Suli, munka, tanulás

#Suli, munka #tanulás

217 db cikk a témában

#miniszter
2012.01.04.

Miniszterek diploma nélkül: elég egy érettségi a karrierhez?

Nem jellemző, de azért máshol is előfordul, hogy a kormányfő olyan politikust nevez ki miniszternek, aki soha nem járt egyetemre vagy főiskolára. Míg az Egyesült Államokban minden tárcavezetőnek van diplomája, Nagy-Britanniában már akad olyan politikus, aki csupán érettségit szerzett.

#főiskola
2011.12.30.

Ilyen lesz a felsőoktatás

Az Országgyűlés pénteken elfogadta az új felsőoktatási törvényt, eszerint magyar állami ösztöndíjjal, részösztöndíjjal, és önköltséges formában folytathatják a jövőben tanulmányaikat a felsőoktatási hallgatók. A törvény melléklete a jelenlegi állapotnak megfelelően állami, egyházi és magán egyetemeket és főiskolákat rögzít.

#Creutzfeldt-Jakob kór
2011.12.28.

Top 10 dolog, amit a suliban is taníthatnának (3. rész)

A Creutzfeldt–Jakob betegség (CJD) egy degeneratív fertőző agyi elváltozás, ami gyógyíthatatlan és halálos. A CJD-re gyakran utalnak kergemarhakórként, mert a szarvasmarhák szivacsos agyvelő elfajulásáról (Bovina Spongiformis Encephalopathia) úgy gondolják, hogy az embert is megbetegíti.

#nyelvvizsga
2011.12.26.

Diploma nyelvvizsga nélkül: nem csitul a vita

Hetek óta tart a vita a hároméves "nyelvvizsga-amnesztiáról", és még közel sincs vége: a nemzetierőforrás-miniszter szerdán nyújtott be egy újabb módosítót, amely alapján csak azok a végzett hallgatók kapnák meg nyelvvizsga nélkül a diplomát, akik az egyetemek-főiskolák saját, belső nyelvi vizsgáját leteszik.

#Maurice Hilleman
2011.12.19.

Top 10 dolog, amit a suliban is taníthatnának (2. rész)

Maurice Hilleman több életet mentett meg, mint akármelyik másik tudós a huszadik században. Amerikai mikrobiológus, aki több mint három tucat védőoltást fejlesztett ki, 1909-ben, Montana államban, Miles City közelében született. Az ő munkásságán kívül néhány általános félreértést is tisztázunk a cikkben.

#felvételi
2011.12.04.

A gazdasági képzések rangsora

A Felvi 2012-es gazdasági egyetemek és főiskolák rangsorában mind a hallgatói, mind az oktatói kiválóság alapján a Budapesti Corvinus Egyetem áll az élen, a gazdálkodástudományi kar (BCE-GTK) – megtartva tavalyi eredményét – a hallgatói, míg a közgazdaságtudományi kar az oktatói listán utasította maga mögé a többi gazdasági képzést - tette közzé az eduline.hu portál csütörtökön.

#matematika
2011.11.18.

Félsz a matektól?

A matektól való félelem legyőzésének kulcsa nem feltétlenül a számolási képességek fejlesztésében, hanem inkább a negatív érzések kezelésében rejlik. Egy új tanulmány szerint a legtöbb rossz érzés (szorongás, félelem, aggodalom, teljesítménykényszer) gyakran eltereli a koncentrálóképességet a konkrét feladatról.

#tanulás
2011.10.01.

Készülj fel a külföldön tanulásra!

Éppen arra készülsz, hogy életed egy nagyon izgalmas kalandjába vágj – egy idegen országban való tanulásra? Persze mielőtt beleugrasz az új életedbe, még rengeteg dolgot kell otthon megtenned. Papírmunka, betegbiztosítások, orvosi papírok, és még rengeteg minden lehet a listádon, amit mi a következőkben fogunk kivesézni.

#egyetem
2011.09.14.

Olcsóbb tankönyvek az illegális sokszorosítás ellen

Egyetemi professzorok mozgalmat indítottak az illegális tankönyv-soksorosítás ellen, így hétfőtől számos tankönyvet olcsóbban vehetnek meg a felsőoktatásban tanulók - jelentette be Vecsenyi János, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

#kézírás
2011.07.25.

Nem tanulnak kézírást az amerikai gyerekek

Az USA 42 államában már nem oktatnak folyóírást a suliban. Harmadik osztálytól viszont kötelező a tízujjas gépelés, mert később minden leckét úgy kell majd beadni. A haladó gondolkodásúak elégedetten vigyorognak, mások szerint pedig emiatt vége lesz a civilizációnak.

#felvételi
2011.07.22.

Nem oda vettek föl, ahova szerettem volna

A felvételi eredmények sokaknak kedveztek, idén arányaiban több diák jutott be a felsőoktatásba. De az sem mindegy, hogy ki hova került be. Mit tegyünk, ha nem abba az intézménybe vagy szakra kerültünk, ahova a legjobban szerettünk volna?

#felvételi
2011.07.21.

Mi dönti el a felvételi ponthatárokat?

A felsőoktatási felvételi eljárásban a ponthatárokat az országos államilag támogatott hallgatói létszámkeret, az adott intézmény kapacitása, valamint maguk a jelentkezők is befolyásolják választásaikkal és megszerzett pontszámaikkal.