cél
#Suli, munka

Iskolaváltás: menjek vagy maradjak?

2014.08.26.
2 perces olvasási idő

A tanév elején felmerülhet benned a kérdés, hogy ugyanott folytasd-e a tanulmányaidat, ahol eddig tanultál. Mikor vegyük fontolóra az iskolaváltást? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Költözés

Elég hétköznapi esemény ma már, hogy a család elköltözik, és egy új iskolában kell folytatni a tanulást (megszámlálhatatlan amerikai film nyitójelenete). De dönthetsz úgy is, hogy jelenlegi iskoládban maradsz. Mérlegelheted, hogy a hosszabb utazási időt választod vagy kollégiumot keresel. Természetesen mindezt a szüleiddel kell egyeztetni. A hosszabb utazás fárasztóbb, korábban kell kelni és várhatóan később érsz haza este. A kialvatlanságod pedig befolyásolhatja az iskolai teljesítményedet is. A kollégiumi élet pedig egészen más, mint amit otthon megszokhattál, szabályok és szokások ütközhetnek össze. Mielőtt kollégiumba jelentkezel, beszélgess el egy másik kollégistával, biztosan sok hasznos információval lát majd el.

Túl nehéz vagy túl könnyű suli

Az egyes iskolák nagyban különböznek egymástól az elvárások tekintetében. Ha céltudatos vagy, tudod mit szeretnél tanulni, akkor keress olyan sulit magadnak, ahol azt tanulhatod, amire szükséged van. Előfordulhat, hogy a szakma, amit választottál nem arról szól, amire gondoltál, vagy kiderül, hogy nincs tehetséged hozzá. Esetleg annyira jó vagy benne, hogy olyan intézményre van szükséged, ahol kiemelten ezzel a területtel foglalkoznak. Ne félj kérdezni és keresni!

Gyakran előfordul, hogy az iskola elvárásai túl nehezek, túl sokat követelnek. Például ha egy nyelvtannal, helyesírási nehézséggel küzdő tanuló olyan osztályba kerül, ahol emelt óraszámban oktatják a magyart vagy nyelveket, nehézségei lesznek. Ekkor érdemes elgondolkodni egy iskolaváltáson. Ha pedig még mindig nem tudod, hogy „mi leszel, ha nagy leszel”, felkeresheted a pályaválasztási tanácsadót.

Osztályközösség

Az iskola vagy osztályváltás mellett szól az a nyomós érv, ha a közösségben nem érzi magát jól a diák. Ugyanakkor a menekülés sem megoldás. Mielőtt iskolaváltásra adod a fejed, a problémádat beszéld meg a szüleiddel, az osztályfőnökkel és ha van, az iskolapszichológussal. Ha már hasonló okokból váltottál iskolát, akkor mindenképpen beszélgess erről egy pszichológussal. Fennáll a veszélye, hogy a következő iskolában is hasonló problémákkal találkozol. De mindenképpen szólj egy felnőttnek, ha bármilyen formában – fizikailag, vagy szóban – bántalmaznak.

A változás stresszel jár

Ha a körülmények nem megfelelőek, már mindent megpróbáltatok, és mégsem változott a helyezet (akár tanulás, akár beilleszkedés terén), akkor jöhet szóba az iskolaváltás. Jó, ha tudod, hogy milyen feladatot vállalsz magadra. Először is be kell illeszkedni egy új közösségbe. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy „tiszta lappal” kezdhetsz, hátránya, hogy már egy összeszokott társasághoz fogsz csatlakozni. Az új iskola új tanárokat és új elvárásokat hoz magával. Vannak olyan iskolák, ahol lehetőség van próba napokra. Ekkor betekintést nyerhetsz a hétköznapokba, te és a szüleid is könnyebben tudnak döntést hozni a váltás kapcsán. Fontos tudnod, hogy az iskolák nem minden esetben tudnak átvenni, csak akkor, ha az osztály létszáma engedi.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)