vizsga
#Suli, munka

Készületlen vagy? 5 tipp, hogy biztos nem bukj meg a vizsgádon

2021.05.02.
1 perces olvasási idő

Rengeteg diák retteg a vizsgáktól, mert tudja, hogy nem készült fel rendesen. Itt az ideje, hogy megtanuld, hogyan használd ki az időd. Mert az idő, mint mindannyian tudjuk, rettentően fontos.

Tudjuk, hogy most nincs arra időd, hogy mindent megtudj, ezért mutatunk 5 tippet, amik segíthetnek abban, hogy rendesen fel tudj készülni.

Csak a fő témákra koncentrálj

Nincs annyi időd, hogy minden egyes dolgot megtanulj. A vizsga kérdéseinek nagy része az anyag fő témáiból származik. A legfontosabb, hogy az anyag alapjait megtanuld – a főbb pontokat, és megmutasd a vizsgáztatónak, hogy érted a leckét.

Vess legalább egy pillantást az előző vizsgára

A korábbi vizsgák aranyat érhetnek, amikor tanulnod kell. Sokat segíthet, ha átnézed a korábbi dolgozatokat, és megpróbálsz rájönni, mik lesznek a kérdések.

Ezek a tesztek megmutatják, milyen kérdések bukkanhatnak fel, milyen jellegű lesz a dolgozat, és nagyjából hány kérdésből fog állni.

Ez akkor is igaz, ha készületlen vagy. Úgy érezheted, hogy nincs időd ilyesmire, de biztosíthatlak, hogy ha tisztában vagy azzal, hogy a dolgozat milyen lesz, azzal sokkal többet érsz, mint ha extra dolgokat tanulsz.

Próbáld meg a legtöbbet kihozni magadból, és fektess elég időt arra, hogy átnézd az előző dogát. Bizonyosodj meg arról, hogy megőriztél pár korábbi dolgozatot, így azokkal könnyebben felkészülhetsz.

Ne maradj fent egész éjszaka

Biztos hallottál már olyan tanácsokat, hogy Ne maradj fenn sokáig! Ilyenkor jobban teszed, ha megfogadod ezeket. Az agynak szüksége van pihenésre, hogy a lehető legjobban teljesíts, és ha készületlen vagy, fontos, hogy rendesen tudj koncentrálni.

Ragaszkodj a tanulmányi menetrendedhez napközben és éjszaka is, valamint, ha oka van, tarts egy szünetet, és nézz valami jót a Netflixen. Ha nem pihened ki magad, és úgy viselkedsz, mint egy zombi, azzal csak aláásod a korábbi kemény munkát.

Ne pazarold az időd

Jó, ha szépek a jegyzeteid. Jó, ha tiszta az asztalod. Jó, ha van időd puskát készíteni. Azonban ilyenkor ezek a dolgok nem állnak a rendelkezésedre.

Ahogy korábban említettük, boldogulnod kell a tantárgyak nehézségeivel. Ez nem azt jelenti, hogy sietned kell – keményen kell dolgoznod ahhoz, hogy megértsd, amit tanulsz. De ez egyben azt is jelenti, hogy nem lesz időd azokra a dolgokra, amiket megcsinálnál normál esetben a felkészüléshez.

Kérj segítséget, ha rászorulsz

Tudod, kik tudják jobban, hogy mit kell megtanulni? 2 ember – az osztálytársad és a tanár.

Ez nagyon jó hír, mivel ha elakadsz valamivel, van több ember, akihez tudsz fordulni, akik elmagyarázzák a dolgokat.

Amikor szükséged van rá, ne habozz, hogy segítséget kérj. Te is segítesz nekik. Ez azért is jó, mivel azzal, hogy elmagyarázod valakinek az anyagot, megbizonyosodhatsz arról, hogy te is eléggé érted.

Legutolsó sorban – ne vesztegesd az időd arra, hogy kitaláld a dolgokat, mert megkérdezhetsz valakit, aki tudja, hogy mi hogy van.

(KamaszPanasz – M.D.)