettáé!