sport
#Mozgás

A sportolás minden életkorban fontos egészségünk megőrzéséhez

2020.08.07.
1 perces olvasási idő

A sportolás nem csupán futópados vagy edzőtermi munkát jelent. Az olyan sportok, mint a tenisz, a kosárlabda, a futball, amik a kézügyességet és a szem egészségéért is felelnek. A motorozás pedig az egyensúlyérzéket és a finom mozgások összehangolását fejleszti.

Az edzőtermi gyakorlatok ugyan erősítik a keringési rendszert, de Michael Jonesco szerint, aki az Ohio State University Wexner Medical Centre sportorvosa a valódi sportok sokkal eredményesesbbek.

Az edzőtermi gyakorlatok erősítik a keringési rendszert. A sport is ezt teszi, sőt eredményesebb, mondja Michael Jonesco, az Ohio State University Wexner Medical Centre sportorvosa. Mert ők elvárják tőlünk, hogy cselekedjünk és reagáljunk a pillanatnyi értesítésre, az olyan sportokra, mint a tenisz, a kosárlabda, a futball, amik a kézügyességet és a szem egészségét erősítik, a motorozás pedig az egyensúlyérzéket és a finom mozgások összehangolását fejleszti. „Az edzőteremben más, mint sporttársak ellen küzdeni”- állítja Jonesco.

Milyen sportot kellene választanunk?

Olyat, amit kedvvel csinálunk. „Nem unhatsz meg egy olyan sportot, amit szeretsz. Csinálj bármit, amit szeretsz és amit a fizikai adottságaidnak is megfelelő: így lehet az adott sportot hosszan, kitartóan művelni.”

Jonesco továbbá azt is tanácsolja, hogy orvosunkkal is vitassuk meg a sportválasztás kérdését. Ha például a térdünk gyenge, kerülnünk kell az olyan sportokat, amiben futni vagy ugrani kell (például a kosárlabda), mert csak tovább károsítják az ízületeinket.

Az ideális sportolásra szánt idő heti 1-2 alkalom, alkalmanként 20-30 perc. Ha a választott sportot valamilyen izomtömeg, állóképesség növelő tevékenységgel vagy jógával egészítjük ki, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni és kevesebb sportsérülésünk lesz.

A sport növeli a fizikai és mentális egészségünket. „A sportolás igazi előnyei a társadalmi interakcióból, a stressz csökkentésből, a kommunikációból és a sportból való versenyből származik.” – mondta Jonesco.

Jonesco alábbi 4 tippje az egészséges sportolásra tanít:

  • Együnk jól!

Az erőteljes sport több és jobb minőségű táplálékot igényel. Ha ezt magunktól nem tudjuk, forduljunk táplálkozási szakemberhez.

  • Igyunk sok vizet!

Ne várjunk a sportverseny napjáig. Kezdjünk el hidratálni 3-4 nappal előtte.

  • Barátkozzunk!

Sportoljunk barátokkal és sokkal élvezetesebb lesz a sport. Ha nem lesz kedvünk az edzéshez, ők majd motiválnak.

  • Legyünk tisztában a határainkkal

Ha túl keményen és túl sokat edzünk, előbb utóbb sérülést szenvedünk. Ütemezzünk be szüneteket és csökkentsük játékidőt.

(KamaszPanasz - S.F., webmd.com)