iskola
#Suli, munka

Ismét a suliban: hogyan vészeld át az első napokat?

2017.08.31.
2 perces olvasási idő

Egy egész nyár után, amit alvással és neked tetsző dolgokkal tölthettél az iskola csengője vészesen kiábrándító és kellemetlen lehet. Akár egy ideges újonc vagy, akár egy tapasztalt felsőbb éves, szembe kell nézned az iskolával és a velejáró bonyodalmakkal – új osztálytársak, új tanárok, új tantárgyak, új szokások.

Szeresd vagy nem, muszáj iskolába menned. Az alábbi tippekkel viszont sokkal egyszerűbb lesz hozzászoknod az iskolához!

Első és második nap - mánia

Nem lehet kibújni az alól, hogy az iskola első és második napja egy kisebbfajta őrület. Az elsőévesek csoportokban járkálnak körbe-körbe. Elfelejted a tornanadrágodat. Az új diákok mindenhova benyitogatnak a tantermüket keresve.
Hogy is éld túl ezt a káoszt? Ha új iskolába mentél, akkor próbálj körülnézni minél hamarabb, hogy jobban tájékozódj. Fedezz fel fontos dolgokat, mint a könyvtárat vagy a laborokat. Egyes sulikban térképet is adnak, ha tudsz, élj a lehetőséggel.

Az első néhány napodon szintén szükséged lesz egy pár papírra. Megkönnyítheted a dolgodat, hogyha még előző este összekészíted őket és berakod a táskádba, hogy ne az utolsó percben, reggel kelljen azzal foglalkoznod, hogy megpróbálod megtudni mire is van szükséged és hol is találod őket. Az első nap - bár komolyabb tanulásra nem biztos, hogy sor kerülhet, de azért vigyél magaddal olyan szükséges dolgokat, mint egy jegyzetfüzetet, íróeszközöket.

Már nyolc különböző összeállítást is felpróbáltál, hogy eldönthesd, mit is akarsz viselni? Rengeteg ember figyeli azt, hogy ki mit hord az első nap alkalmával. A kulcs a megoldáshoz, hogy olyat hordj, amiben jól érzed magadat, legyen is az egy teljesen új nadrág vagy egy régebbi pulcsi. Ha azt tervezed, hogy egy új pár cipőt hordasz, akkor törd be őket hamarabb, hiszen ha kényelmetlen, vagy szűk, akkor a nap végére üvölteni fogsz a fájdalomtól.

Minden iskolának egy kicsit más az első napi programja. Vannak helyek, ahol csak beszélgetések vannak, máshol viszont már rögtön fejest ugranak a tanulásba. Biztosan fogsz új tanárokkal találkozni, akik biztosan el fogják mondani neked a szemléletüket, az elvárásaikat, a szabályaikat, azt hogy ki mit szeret és mit vár el – ezt érdemes jegyzetelned is! Persze olyanok is vannak, akik rögtön tanítanak, de a legtöbbjüknek nincs komolyabb programja az első órára. Ez mind az osztályon és a tanáron múlik.

Érzelmek

Csak egy egyszerű megállapítás: az új helyek új érzésekkel is járnak. Rengeteg ember lesz ideges, fél, vagy csak izgatott az iskola miatt. A felsőévesek alig várják már, hogy találkozzanak az ismerőseikkel, de az újabbak legtöbbször igencsak rémültek.

Persze teljesen normális idegesnek lenned az iskola első napján. Visszamenni a suliba és hozzászokni az iskola rutinhoz sosem lehet egyszerű – főleg nem a szünet után. Ha nagyon kellemetlenül érzed magad, gondolj más első napokra: első nap az általánosban, a zeneiskolában, a focicsapatban… Ezeket is túlélted, és ettől a gondolattól vezérelve sokkal egyszerűbben élheted majd túl az első napokat.

Új emberek megismerése, vagy az osztálytársakkal való találkozás is fura lehet, különösen, hogy szégyenlős vagy és visszahúzódó. Kezdd kicsiben – ha a nagy csoportoktól ideges leszel, akkor egy nap csak egy-két emberrel ismerkedj meg. Például, akik közel ülnek hozzád, jó alanyok lehetnek.

Ha még mindig kényelmetlenül érzed magad, akkor beszélgess a kedvenc tanároddal, az iskolapszichológussal, vagy valakivel, akiben bízol, és aki megérti az érzéseidet, valamint segít is neked megoldani a helyzetet. De mindig adj magadnak időt.

(KamaszPanasz - Gy. A., kidshealth.com)