tanulás
#Suli, munka

Hangulat és fittség: ez is fontos az érettségi előtt

2012.05.05.
1 perces olvasási idő

A tanuláshoz és a jó teljesítményhez testi és lelki felkészültségre van szükség. Az érettségi és az év végi vizsgák idején érdemes erőt gyűjteni és átgondolni, hogy hogyan is tudunk hatékonyan tanulni.

Az idegrendszer optimális működéséhez a fizikai állóképesség, a testi erőnlét is fontos kérdés. Az egyik legfontosabb módszer tehát a jó eredmények megszerzéséhez a rendszeres, nem megerőltető testmozgás. Növeli a koncentrációs képességet, segíti az emlékezet működését. Ha úgy érezzük, hogy a tanulási kedv alábbhagy, érdemes egy negyed-félórás, kedvünkre való mozgást beiktatni a programba. Ha mást nem, egy alapos nyújtózást, néhány törzskörzést, nyaktornát az íróasztal mellett is kipróbálhatunk. A mozgás mellett a rendszeres táplálkozás, könnyű és fehérjékben gazdag étrend lehet a tanulási kondíció javításának feltétele.

Ha rossz a kedvünk, rosszul is emlékszünk

A hangulatfüggő tanulás és állapotfüggő felidézés jelensége a pszichológiában már régóta ismert jelenségek. Arról van szó, hogy érzelmi állapotunk jelentős mértékben meghatározza, milyen információkat tudunk elraktározni. Ha lehangoltan, rosszkedvvel vesszük kézbe a tanulnivalót, akkor azzal részben beszűkítjük figyelmi kapacitásunkat, részben a tananyagból kiszűrünk bizonyos - elsősorban negatív - tartalmakat. Ugyan a vesztes csatákat nyomott hangulatban elvben könnyebben megjegyeznénk, de az állapotfüggő felidézés jelensége miatt ehhez a vizsgahelyzetben is a tanuláskori hangulatunkat kellene hoznunk...

Az állapotfüggő felidézéshez hozzátartozik az is, hogy a megtanultakra könnyebben emlékszünk a vizsgán, ha megpróbáljuk a tanuláskori környezetet, testhelyzetet felidézni. Nem butaság ezért a fontos anyagokat kedvenc tollunkkal, sima fehér lapokra jegyzetelni, miközben íróasztalunknál ülünk. Valószínű ugyanis, hogy az érettségin sem egy kinyúlt pólóban, az ágyon heverve kell számot adni a tudásunkról. A tanulást hangulatosabbá teszi egy kis napfény, némi mozgás és egy kis friss gyümölcs. Ha már egyszer muszáj, legalább legyen jó élmény az információszerzés.

Pihenés minden áron

Ha már nagyon sűrűsödnek a tanulnivalók, akkor is érdemes szüneteket beiktatni. Ilyenkor a hatékonyságot javíthatja, ha a szünet után más témájú tanulnivalóval folytatjuk a munkát. A tanulási folyamatot támogathatjuk azzal is, ha lefekvés előtt még egyszer átfutjuk a legfontosabb anyagokat - és hagyjuk az agyunkat dolgozni éjjel, nyugalomban a fő tartalmak, összefüggések elmélyítésén.

(Forrás: felvi.hu)