cipő
#Betegségek

Amikor a kedvenc cipőd válik az ellenségeddé – 1. rész

2010.01.19.
1 perces olvasási idő

A kamaszok lába folyamatos növekedésben és fejlődésben van, ami azt jelenti, hogy egy rosszul megválasztott cipő akadályozhatja lábaik egészséges fejlődését, és ez akár élethossziglan tartó lábfej-, térd és hátfájáshoz vezethet.

Cikkünk első részében általános képet nyújtunk arról, hogy a divatos cipők milyen veszélyeket jelenthetnek lábaid egészségére nézve, továbbá tanácsokat adunk azzal kapcsolatban, hogy mire kell ügyelned, amikor egy újabb pár cipőt vásárolsz magadnak.


A trendi, de egészségtelen cipők egyre több ember számára okoznak kínzó fájdalmat a lábukban. A tinédzserek pedig még inkább ki vannak téve ennek a veszélynek, mivel a lábfejeikben lévő csontok növekedése egészen felnőtté válásukig tart. Kamaszkorban a csontok még nem olyan kemények, ezért könnyen deformálódhatnak, ha egy nem megfelelő formájú és méretű cipőbe próbálod beletuszakolni lábaidat.

Sokszor halljuk: „A szépségért meg kell szenvedni!” Ha azonban a kényelmetlen cipők miatt kialakuló bőrkeményedésekre, bütykökre, és benőtt körmökre gondolunk, nem biztos, hogy megéri. És ezektől vannak még komolyabb és fájdalmasabb problémák is.

Az egészségtelen cipők viselése következtében megváltozik a járásmód és a testtartás, ami kellemetlen térd-, csípő- és hátfájáshoz vezet.

A lányok még inkább ki vannak téve a veszélynek, ugyanis közülük nagyon sokan hordanak túl magas sarkú cipőket.

Maradj inkább egészséges!

Nem árt, ha tudod, milyen veszélyeket jelenthet lábaidra nézve egy egészségtelen cipő. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy azonnal ki kell dobnod kedvenc lábbelidet, de ne hordj minden nap magas sarkú cipőt vagy balerina cipőt, különösen akkor, ha tudod, sokat fogsz gyalogolni. Ezek azok a lábbelik ugyanis, amelyek leginkább veszélyeztetik lábaid egészségét.

Ügyelj arra is, hogy az edzőcipődet mindig gondosan és erősen kösd meg.

Amikor az üzletben felpróbálsz egy cipőt, mindig sétálj benne egy kicsit, hogy megnézd, úgy is kényelmes-e cipő, lábfejed ugyanis hosszabb, amikor felállsz.

Cipőt mindig a nap végén vásárolj, mert akkor lábfejeid hosszabbak.

Ügyelj arra, hogy próbáláskor mindkét lábadra felpróbáld a cipőt, mivel a két lábfejed hossza eltérő lehet.

Egyes ortopédusok ajánlása szerint a 3-5 cm magas sarkú cipők még nem egészségtelenek a lábra. Ajánlatos azonban, hogy minél kevesebb ideig hordj magas sarkú cipőt, s inkább kényelmes lábbelit viselj.

Olyan cipőt válassz, melyben lábujjaid szabadon mozoghatnak. Szakértők szerint jobb olyan lábbelit viselni, melyek tartják a lábat (pl. fűzős, vagy pántos cipő).

Az Amerikai Ortopédiai Akadémia elmúlt évben készített felmérése szerint manapság az amerikai nők csupán 21 %-a megy magas sarkú cipőben iskolába vagy dolgozni, 10 évvel ezelőtt ez az arány 34 % volt. Ez azt jelenti, hogy az amerikai nők ma már szívesebben hordanak inkább kényelmes cipőt.

A következő részben bemutatjuk, hogy az egyes cipőtípusok hogyan hatnak lábaid egészségi állapotára.

(B.M.)