stressz
#Suli, munka

Nyugi a suliban - természetes módszerekkel az iskolai stressz ellen

2023.11.14.
2 perces olvasási idő

Azt mondják, hogy a stressz az élet sava-borsa, ennek ellenére néha túl sok jut a “fűszerezettségből” a te életedbe is. Minden nagyon kiszámíthatatlan, hatalmasak a követelmények, szorítanak a határidők, óriási a felelősség, konfliktusokkal teli a kortársaiddal (vagy tanáraiddal, szüleiddel) való kapcsolatod - csak néhány az iskolai stresszforrások közül, amelyeknek már a hallatán is azonnal összeszorul a gyomrod.

Van, amikor a stressz jót tesz

A stressz a szervezeted reakciója azokra az ingerekre, amelyek kibillentenek az egyensúlyi állapotodból, és ezáltal védekezésre vagy alkalmazkodásra kényszerítenek. A stressz hasznos dolog, mert ez sarkall cselekvésre a mindennapi életben: energiát ad reggelente a friss ébredéshez, napközben a lelkes, pozitív, és kreatív tevékenykedéshez.

Ez nyújt motiváló erőt a vizsgaidőszakokban, a kiélezett versenyeken, ahogy menekülésre késztet veszélyhelyzetekben is: például tűz vagy támadás esetén segít túlélni (Üss vagy menekülj!) Erőt ad, lelkesít, inspirál - összességében elősegíti a testi-lelki fejlődésedet. Egészen addig, amig nem állandósul...

Van, amikor a stressz már nem tesz jót

Mivel napjaid legalább harmadát az iskolában töltöd, a lelki megterheltségből fakadó testi tünetek, betegségek kialakulásában a mindennapi iskolai feszültségek jelentős szerepet játszhatnak.

Ha a stressz állandósul és kontrollálhatatlan lesz, akkor az a testedet folyamatos védekező állásba kényszeríti. Ez hosszabb távon nagyon káros lehet: felmorzsolja az energiáidat, megtépázza az önbizalmadat, az önbecsülésedet, és rombolja az egészséget.

Stressz az iskolában

Iskolai stressznek nevezzük a tanulás, iskolába járás során tapasztalt és ebből fakadó feszültségeket. Ez a reakció akkor is létrejöhet benned, amikor az iskolai elvárások meghaladják a tudásodat vagy a képességeidet – és ennek következtében úgy érzed, képtelen vagy megbirkózni a rád nehezedő nyomással. Az iskolai stressz nem feltétlenül csak azokról a bizonyos helyzetekről szól, amelyekbe az iskolai környezetben kerülsz, hanem arról, ahogy azokra reagálsz.

Hova vezet az állandó stressz?

Az állandósuló feszültségnek meglesznek a következményei: csökkenhet az immunrendszered optimális működése (gyakrabban kapsz el fertőző betegségeket), fokozódhat a vázizom-rendszered aktivitása (hát-, és derékfájdalom jelentkezik), emelkedhet a vérnyomásod (nő a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata), zavart szenvedhet az emésztőrendszered működése (puffadás, gyomorfekély, hasmenés, székrekedés léphet fel).

Nyugi a suliban: természetes módszerekkel az iskolai stressz ellen

Mivel a te életed is kisebb-nagyobb stresszhelyzetek elkerülhetetlen sorozata, korántsem mindegy, hogy ezekre a stresszhatásokra miként reagálsz: olyan megküzdési stratégiákat kell kidolgozni, amelyekkel az erőforrásoddá szelidíted azt.

  • Érdemes szembenézni önmagaddal és feltérképezni, hogy mennyiben van a személyiségednek szerepe abban, hogy annyi stressz ér az iskolában. Pesszimista vagy, esetleg öntörvényű, talán cinikus?
  • Gazdálkodj jobban az időddel! Ébredj korábban, hogy ne kelljen rohanni, késve érkezni. Gondold át és fontossági sorrendben rangsorold a teendőidet, majd old meg őket egymás után. Mindig csak egy adott feladatra koncentrálj.
  • Légy rugalmas - az alkalmazkodási képesség kialakításával később is sokat nyerhetsz.
  • Bármilyen sok teendő is vár rád időközönként tarts néhány perc szünetet! - kapcsolj ki: hallgass zenét, vagy sétálj egyet.
  • Ügyelj a tanulás és a pihenés egyensúlyára! - szakíts mindig időt a családodra, szabadidős tevékenységekre, önmagadra. Tedd le a tanulással kapcsolatos terheket, engedd el az arról szóló gondolatokat.
  • Tarts minden nap “énidőt” - amikor kizárólag csak magadra figyelsz. A relaxáció, az elmélyülés, az önmagadhoz való kapcsolódás sokat segít a stresszhatások leküzdésében - jógázz, meditálj!
  • Aludj eleget, mert a minőségi alvás hiánya nagymértékben rontja a teljesítményedet. Pocsék lesz a hangulatod, gyengül az immunrendszered és a memóriád is cserbenhagy.
  • Ne félj nemet mondani! - húzd meg a határaidat, és ne engedd, hogy mások kihasználják a jóindulatodat.
  • Sportolj rendszeresen! - ez az egyik legjobb eszköz arra, hogy karban tartsd a fizikai és a mentális egészséged.
  • Beszélj arról, ami bánt! - a gondjaid megosztása másokkal megkönnyebbülést hozhat. Sőt! Vannak dolgok, amelyek kimondva már nem is tűnnek olyan félelmetesnek.
  • Konfliktushelyzetben kontrolláld az érzelmeidet és csak aztán mondj véleményt, amikor tisztábban tudsz gondolkozni.
  • Ismerd fel a stressz forrását, és ha lehet távolítsd el az életedből vagy legalább csökkentsd a behatás idejét, és erősségét.

A stressz jelen volt, jelen van és jelen is lesz az életedben. Ha nem figyelsz az ellenségeddé válik, ha teszel ellene a barátod lehet. Szelídítsd meg te is!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)