szex
#Vágyak

Szexuális vonzalom - Ne veszítsd el a fejed!

2023.03.18.
1 perces olvasási idő

A szexuális vonzalom a normális fejlődés része, de fontos, hogy kontrollálni tudjuk. Csak így okozhat igazi boldogságot. A mai világban, ahol a szexualitás fokozottan jelen van, nem árt odafigyelni az ezzel járó, a fiatalok naivitását különösen kihasználó veszélyekre.

A szexuális vonzalom a normális pszichoszexuális fejlődés része. Testi-lelki vágy arra, hogy a másikkal minél közelebbi kapcsolatba kerüljünk. A szexuális vonzalom betetőzése a szexuális aktus, a szeretkezés. A szexuális vonzalom nem csak a hormonok játéka, fontos, hogy kontrollálni tudjuk. A felnőttség része, hogy ezt elsajátítjuk. Az, aki erre képtelen, éretlen személyiség. Viselkedése inkább állatias, mint emberhez méltó.

Fontos a kontroll

Az a legnagyobb probléma manapság, hogy a testi éréssel kapcsolatban egyre szabatosabb a világ, nagyon korán kialakul a felfokozott szexuális érdeklődés. A gyerekek már egészen kicsi korban úgy vannak öltöztetve, mintha kicsinyített felnőttek lennének. Mivel a gyerek utánzással tanul, utánozza a negatív környezeti mintát és akaratlanul is csábítóan kezd el viselkedni. Szándéka mindössze a kíváncsiság, figyelemfelkeltés és az, hogy kizárólagosan rá figyeljenek. Nem tudja felmérni a rá leselkedő veszélyeket és természetesen nem számolhat azzal sem, hogy beteges felnőttek visszaélhetnek az ő naivitásával.

Kiszolgáltatottság

A visszaélés gyakran megtörténhet családon belül, de bárhol máshol is. A beteges, nemi visszaélésre, erőszakra hajlamos, személyiségzavarban szenvedő elkövetők életkora sajnos egyre korábbra tolódik. Ha valaki könnyű sikerre vágyik, amelyet kis erőfeszítéssel akar elérni, kézenfekvően választ könnyen legyőzhető célpontot.

A nemi erőszak esetén az egyik fél a másik kárára, a másik tiltakozása ellenére, védtelenségét, gyengeségét, naivitását, kiszolgáltatottságát kihasználva követi el brutális tettét. Súlyosan büntetendő cselekedet, mindkét fél sorsát egész életére tönkre teheti!

A kamaszok veszélyeztetettek, mert nemi érésük nincs arányban értelmi fejlődésükkel, felelősségérzetükkel. Az értékrendek kórosan alakulnak, a látszat, az anyagi javak könnyű megszerzése érdekében könnyen elcsábíthatóak, különösen, ha nincs stabilan megtartó, próbákat kiálló, őszinte szeretetben gazdag családi háttér.

(KamaszPanasz - Kazimir Ágnes, pszichológus)