egyetem
#Suli, munka

Így készülj anyagilag az egyetemi évekre!

2023.04.14.
4 perces olvasási idő

Az egyetemi évek egy rendkívül izgalmas időszakát jelentik az életnek, ugyanakkor számos kihívást tartogathat ez a korszak. Az önállósodás, felnőtté válás feladata ezekre az évekre tehető, amely számos más terület mellett magában foglalja a felelősségteljes pénzkezelés és anyagi függetlenség kialakulását.

Az egyetemi évek megnövekedett kiadásokat jelentenek, különösen akkor, ha a tanulmányaid elkezdése költözéssel is párosul. Szerencsére egy kis felkészüléssel és tudatossággal sokkal könnyebb lesz megküzdened az előtted álló akadályokkal.

Milyen költségek várhatóak?

Elsőként érdemes sorra venned azokat a költségeket, amelyekkel számolnod kell az egyetemi évek alatt. Ez természetesen mindenki esetében egyéni módon alakul, így az itt felsorolt kiadásokat érdemes módosítanod vagy kiegészítened a saját életviteledet figyelembe véve.

1. Tandíj

Ha nem állami ösztöndíjasként tanulsz az egyetemen, akkor számolnod kell a félévente fizetendő tandíj összegével. Ha ezt az összeget nem tudod kifizetni önerőből, akkor hitelfelvételhez is folyamodhatsz. A Képzési Hitel néven futó termék az önköltséges képzések díjának a kifizetésére használható fel, és a felvett összeget később kamatmentesen fizetheted vissza.

2. Lakbér

Ha nem a szülővárosodban tanulsz tovább, akkor az egyetem elkezdése költözést is jelent a számodra. Ilyenkor a legnagyobb várható kiadásod a lakhatási költség lesz. Ha olcsóbban szeretnéd megúszni ezt a tételt, akkor jelentkezhetsz kollégiumba, amely havonta egy 10 és 20 ezer forint közötti kiadást jelent. Sajnos azonban nem mindenki kaphat kollégiumi szobát, hiszen a férőhelyek meglehetősen limitáltak.

Kollégium hiányában a hallgatók általában albérletbe költöznek, amit legtöbbször lakótársakkal osztanak meg, így csökkentve a költségeket. Ez azonban még így is a többszörösét jelenti a kollégiumi díjaknak. Konkrét számokban gondolkodva Budapesten 70-110 ezer forintba kerül havonta egy szoba, de a vidéki egyetemi városokban sem sokkal jobb a helyzet. Ha szeretnél spórolni ezen a költségen, akkor érdemes minél hamarabb belevágni a lakáskeresésbe, hiszen a szemeszter kezdetének közeledtével egyre csak mennek fel az árak.

3. Közlekedés

Az egyetem sokszor ingázással jár, ami nemcsak fárasztó lehet, de anyagi megterhelést is jelenthet. Szerencsére a bérletek és diákkedvezmények segítségével ez nem olyan nagy kiadás, mint az első két tétel. Budapesten a havi diákbérlet 3450 forintba kerül, sok vidéki városban pedig 4000 forint körül mozog ez a tétel. Azt se felejtsd el, hogy a hazautazás költségével is számolnod kell.

4. Mindennapi költségek

Ebbe a kategóriába sok minden beletartozik. Ide sorolhatjuk például a szórakozást, az étkezést, a sportolást vagy az orvosi költségeket. Egy jó költségvetés ebben tud segíteni, habár nem könnyű kiszámolni, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a megélhetésed, hiszen korábban a családoddal együtt élve még nem kellett ilyesmin gondolkodnod. Jó ötlet, ha ebben a kérdésben tanácsért fordulsz a szüleidhez, hiszen ők biztosan ismerik a szokásos kiadásokat. Nemcsak a vállalkozások, hanem a szüleid is jó eséllyel készítenek költségvetést minden hónapra, vagy a nyári szünidőre és főleg az iskolakezdési extra költségek miatt is.

5. Könyvek

Sok olyan képzés van, ahol a tantárgyak teljesítéséhez szükséged lesz tankönyvekre is. Ezek sok esetben megtalálhatók az egyetemi könyvtárban, de előfordulhat, hogy meg kell venned őket (például, mert nincs már elérhető példány a könyvtárban, vagy egész félévben szükséged lesz az adott kiadványra).

A költségeid számításakor fontos, hogy hagyj helyet az extra kiadásoknak is, és minél inkább tervezz előre. Szinte minden hónapban jöhet valamilyen plusz váratlan ráfordítás, legyen szó gyógyszerről, egy elromlott telefonról vagy egy hétvégi kiruccanásról.

Milyen bevételekkel számolhatsz?

Az anyagi felkészülés elengedhetetlen része, hogy tisztán lásd a várható bevételeidet is. A rendelkezésre álló összeg nagyon sokféle forrásból származhat. Tipikus bevételi forrás például:

  • a diákmunka,
  • a szülők támogatása,
  • a különböző (szociális, közéleti és tanulmányi) ösztöndíjak,
  • a részmunkaidős állás,
  • a diákhitel1 vagy 2.

Járj alaposan utána, hogy milyen ösztöndíjakra lehetsz jogosult. Az egyetemek rengeteg különböző támogatási formával igyekeznek segíteni a hátrányosabb helyzetben lévő hallgatókat, viszont a lehetőségek felderítése a tanulók feladata. Néha egy-egy ösztöndíj elnyeréséhez sokféle igazolás és utánanézés szükséges.

Diákmunkák között találhatsz olyan pozíciókat, amelyek hosszabb elköteleződést követelnek meg, de ezáltal stabil anyagi biztonságot jelentenek. Ha inkább csak kiegészíteni szeretnéd a megélhetéshez szükséges összeget, akkor bőven válogathatsz az alkalmi diákmunka lehetőségek között is. Szerencsére ma már sok olyan munkavégzési lehetőséget találhatsz, amelyek online, rugalmas munkaidőben is végezhetőek, így az állásodat könnyebben össze tudod egyeztetni az órarendeddel.

Ha hitelre van szükséged, akkor inkább a diákhitelt válaszd, mert ennek kamata nagyon kedvező, személyi kölcsönben vagy más banki hitelekben nem érdemes gondolkodnod. Ezt csak olyan hiteligénylők kapják meg, akiknek rendszeres munkajellegű bevételük van, és általában már 21 évesek elmúltak.

Így spórolhatsz hatékonyan

Az egyetem kezdete sokféle kihívást tartogat, amelyek között a pénzügyi tervezés első nagy próbatétele is szerepel. Nem árt, ha néhány spórolási praktikával felszerelkezve kezded meg felsőfokú tanulmányaidat.

1. Vizsgáld meg az alternatívákat

Legyen szó tankönyvvásárlásról, ebédelésről vagy a tavaszi ruhatárad megújításáról, mindig gondold végig, hogy nincs-e egy pénztárcabarátabb alternatíva. Természetesen ebben sem érdemes túlzásba esned. Nem arról van szó, hogy hagyd ki az ebédet, de a mindennapos menza helyett heti néhány alkalommal kipróbálhatod a főzést is.

„Tudatosítsd magadban, hogy nem minden pénzköltés borzalmas dolog. Ha örömet okoz neked, fejlődsz tőle és meg is engedheted magadnak, akkor ne legyen bűntudatod miatta.” – hívja fel a figyelmet a kiegyensúlyozott pénzkezelés fontosságára Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2. Legyen vésztartalékod az egyetemkezdésre

Az egyetem elkezdése a szokásoshoz képest megemelkedett költségeket jelenthet, ezért már erre az időszakra sem árt készülnöd egy kis extra megtakarítással. Ilyen plusz kiadás lehet például a gólyatábor, az albérleti kaució vagy egy új laptop. Azt se felejtsd el, hogy a késztartaléknak később is nagyon fontos szerep juthat, hiszen a váratlan költségek senkit sem kerülnek el.

3. Tájékozódj

Sokféle plusz költséget kerülhetsz el, ha tisztában vagy az egyetemkezdés költségeivel, a választható alternatívákkal és az igénybe vehető támogatásokkal. A tudnivalókról teljes körűen tájékozódhatsz az egyetem honlapján. Ez egy időigényes feladat, de ha egyszer beleásod magad az információhalmazba, akkor később bőven megtérül a fáradozásod.

(BiztosDöntés.hu)