frottőrizmus
#Vágyak

Frottőrizmus: másokhoz dörgölőzés élvezeti célból

2024.01.14.
3 perces olvasási idő

Az idegenekhez való dörgölőzést a frottőr (legtöbbször férfi) általában zsúfolt helyeken, villamoson, buszon követi el. Úgy ingerli magát, hogy nemi szervét az előtte álló nőhöz nyomja, dörgöli, vagy közösülő mozdulatokat tesz.

A frottőrizmus azt jelenti, hogy a személy ismétlődő heves szexuális vágyat érez a személy és szexuális fantáziáját általában tárgyak; a partnere megsértése, szenvedése (nem pusztán színlelve); gyerekek vagy más, szexuális dolgokhoz hozzá nem járuló emberek indítják be.

Nyilvános helyeken a leggyakoribb

A frottőr elsődleges célja az érintés, és a nemi szerv hozzádörgölése ruhán keresztül olyan személyekhez, akik ehhez nem járulnak hozzá. Ez a viselkedés általában olyan helyeken fordul elő, ahonnan könnyen el lehet „menekülni”. A frottőrök leggyakrabban olyan zsúfolt helyeken keresnek „áldozatokat”, mint például bevásárlóközpontok, liftek, zsúfolt járdák vagy tömegközlekedési eszközök.

Leggyakrabban a nemi szervüket dörgölik oda az áldozatuk combjához vagy fenekéhez. Továbbá az is gyakran előfordul, hogy a kezüket dörgölik az áldozat nemi szervéhez vagy melleihez. A legtöbb frottőr arról fantáziál, hogy szexuális kapcsolatban van az áldozatával a kontaktus pillanatában. Ha az áldozattal „végzett” és megtörte, utána elmenekül, nehogy felelősségre vonják.

Okok és tünetek

Nincs kifejezett kiváltó oka a frottőrizmusnak. A legtöbb szakértő szerint előfurdulhat, hogy valaki korábban valamilyen véletlenszerű esetben érintkezett más nemi szervével és azt vonzónak, izgalmasnak találta. Folyamatosan megismétlődő esetek után állandóvá válik a viselkedés.

Tünetei:

  • Ismétlődő, heves vagy szexuálisan keltett fantáziák, szexuális vágyak vagy viselkedésmódok, például mások megérintése, másokhoz való hozzádörgölőzés az ő beleegyezésük nélkül.
  • A személyre hatással vannak a fantáziák vagy vágyak; vagy számára a szexuális fantáziák, vágyak befolyásolják a mindennapi életét.

Demográfia

A férfiaknál sokkal gyakrabban fordul elő, mint a nőknél. A nők a leggyakoribb áldozatai a frottőrizmusnak. A frottőrizmust jellemző viselkedésmódokat leggyakrabban a 15 és 25 év közötti embereknél lehet felfedezni. 25 éves kor fölött a viselkedésmód egyre kevésbé fordul elő.

Diagnózis

A legtöbb frottőr nem fordul szakemberhez, de sokuknak meg kell jelenni egy mentális egészségközpontban egy bírósági végzés miatt. A diagnózist egy interjú során állapítják meg, ami a frottőr és egy mentális egészségügyi szakember között zajlik le (a szakember lehet például egy pszichológus vagy pszichiáter). Az interjú során az egyén általában beismeri, hogy mások megérintése szexuális örömöt okoz számára. Mivel ez a beismerés büntetőjogi következményekkel járhat, ezért ez a rendellenesség nincs diagnosztizálva és a gyakorisága is ismeretlen. Egyes esetekben más embereket is meghallgatnak a vádlotton kívül, például az áldozat megfigyelőit.

Kezelés

Ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen, szükség van arra, hogy a frottőr készen álljon a változtatásra a viselkedésmódjával kapcsolatban. Ez a kezdeti lépés a legtöbb frottőr számára nehéz. Gyakran szoktak viselkedésterápiát alkalmazni a frottőrizmus kezelésének érdekében. A frottőrnek meg kell küzdenie azzal a vággyal, hogy ne érintsen meg olyan embereket, akik ehhez nem járulnak hozzá.

Egyes esetekben egy női hormont, úgynevezett medroxiprogeszteront szoktak felírni, a szexuális vágy csökkentésének érdekében. Számos helyen a frottőrizmus bűncselekménynek számít. Gyakran a vétség kategóriájába szokták sorolni, ezáltal a büntetések általában nem komolyak. Továbbá a frottőröket elég macerás beperelni, mivel általában igen nehezen bizonyítható a vád. A vádlottak általában azzal szoktak védekezni, hogy a kontaktus csak egy baleset eredményeképp történt meg.

A frottőrök elsődleges célja az, hogy egy olyan ember ruháját vagy testét érintsék meg, akik ehhez nem járulnak hozzá. Ez a viselkedés leggyakrabban olyan szituációkban fordul elő, ahonnan könnyű elmenekülni és a frottőr leggyakrabban zsúfolt, tömeges helyeken csap le az áldozatára, például tömegközlekedési eszközökön.

A frottőrizmus kiküszöbölésének előrejelzései igen szegényesek, mivel a frottőrök nem éreznek késztetést arra, hogy felhagyjanak viselkedésmódjukkal. Mivel a frottőrizmus a cselekményekhez hozzá nem járuló embereket is érint, továbbá számos helyen bűncselekménynek számít, a lehetséges szégyen sok embert eltántorít a viselkedéstől.

Megelőzés

A legtöbb szakértő szerint ha létrehoznak olyan tanácsadásokat, amik kulturálisan elfogadottak, akkor megelőzhetik az olyan parafíliák kialakulását, mint a frottőrizmus. Néhány esetben azonban a viselkedésmód egy véletlen kontaktus miatt alakul ki, ami szexuálisan izgató volt az alany számára. Sehogy sem lehet megjósolni, hogy mikor fog ilyen érintkezés előfordul.

(KamaszPanasz)