fut
#Mozgás

11 sport, amivel több energiát égethetsz, mint a kocogással

2023.04.22.
2 perces olvasási idő

Akár tetszik, akár nem, a futás az egyik legjobb kardioedzés. Ha 10 kilométer per órás sebességgel futsz, azzal óránként átlagosan körülbelül 557 kalóriát égethetsz el. És ha ezt az iramot hosszú ideig nem is tudod tartani, még a kocogással is körülbelül 398 kalóriát égethetsz óránként. Vajon léteznek ennél hatékonyabb mozgásformák?

Valamit tenned kell, ha nem szereted az olyan sportokat, ahol futnod kell. Összegyűjtöttünk néhány olyan kalóriaégető tevékenységet, ami még a kocogásnál is hatékonyabb.

Biciklizés

Ha (szoba)biciklin pedálozol, azzal ugyanannyi kalóriát égethetsz, mintha kocognál, és közben még ülhetsz is. Ha növeled az ellenállást, vagy előveszed a bringádat és emelkedőn tekersz, azzal már akár 483 kalóriát is égethetsz óránként, a sebességedtől függően.

Jet ski

Ha víz közelében laksz, és lehetőséged nyílik arra, hogy felülj egy jet skire, meglepődnél, mennyire fárasztó lehet. Óránként akár 398 kalóriát is égethetsz, ami 89 kalóriával több, mint ha lovagolnál. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az egyensúlyod megtartásához számos izmod (a teljes felsőtested izmainak) használatára szükség van.

Hegymenet súlyokkal

Mint kiderült, megvan az előnye annak is, ha rengeteg cuccot tartasz magadnál. Ha csak egy 5 kilós hátizsákkal indulsz neki a hegyi túrának (néhány könyv és egy kis víz megfelel erre a célra), azzal óránként 415 kalóriát égethetsz, átlagos séta sebességen is. (Ez 57 kalóriával több, mint ha súlyok nélkül tennéd.)

Görkorcsolyázás

A görkorizás olyan, mint ha kerekeken futnál és óránként 426 kalóriát égethetsz vele. A legjobb, hogy sokkal több szórakozást biztosít, mintha kocognál.

Tánc

A tánccal akár 443 kalóriától is megszabadulhatsz 60 perc alatt. És igen, a szombat esti táncolós partik is számítanak!

Sziklamászás

Miközben felfelé mászol óránként 454 kalóriát, lefelé pedig 284 kalóriát égethetsz el.

Ugrálókötél

Gyerekkorunk egyik kedvenc játéka egy igen intenzív edzés eszköze is lehet. A sebességedtől függően akár 670 kalóriát is égethetsz óránként. Próbálj percenként legalább 100-szor felugrani, hogy a legtöbbet kihozhasd belőle.

Evezés

Annak ellenére, hogy végig ülsz edzés közben, mivel a kezeidet és a lábaidat egyaránt igénybe veszi az evezés, a testednek nagy erőt kell kifejtenie, így egy óra intenzív evezés után akár 682 kalóriát is magad mögött tudhatsz.

Boksz

A bokszolás nem csak keménynek látszik, hanem az is. Egy egyórás bokszedzésen akár 727 vagy a kevésbé kemény kick-boksz edzésen 585 kalóriát égethetsz.

Úszás

Az úszás több lehetőséget is kínál az edzésre. A sebességedtől függően a mellúszással óránként 585 kalóriát, hátúszással 540 kalóriát, míg a pillangóúszással akár 784 kalóriát is égethetsz a vízben.

Lépcsőzés

Rendben, ez valóban van olyan kínzó, mint a futás, de kompenzációként amikor lépcsőn futsz felfelé 300 kalóriával többet, 852 kalóriát égethetsz óránként. Ez ideális azoknak, akik társasházakban laknak.

*Minden teljesítmény egy 55 kg-os személy egy órás teljesítményére van alapozva, ezért ha kevesebbet nyomsz, kicsivel kevesebb kalóriát, míg ha nehezebb vagy, akkor kicsivel többet égetsz óránként.

(KamaszPanasz - Gy.Z.)