homoszexuális
#Vágyak

Homoszexualitás: élmények, külsőségek, álmok

2011.12.08.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a szexuális vágyak legalább annyira irányulhatnak az ellenkező nem, mint az azonos nem felé. Egy bizonyos szexuális hajlammal születünk, melynek egyik véglete a heteroszexualitás, a másik pedig a homoszexuális irányultság, a kettő között biszexualitásról beszélhetünk.

Az első élmények

Meglehet, hogy a hajlam velünk született, szexuális viselkedésünk alakulását nagyban meghatározzák tapasztalataink is. Az első szexuális élmények nagyon erőteljesen bevésődnek az emlékezetünkbe, sokkal marandóbbak, mint a későbbiek. Igaz ez az önkielégítésre is: azok a fantáziák, amit vágyfokozásra használnak, a későbbiekben is befolyásolhatják a szexuális irányultságot. Például, ha egy fiú önkielégítés közben férfiakra gondol, akkor feltehető, hogy a későbbiekben, amikor szexuális együttlétre kerül szintén egy férfi kelt benne izgalmat.

homoszexualitás

Külsőségek

Hiedelmek sora vonatkozik a homoszexualitásra. Az egyik ilyen hiedelem, hogy a nagyon lányos fiúk vagy fiús lányok homoszexuálisak. Ezek egyrészt külsőségek, másrészt elképzelhető, hogy ezeknek a fiataloknak nem a hagyományos nemi szerepet kellett gyermekkorukban elsajátítaniuk.

Álmok

Szexuális tartalmú álmok szinte mindenki életében előfordulhatnak. Az álmok világa bonyolult, szövevényes hálózat, melynek megfejtése gyakorlott pszichoanalitikust igényel. A homoszexualitás az álmokban megjelenhet, mint tudattalan, elnyomott vágy, vagy egy egészen más dolog bonyolult szimbólumaként. Tehát azonos nemmel való álmodás nem jelenti kizárólagosan azt, hogy az illető homoszexuális!

Gyógyítás?

Hiedelmek sora szól a homoszexualitás gyógyításáról, az átoperálástól az átnevelésen át. Átoperálás természetesen nem működhet, mert nem testi, biológiai elváltozás, hanem lelki tényezőn alapul. Nemi átalakító műtétet transzszexuálisok szokták igényelni, azok akik pszichésen ellenkező neműnek érzik magukat. A homoszexuálisokra természetesen ez nem igaz: a nemüket sajátjuknak érzik, szexuális vágyaik irányulnak azonos nemre. A vallások egy része elítélően viszonyul a homoszexuálitáshoz, ezért léteznek különböző „átnevelő táborok”. Természetesen ezek a programok rávehetik az egyént, hogy ismerkedjen ellenkező neműekkel, esetleg még családot is alapíthat, de a belső vágyak mindettől nem változnak.

A homoszexualitás nem megbocsáthatatlan bűn, a szexuális beállítottságtól függetlenül teljesen egészséges és értékes ember lehet akárki. A problémát inkább az jelenti, hogy ha nem tudja elfogadni saját irányultságát, e miatt alacsony az önértékelése, lehangolt vagy öngyilkossági gondolatai vannak a személyek. Amennyiben ez fennáll úgy érdemes pszichológus segítségét kérni.

(Börcsök Gyöngyi pszichológus)