einstein
#Suli, munka

Einstein agya különleges és zseniális

2016.01.09.
2 perces olvasási idő

Einstein agyának számos részén rendkívüli módon barázdált agytekervényeket fedeztek fel a tudósok, melyek magyarázattal szolgálhatnak Einstein zsenialitására.

Nemrégiben olyan fotók meg a Brain nevű magazinban, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy a nagyszerű fizikusnak volt egy plusz agytekervénye az agy szürkeállományában, a tudatos gondolkodásért felelős részen. Vizsgálatokkal is bizonyították, hogy Einstein agyában a homloklebeny elvont gondolkodásért és tervezésért felelős területein szokatlanul bonyolult tekervényt fedeztek fel.

Einstein agya

Albert Einstein a 20. század leghíresebb fizikusa. Korszakalkotó volt általános relativitáselméletével, mely szerint a tömeg és az energia meggörbíti a téridőt, ez pedig hatással van a fényre.

Agy anatómia Fotó: yahoo

Amikor 1955-ben, 76 évesen a tudós meghalt, a boncolás során Thomas Harvey patológus eltávolította Einstein agyát, hogy megvizsgálhassa. Harvey több száz parányi agyszövetet metszett ki és helyezett mikroszkóp alá, közben 114 fotót készítve az agyról, számos szögből.

Harvey a kutatásai néhány eredményét közölte, de a fotókat titokban tartotta, hogy könyvet írhasson a fizikus agyáról. A patológus azonban meghalt még azelőtt, hogy befejezhette volna könyvét, így a fotók is évtizedekig rejtve maradtak. De 2010-ben Harvey családja, miután barátságot kötött egy tudóssal, a washingtoni Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Múzeumnak adományozta a fotókat. Dean Falk antropológus és csapata 2011-ben kezdte a fotók analizálását.

Különleges agy, bonyolult szerkezet

A kutatócsoport rájött, hogy Einstein agykérgében összességében az átlagosnál bonyolultabb az agytekervények rendszere. Általánosságban elmondható, hogy a vékonyabb szürkeállománynak köszönhető a magasabb intelligenciaszint.

A tudósok úgy tartják, hogy minél terjedelmesebb, bonyolultabb az agytekervény, annál nagyobb agyi felületet biztosít a szellemi tevékenységek ellátásához, több kapcsolatot teremtve az agysejtek között. Ha több a kapcsolat az agy távoli pontjai közt, bizonyos értelemben, az elme tulajdonosa jobb szellemi képességekkel rendelkezik, könnyebben képes venni az akadályokat, jobb problémamegoldó készséggel rendelkezik.

A homloklebeny agykérge kulcsszerepet játszik az absztrakt gondolkodásban, a feltételezések és tervek kiötlésében. Einstein agyában ezen a részen ugyancsak szokatlanul bonyolultak az agytekervények. Akár ez is hozzásegíthette a fizikust a relativitáselméletének megalkotásához. Ráadásul, a tudós nyakszirti lebenyében - mely a látásközpont helye - szintén intenzívebb barázdáltságot figyeltek meg.

A falcsonti lebenye jobb és bal oldala elég aszimmetrikusnak mondható. Azt még ugyan nem tisztázták, hogy ez a tulajdonság hogyan járult hozzá Einstein zsenialitásához, de az agynak e területe a térbeli gondolkodásért és matematikai logikáért felelős.

Az agydaganat jelei, kezelése
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes. Az agydaganatról

Isteni adottság vagy tudatos fejlesztés?

Az még továbbra is vita tárgyát képezi, hogy Einstein agya vajon születésétől fogva kivételes volt-e, vagy pedig az intenzív gondolkodás és kutatás eredményeként vált ilyenné.

Egyes tudósok állítják, hogy mindkét tényező szerepet játszott zsenialitásának kialakulásában, a természet és a tanulás egyaránt. Igen jóképességű aggyal született, később pedig kitapasztalta, hogyan fejlesztheti azt és hozhatja ki belőle a legtöbbet.

Más tudósok úgy tartják, hogy Einstein képességeinek nagy része valószínűleg inkább a természet ajándéka, mint egy élet kemény munkájáé. Egy 1999-es tanulmány szerint ugyanis Einstein falcsonti lebenyének jobb oldalán extra barázdát fedeztek fel, amely vagy genetikailag volt Einsteinbe kódolva, vagy az anyaméhben alakult ki nála. Mivel ez a mintázat különbözik valamennyi, eddig valaha is lencsevégre kapott emberi agyétól.

(KamaszPanasz - B. K., forrás: yahoo.com)

Kapcsolódó címkék

suli