#Vágyak

Egyéjszakás kaland: megéri?

2022.08.07.
2 perces olvasási idő

„Azt a szexuális tevékenységet, amelyben a résztvevők nem szerelmesek, vagy nem járnak együtt, egyéjszakás kalandnak nevezzük. Ez az egyike a számtalan különböző meghatározásnak.

Ami összeköti az összes ilyen „definíciót”, az, hogy a hangsúly sokkal inkább a fizikai, mintsem a lelki kielégülésen van. Az egyéjszakás kaland utalhat idegenekkel való szexuális kapcsolatra, vagy olyan „megállapodásra”, ami hosszabb ideig tart. Ez természetesen nem jelent szükségszerűen együttlétet, akármilyen szexuális tevékenység lehet, akárkivel. A lényeg, hogy két fél közötti megállapodás értelmében jön létre, amiben a szex egy olyan tevékenység, ami többnyire szexuális vágyat vagy fizikai vonzalmat elégít ki.

Az egyéjszakás kalandokból hiányzik az érzelmi kötelék, ami a kapcsolatokban megvan. A kötöttségek, érzelmi kapcsolat nélküli szex, sokak számára jól hangzik, sőt sok ember számára kifejezetten vonzónak tűnhet.

De mi is olyan vonzó az alkalmi szexben?

"Csodálatos érzés volt. Amikor végzett, egyszerűen csak odabújt mellém és megölelt.” (Kata)

Először is fontos, hogy rámutassunk, ez a fajta szexuális kapcsolat nem való mindenkinek, és nagyon sokan vannak, akik azt mondanák, hogy ez helytelen, vagy egyszerűen csak nem akarják ezt csinálni. Egyetértesz vele, vagy sem, ez nem lényeges.Alkalmi szex

"Nem igazán tudtam, hogy ki vagyok én valójában, egyszerre csak azt vettem észre, hogy egy csapat férfi után sóvárgok és szexelek velük, anélkül, hogy tudtam volna a nevüket, vagy, hogy kik ők. A velük való szex pillanatnyi feltöltődést okozott.” (Krisz)

Akármit is gondolsz, az tény, hogy az egyéjszakás kalandok nagyon népszerűek és kielégít egy vágyat, vagy pedig egy célt szolgál. Ennek következtében ez egy olyan téma, ami nagyon sok fiatalt érint manapság. Ez azért lehet így, mert gyakran a szeretkezést egy hosszú távú, komoly kapcsolatból kiindulva közelítjük meg, és ez, helytelenül, azt az érzést erősíti, mintha az alkalmi szex sokkal izgalmasabb lenne, és az, hogy ez rossz dolog, vagy egyfajta lázadás, csak még vonzóbbá teheti az egészet.

A titokzatosság és az ismeretlen izgalma mind hozzájárulhatnak az alkalmi szex vonzerejéhez, és mivel gyakran elég kevés esély van a viszontlátásra, a gátlások is könnyebben levetkőzhetők. Szintén könnyebbé teszi a tény, hogy a legtöbbször a résztvevők ügyelnek arra, hogy a szexből ne lehessen kapcsolat, és ennélfogva sokkal inkább el tudják magukat engedni, hogy csak a puszta élvezetért legyenek együtt, az adott szituációt kihasználva.

Mindegy mennyit analizáljuk az okokat, hogy miért, ha megkérdeznénk, a legtöbb ember egyszerűen azt mondaná, hogy az egyéjszakás kaland egyszerűen attól vonzó, mert egy kis élvezetet rejt.

De akkor mi okunk van az aggodalomra?

Nincs semmi rossz abban, ha azt gondoljuk, hogy a szexnek élvezetesnek kell lennie. Az alkalmi szex természetéből eredően elég valószínű, hogy nem fogod tudni a partnered előző szexuális élményeit és azt, hogy potenciálisan milyen szexuális úton terjedő betegségei lehetnek. Egyes esetekben az is lehet, hogy nem figyel oda magára, hogy bármilyen fertőzést elkaphatott, vagy lehet, hogy egyszerűen csak nem fogja neked bevallani.

"Azt gondoltam, hogy leküzdhetetlen vagyok, és velem soha semmi baj nem történhet. Tisztában voltam a kockázatokkal, de néha az aktus alatt nem törődtem velük eléggé ahhoz, hogy leálljak.”

A szexnek mindent egybevéve élvezetesnek kellene lennie, akár egy hosszú, szerető kapcsolatban történik vagy egy enyhén ittas állapotban elkövetett tévedés egy bizonytalan kilétű személlyel a koliból. Amit fontos észben tartanod, az, hogy csak attól, hogy a helyzetet „egy kis mókaként” közelíted meg, nem jelenti azt, hogy nem kell végiggondolnod, mit teszel.Észnél kell lenned, mert sajnos léteznek ezek a betegségek és fertőzések, és ha alkalmi partnered van, akkor ugyanolyan valószínűséggel kaphatod el ezeket, mint akárki más.

De mindenki csinálja...!

Valószínűleg elég nagy eséllyel akár közvetlenül, vagy közvetett módon is érzel indíttatást a társaid által az alkalmi szexre. Ha nagy a nyomás a körülötted levők részéről arra, hogy így teremts szexuális kontaktust, akkor nagyon könnyű megtenni csak azért, mert azt gondolod, hogy mindenki más is, és ezáltal ez a normális. Nagy akaraterőt igényelhet, és nagy önuralmat, hogy ne engedj a kortársi befolyásnak és hidd el, elég komoly érvek szólnak amellett, hogy gyakran jobb várni.

Szintén elég sokszor nem igaz, hogy „mindenki csinálja” és még ha így is lenne, az nem jelenti azt, hogy neked is kell. Sok ember nem akar alkalmi szexuális élményt, és lesz egy jó oka rá, hogy miért tartózkodjon tőle.

Ez lehet morális vagy vallási okból, vagy csak azon tényből kifolyólag, hogy egyszerűen jobban kedveli a szeretkezést egy szerelmi kapcsolatban, és inkább vár vele.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)