szobatárs
#Suli, munka

7 tipp, hogy hogyan kezelj egy problémás szobatársat

2023.08.27.
2 perces olvasási idő

Egy szobatárssal vagy lakótárssal való együttélés néha nehézségekkel jár, mert minden embernek megvannak a saját szokásai, amit más idegesítőnek találhat.

Tehát, ha azt tervezed, hogy szobatárssal fogsz együtt élni, főleg, ha sok ideig, akkor fontos, hogy próbáld megtalálni a közös hangot, mert ha nem, akkor a dolgok komplikálttá válhatnak. Nem számít, hogy milyen higgadt vagy, és, hogy milyen jól bánsz az emberekkel, egy idegesítő, önző szobatárs attól még az idegeidre mehet. Itt van 7 jó tanács, hogy hogyan bánj egy unszimpatikus szobatárssal.

1. Közöljétek egymással az elvárásaitokat a legelső napon

Mind tudjuk, hogy könnyebb megelőzni, mint jóvétenni – miért kellene szenvedned egy veszekedéstől, amikor tisztázhatod a játékszabályokat a legelején is? Hogyan fogjátok megoldani az intim találkozókat? Hogyan fogtok közös nevezőre jutni a mindkettőtök által használt helységekkel kapcsolatban? Mi a helyzet a zajjal? Hogyan fogjátok fizetni a számlákat, a bérleti díjat? Ezek mind fontos kérdések, és jobb, ha szemtől szemben tisztázzátok, mint ha emailen, vagy post it-eken.

Fektesd le az elvárásaidat a szobatársaddal szemben, és hallgasd meg az ő álláspontját is! Ha készítesz egy táblát, amelyre felírjátok a közösen hozott szabályokat, az segíti a dolgok betartását is!

2. Oszd meg vele, hogy mi zavar téged, és segítsd a változásban

Ez egy összetett probléma – bár nem tetszik a szobatársad viselkedése, vagy gondolkodásmódja, azért még segíthetsz neki változni. Például, ha te szeretnéd a hagyományos izzókat lecserélni LED-lámpákra, de a szobatársad nem igazán szeretne hozzájárulni anyagilag, akkor két lehetőséged van: leülhetsz vele, és elmagyarázhatod neki, hogy ez a befektetés hamar meg fog térülni, mert csökkenni fog a villanyszámla. Vagy megoldhatod saját magad. Ez az elv vonatkozik az összes megvitatandó kérdésre, hiszen sokkal könnyebb így intézni.

3. Kerüld a passzív-agresszív játszmákat

A problémás szobatárs okkal olyan, amilyen – talán vad, vagy szimplán önző, és elutasítja a kommunikáció minden formáját. Másfelől viszont, ha a szobatársad passzív-agresszív, aki fenyegetéseket és ellenséges post-iteket ragaszt a hűtőre, akkor próbáld visszatartani magad a bosszútól, az ellenséges reakciótól, hiszen az csak olaj a tűzre.

Az egyetlen célja az ilyen passzív-agresszív játékoknak, amelyek meglepően gyakoriak, az, hogy te legyél mindenért a hibás. Ha van bármi, amit szeretnél közölni a szobatársaddal, akkor azt mondd el neki nyíltan. A „cetlis balhék” senkinek sem válnak a javára – csak időpocsékolás.

4. Állíts fel alapszabályokat

Az, hogy elmondd a szobatársaidnak az elvárásaidat, és tisztázd az alapszabályokat nagyon hasonlóan hangozhat – de ez igazából két külön dolog. Az egyik a szobatársad józan eszén múlik, akinek tisztelnie kellene a magánszférádat. Bárhogy is, néha a legjobb, ha kristálytisztán közlöd vele, hogy mik a téged irritáló dolgok. Például, lefektetheted azt a szabályt, hogy egyikőtöknek sem szabad hangos számítógépes játékokat játszani, amikor a másik olvas, vagy dolgozik. Vitasd meg a többi dolgot is – hogyha nem akarod, hogy alkoholt igyon, vagy cigizzen, amikor a közelben vagy, akkor tudasd vele! Kijelentheted, hogy a cigi csak az erkélyen megengedett, és ez mindkettőtökre vonatkozik.

5. A kommunikáció a kulcs

Mindegy, hogy mi zavar a szobatársaddal kpacsolatban, nagyon fontos, hogy tudasd vele, és próbáljátok meg barátságosan megoldani, ahogy udvarias, civilizált emberekhez méltó. Akár arról van szó, hogy a szobatársad zajong, amikor te házit írnál, akár arról, hogy túl hangosan horkol, mondd el neki a problémádat, és próbáljátok megtalálni a tökéletes megoldást. Emlékezz, hogy maradj nyugodt és udvarias! Mindig légy rugalmas, és nyiss a kompromisszumok felé, ha ez kell ahhoz, hogy megkönnyítsd az életeteket.

6. Beszélj az illetékessel

Hogyha már tényleg mindent megpróbáltál – a szabályoktól a nyílt megbeszélésig – és úgy tűnik, hogy a világon semmi sem működik, akkor az egyetlen választásod, ha beszélsz a közvetítővel. (Ha diákszálláson laksz.) Segíthetnek, hogy találj egy új szobatársat, ha ez az egyetlen megoldás. Persze előbb mindenképp folytass egy érett, komoly beszélgetést a szobatársaddal!

7. Lépj tovább

Hogyha az illetékes nem tud segíteni, nem talál számodra új szobatársat, akkor az egyetlen megoldás, ha szimplán kiköltözöl onnan. Tudnod kell, hogy mikor érdemes továbblépni, és új lakhely után nézni, ahelyett, hogy a véget nem érő vitákkal és kínos helyzetekkel törődnél!

(KamaszPanasz – R.P.)