sperma
#Vágyak

Gyakori kérdések a spermáról

2023.05.03.
1 perces olvasási idő

Ha csak egyetlen sperma is elég ahhoz, hogy babát eredményezzen, akkor miért van szükségük a férfiaknak ennyi sokra? Milyen spermaszámot nevezünk normálisnak? Meddig élnek a spermiumok? Túlélik a testen kívüli létet is? Termelnek még spermát az idős férfiak? Mit tehetsz azért, hogy a spermáid egészségesebbek legyenek?

Milyen sokáig él egy sperma?

A válasz sok tényezőn múlik, ám a legfontosabb ezek közül az, hogy hol is van maga a sperma. Száraz felületen, mint például ruhákon vagy ágyneműn azonnal elpusztul, amint megszárad. Ám vízben, különösen meleg vízben, vagy zuhanyzóban sokkal tovább él, ugyanis a nedves, meleg környezet jóval megfelelőbb körülményeket teremt számára.

Ám nem kell megijedni, ugyanis extrém kevés az esély arra, hogy egy kád vízben maradt spermától teherbe essen egy lány. A nők testében a sperma akár 5 napig is élhet, szintén a körülményektől függően, így ha nem védekezel, akár az is lehet, hogy a megtermékenyülés csak több nap után következik be.

Hány sperma kell a teherbeeséshez?

Konkrétan egyetlen sperma is elég ahhoz, hogy megtermékenyítse a petesejtet, ám minden egyes sperma mellett, ami elér és megtermékenyít egy petesejtet, milliók vannak, melyek nem képesek erre. Maga az ejakulátum közel 100 millió spermát tartalmaz, és a WHO szerint annak a férfinak, akinek kevesebb, mint 20 millió spermája van milliliterenként, nagy esélye van arra, hogy valamilyen orvosi problémája van.

Miért is van akkor szükség ennyi spermára?

Azért, mert az út a vaginától a petefészekig roppant hosszú egy sperma számára, és ezáltal igen kevés ér valóban „célba”. És még ezután az út után sem biztos a petesejt megtermékenyítése, ugyanis a petesejtet egy vastag réteg veszi körbe, ami megnehezíti a folyamatot. A kutatók szerint ez a természet módszere arra, hogy kizárólag a legegészségesebb sperma tudja megtermékenyíteni a petesejtet, így javítani az esélyeket arra, hogy a lehető legegészségesebb gyerek születhessen.

Mit tehetek, hogy megőrizzem a spermáim egészségét?

Rengeteg olyan dolog van, amivel megőrizheted a spermáid egészségét, lásd a következőket:

  • Kerüld a cigarettázást és a drogokat, különösen az anabolikus szteroidokat!
  • Kerüld a méreganyagokat, különösen amelyek rovarirtó-szerekben, nehézfémekben találhatóak!
  • Mérsékeld az alkoholbevitelt!
  • Étkezz egészségesen, és próbáld tartani az ideális testsúlyodat!

Végül, fontos, hogy a heréidet ne tedd ki nagyobb hőhatásoknak, így kerüld a forró fürdőket, zuhanyokat és viselj boxert!

A férfiak leállnak a sperma termelésével, mikor öregebbek lesznek?

Annak ellenére, hogy a nők termékenysége a menopauzával megszűnik, egy férfi élete végéig nemzőképes. Persze a sperma termelése idővel csökken, de egy férfi még idős korában is képes spermát termelni.

(KamaszPanasz - Gy. A., webMD.com)