érettségi
#Suli, munka

Magyarérettségi: a nem hivatalos megoldókulcs

2013.05.06.
1 perces olvasási idő

A középszintű magyarérettségi nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását megismerheted az eduline-on.

Kíváncsi vagy, hogy jól válaszoltál-e a magyarérettségi kérdéseire? Ne várj holnapig, tudd meg most! Az eduline-nak szaktanárok kidolgozták a megoldásokat. Ha mégis inkább a hivatalos megoldókulcsban bízol, holnap reggel a KamaszPanaszon elolvashatod azt is.

A középszintű érettségi feladatai

Gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsga első, szövegértési feladatában. A diákoknak Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük, és a szöveg alapján kell megoldaniuk kilenc feladatot.

A magyarérettségi nem hivatalos megoldókulcsaA szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc áll az érettségizők rendelkezésére.

Az esszéfeladatban Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részlete, egy Márai Sándor-elbeszélés, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költemény elemzése közül választhattak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán.

A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó. A szövegalkotásra 180 perc áll a rendelkezésükre.

Az emelt szintű érettségi feladatai

Az emelt szintű nyelvi-irodalmi tesztsor Csokonai Vitéz Mihály életművéhez kapcsolódott, a bevezető szöveg Csokonai Tüdőgyulladásomról című műve volt. Az első szövegalkotási feladatban egy hivatalos levelet kellett írni egy színháznak a diákönkormányzat nevében, a vizsgázóknak javaslatokat kellett megfogalmazniuk. A második feladat egy Vas István-műhöz kapcsolódott, a negyedikben pedig arról kellett fogalmazást írni, hogy egy ember gondolatai teljes mértékben átvehetők-e, tudássá alakíthatók-e.

(Eduline)