albérlet
#Suli, munka

Kezdődik az egyetem? Ezt érdemes tudni az albérletkeresésről!

2022.08.18.
3 perces olvasási idő

Az elköltözés még egy érett felnőtt számára is érzelmileg megterhelő időszak lehet. Ha most kezded az egyetemet, ráadásul egy új városban kell albérletet keresned, akkor nincs könnyű dolgod.

A környezetpszichológusok régóta foglalkoznak a költözés bonyolult kérdéskörével. A lakóhelyünkhöz hasonló módon kötődünk, mint például a szeretteinkhez, vagy a számunkra fontos tárgyakhoz. A kutatások eredményei szerint a költözés sokszor traumatizáló hatású, ugyanakkor pozitív eredményei is lehetnek a környezetváltozásnak.

Ebben a változásokkal teli, nehezebb életszakaszban, fontos, hogy türelmes és megértő legyél magaddal szemben. Ha egy kicsit utánanézel a költözés és az albérletválasztás témakörének, akkor magabiztosabban és bátrabban tudsz megküzdeni az előtted álló feladatokkal.

Ezeket érdemes figyelembe venni albérletválasztáskor

Az albérletválasztásba ugyanolyan körültekintően érdemes belevágni, mint a lakásvásárlásba. Sokan csak az utolsó pillanatban kezdenek el kiadó szobát vagy lakást keresgélni. Ilyenkor az időnyomás hatására könnyen előfordulhat, hogy egy rossz opcióra esik a választásod. Ne felejtsd el, hogy a lakásbérlés is egy hosszú távú elköteleződés (bár nem olyan hosszú, mint a lakásvásárlás). Néhány hónapra vagy évre a kibérelt ingatlan lesz az otthonod, és érdemes olyan helyet választanod, ahol szeretsz lakni. Egy kutatás szerint a környezet és a személy jó illeszkedése kulcsszerepet játszik abban, hogy a költözés mekkora stresszel jár. De vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntéskor?

1. Milyen a környék és a közlekedés?

Fontos, hogy olyan környéket válassz, ahol biztonságban érzed magad. Nem mindegy, hogy esténként milyen utcákon átvágva kell hazamenned és az is számít, hogy mennyi idő alatt és hány átszállással jutsz el az egyetemre.

2. Szimpatikusnak találod a főbérlőt?

Lényeges kérdés, hogy a főbérlő mennyire tűnik becsületesnek, korrektnek és megbízhatónak. Figyeld meg, hogy mennyire tájékoztat nyíltan az albérlet hátrányairól. Azt is ellenőrizd, hogy a felkínált szerződéssel minden rendben van-e.

3. Kivel költözöl?

Nem mindegy, hogy egyedül költözöl egy kisebb lakásba, a barátaiddal vagy a pároddal közösen bérelsz egy helyet vagy idegenekkel bútorozol össze. Ne felejtsd el, hogy az együttélés rengeteg konfliktussal járhat, ha nem fektetitek le a szabályokat. Egyezzetek meg a házimunkáról és a vendégek kérdéséről is.

4. Milyenek a fényviszonyok, a zajszint és a hőmérséklet?

Senki sem vágyik sötét, zajos vagy rosszul szigetelt lakásra. A lámpa felkapcsolása nem segít a természetesen fény hiányán és nagyon kellemetlen, ha az utcán dudáló autók miatt nincs egy csendes perced. Azt is nézd meg, hogy az ablakok rendesen szigeteltek-e. A tetőterekkel, illetve a felső emeleteken lévő lakásokkal különösen legyél óvatos, hiszen légkondicionáló hiányában vagy rossz szigeteléssel elviselhetetlen meleg alakulhat ki nyáron.

5. Bútorozott vagy bútorozatlan az albérlet? Mennyire alakítható a lakás?

Az otthonod (főleg, ha az első saját lakásodról van szó) önmagad kibontakoztatásnak fontos színtere lehet. Lényeges kérdések, hogy te mire vágysz és ehhez viszonyítva főbérlőd mennyire rugalmas? Egy egyetemista sokszor nem szeretne vesződni a bebútorozás nehéz és költséges feladatával. Az azonban kellemetlen lehet, ha a főbérlőd a képek felrakását vagy a neked nem tetsző kanapé lecserélését sem engedélyezi. Próbáld megtalálni az arany középutat!

6. Mennyire van privát tered?

Néha mindenkinek szüksége van egy kis magányra. Gondold végig, hogy a kiszemelt albérletben mennyire lenne lehetőséged elvonulni. Léteznek olyan ingatlanok, ahol a szobák egymásból nyílnak. Ezek általában olcsóbban kivehetők, de ne csak az anyagi szempontokat tartsd szem előtt. Ha a lakótársad csak a szobádon keresztül tudja megközelíteni a saját helyiségét, akkor nem lesz egy perc nyugtod sem tőle. Mérlegeld a falvastagságot, illetve az utca és a szórakozóhelyek zavaró közelségét is.

Természetesen az anyagi szempont nem elhanyagolható, de igyekezz az azonos árkategóriába tartozó lakások közül a hozzád legjobban illő opciót kiválasztani. Néhány ezer forintért nem éri meg feláldozni a mentális jóllétedet!

Néhány gyakorlati tipp kezdőknek

A költözésre és az önálló életvitelre nem lehet teljesen felkészülni. Valószínűleg olyan problémákkal fogod magad szembetalálni, amik korábban eszedbe sem jutottak. Ez azonban nem baj! A megoldás által rengeteget fejlődhetsz és egyre magabiztosabbá válhatsz. Természetesen érdemes néhány gyakorlati tippel felvértezni magadat, hiszen így könnyebben veheted az utadba kerülő akadályokat.

1. Tartsd szem előtt, hogy az elköltözés nehéz időszak!

A költözés stresszes folyamat, ráadásul a régi otthon elhagyása a gyászhoz hasonló reakciót indíthat el benned (még akkor is, ha izgatott vagy az új lakás miatt). Gondolj csak bele! Egyik napról a másikra átalakul a rutinod, csökken a biztonság- és kontrollérzeted, alakul az identitásod. Ez rengeteg változást jelent rövid idő alatt, ráadásul ebbe az időkeretbe a költözéssel járó, nem mindennapi feladatok is betolakodnak. Legyél megértő és türelmes magaddal, ha szomorúságot, kimerültséget vagy honvágyat érzel!

2. Szedd össze a kérdéseidet!

Fogalmazd meg magadnak, hogy mik a legfontosabbak az új otthonodban. Sajnos minden vágyad valószínűleg nem fog teljesülni, ezért érdemes elgondolkoznod azon, hogy miről tudnál lemondani. Az albérlettel kapcsolatban érdemes előre és részletesen tájékozódni, hiszen így tudod kiszűrni a problémás lakásokat. Írd fel előre a kérdéseidet és faggasd ki a bérbeadót!

3. Legyél óvatos a szerződéssel!

A bérleti szerződés nemcsak a bérbeadó érdekeit szolgálja, hanem a tiédet is. A törvény és a szerződés garantálja, hogy a bérleti szerződés fennállása alatt tényleg azt kapd, amiben megállapodtatok. Elengedhetetlen, hogy alaposan megismerd a szerződés tartalmát, akár egy ügyvéd segítségét is kérheted a részletek tisztázásában.

Szerző: Gergely Péter