#Suli, munka

Hogyan oszd be a pénzed a koliban?

2016.09.22.
2 perces olvasási idő

Sok új hatás és élmény vár rád, ha kollégiumi életed most vette kezdetét. Van azonban egy dolog, amit egészen biztosan elsajátítasz a kollégiumban töltött éveid során: megtanulod, hogyan hozd ki a legtöbbet a pénzedből.

Hacsak nem vagy kivételesen szerencsés, valószínűleg eléggé szűk anyagi kerettel kell majd gazdálkodnod, emiatt fontos, hogy már a legelején a megfelelő szokásokat vedd fel. Függetlenül attól, hogy a szüleid támogatnak-e anyagilag, vagy részmunkaidőben dolgozol és eltartod magadat, havonta fogsz pénzhez jutni, úgyhogy elég takarékosan kell bánnod vele ahhoz, hogy kitartson a következő hónapig.

Jó szokások

Ha nem vagy hozzászokva a költségvetések készítéséhez, beletelhet egy kis időbe, amíg megtanulod úgy beosztani a pénzed, hogy elég ideig kitartson. Viszont ez egy nagyszerű lehetőség gyakorolni azokra az időkre, amikor már dolgozni fogsz, és teljesen önállóan kell kezelned minden bevételedet. Ha most belejössz, akkor már készen állsz az életre - legalábbis ami a költségeket illeti.

Ha költekezésről van szó, nagyon sok ember fontossági sorrendjében az étkezés áll az egyik legutolsó helyen. Enni azonban mindenkinek kell, ezért rosszul takarékoskodik, aki nem tesz félre elegendő pénzt az étkezésre. Minden hónap elején gondold végig, hogy mi mindent kell vásárolnod, ehhez tedd félre a szükséges mennyiségű pénzt, és mindig frissen vásárold meg az ételt, amikor szükséged van rá. Néhány tanács, ami segíthet a költségvetésed elkészítésében.

  • Minden hónapban csinálj egy nagy bevásárlást, közvetlenül azután, hogy pénzhez jutsz! Vegyél minden nem romlandó ételből eleget ahhoz, hogy kitartson a hónap végéig! Vásárolj sok konzerv- és mirelit zöldséget, hogy legyen elég ennivalód a hónap végén is, amikor már kevesebb pénzed marad!
  • Tegyél félre ezen kívül még egy kis pénzt, amiből minden héten vásárolhatsz! Ez a romlandó ételekre kell, mint például a kenyér, a tej, a friss gyümölcs és zöldség, stb.
  • Tervezd meg az étkezéseidet! Így sok pénzt spórolhatsz, és nem kell majd szemétbe dobnod az ételt. Ráadásul így lehetőséged nyílik változatosságot csempészni az étrendedbe!
  • Keress egy helyi piacot, és várj a vásárlással délutánig – ugyanis olyankor könnyebb alkut kötni!
  • Amikor sütsz vagy főzöl, készíts dupla adagokat és raktározd el az egyiket a fagyasztóban! Így a hónap végén is sok kész ételed lesz raktáron.
  • Nagy mennyiségben vásárolj! Így többszörösen jól jársz az „egyet fizet, kettőt vihet” akciókkal. De ne ess kísértésbe csak azért, mert egy étel akciós. Ha olyasmit veszel, amit nem fogyasztasz gyakran, a végén a kukába kerülhet, és akkor elpazaroltad a pénzedet.

Meg lehet szokni

Ha már hozzászoktál a költségvetés készítéséhez, teljesen természetesnek fogod venni. Egy kevés gyakorlásra, és sok-sok önfegyelemre van szükség, nehogy feléld minden félretett pénzed, ha egy nagyobb bulin veszel részt.

(KamaszPanasz - B.Zs., studentcook.co.uk)