tanulás
#Suli, munka

Készülj fel a külföldön tanulásra!

2011.10.01.
1 perces olvasási idő

Éppen arra készülsz, hogy életed egy nagyon izgalmas kalandjába vágj – egy idegen országban való tanulásra? Persze mielőtt beleugrasz az új életedbe, még rengeteg dolgot kell otthon megtenned. Papírmunka, betegbiztosítások, orvosi papírok, és még rengeteg minden lehet a listádon, amit mi a következőkben fogunk kivesézni.


Légy biztos benne, hogy minden papírod el van intézve. Legyen minél hamarabb útleveled, vagy ha van, ellenőrizd érvényességét. Ha a tengerentúlra mész, akkor már a jelentkezéshez is szükséged lesz rá. Sokszor tanulói vízumot is kell igényelned. Emellett országod nagykövetségén be kell jelentkezned a célországodba. Mind az útlevél, mind a vízum intézése időbe telhet, különösen, ha más papírokkal is gondok vannak. Emellett azt is ellenőrizned kell, hogy az ösztöndíjas papírjaid, illetve a külföldi tanulással és tanulói jogviszonnyal kapcsolatos papírjaid is rendben vannak-e. Hiszen nem szabad hagyni, hogy az utolsó pillanatban kelljen bajlódnod bármivel is!

Beszélj az orvosoddal is a tengerentúli utazással kapcsolatos orvosi követelményekről. Kérdezd meg, hogy milyen oltásokra lesz szükséged, mielőtt elhagyod az országot. Egyes országok esetén védőoltásokat kell majd beadatnod, amikhez sok idő kell. Emellett a speciális orvosi szükségleteidet, így receptjeidet, kezelésedet is megbeszélheted vele, hogy a célországban elkerüld a problémákat.

Tanulj arról az országról, amiben élni fogsz! Ismerd meg, nézz utána! Biztos van elképzelésed arról, hogy miben más az adott ország, ám ha nem teljes a kép, akkor érdemes utána olvasni a dolgoknak. Nézd meg, milyen ott az ellátás, milyenek a helyi ételek, szokások, a hőmérséklet, a közlekedés – és így nem leszel meglepve, amikor odaértél. Emellett ezzel a tudással együtt nem fog kulturális sokk érni, és te is könnyebben tudsz majd alkalmazkodni a körülményekhez.

Egy félév vagy több idő külföldön nagyon izgalmas lehetőség, és már maga az útra való felkészülés is nagyon izgalmas lehet. Légy biztos benne, hogy minden megfelelő lépést megtettél és készen állsz arra, hogy egy igazi kalandba vágj!

(Gy.A.)

Kapcsolódó címkék

tanulás