tánc világnapja
#Mozgás

Lendülj formába tánccal - Ma van a tánc világnapja

2016.04.29.
2 perces olvasási idő

A téli időszak után jól esik egy kis mozgás, mindenki formába szeretné hozni magát, de ezen túlmenően a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az energiaegyensúly fenntartásához, a jó közérzethez és az egészségmegőrzéshez. Ennek egyik legszórakoztatóbb formája a tánc, ami azonban a kalóriaégetés szempontjából felveszi a versenyt a többi sporttal.

Az egész világon terjed az elhízás. Ma Magyarországon a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhizott1 és minden ötödik gyermek küzd ezzel a problémával2. Ez egyfelől a helytelen táplálkozáson múlik, másfelől pedig az aktív életmód hiányán. Ahhoz, hogy a normális testtömeget hosszú távon fenntarthassuk, meg kell őrizni az energiaegyensúlyt, azaz a bevitt és elégetett kalóriák egyensúlyát. Ebből a szempontból pedig minden számít, ami a képzeletbeli mérleg két serpenyőjébe kerül. Számít minden egyes kalória, amit megeszünk és megiszunk, illetve az alapanyagcseréhez felhasznált energiamennyiségen kívül minden fizikai aktivitás is, amivel kalóriát égetünk el.

Egy órával többet ülünk naponta, mint tíz évvel ezelőtt

A mind jobban terjedő ülő életmód sajnos nem kedvez annak, hogy fizikailag aktív életet éljünk. Az európaiak átlagban naponta egy órával többet ülnek, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. A mozgásszegény életmódhoz nem csak az irodai munka, hanem az elektronikai eszközök egyre elterjedtebb használata is hozzájárul, amit ráadásul sokszor szórakozásra és virtuális kapcsolattartásra is használunk, ezzel még többet ülve a szabadidőnkben is.

A Nemzetközi Sport és Kultúra Szövetség (ISCA)3 megbízásából készült tavalyi kutatásból az derült ki, hogy Európában évente félmillió ember hal meg a mozgásszegény életmód következtében. A halálozás leggyakoribb okai között az inaktivitással kapcsolatos betegségek szerepelnek. Ehhez képest minden negyedik európai felnőtt és öt serdülőkorúból négy fizikailag inaktív. A mozgás hiánya nem kisebb egészségügyi kockázatot jelent, mint a dohányzás.

tánc

Szabad egy táncra?

Erre a kérdésre feltétlenül mondjunk igent, főleg, ha előzőleg egy kissé kiadósabb adag került a tányérunkra. Egy kerti grillpartin sem kell minden finomságról lemondanunk, ha utána mondjuk egy dinamikusabb rock and rollal lemozogjuk az elfogyasztott kalóriákat. Annál is inkább, mert egy felnőtt embernek naponta legalább 30 perc közepesen intenzív mozgást kellene végeznie ahhoz, hogy az egynapi kalóriamennyiség egy részét, kb. 20-30%-át elégesse. A többi energiamennyiség az alapanyagcseréhez, emésztéshez, légzéshez és a létfontosságú szerveink működéséhez szükséges. A mozgáshoz azonban nem feltétlenül kell edzőterembe mennünk, a tavaszi nagytakarítás során elégetett kalóriák is beleszámítanak az energiaegyensúlyba. Egy rövid séta a parkban, egy buszmegállónyi gyaloglás vagy a lift helyett a lépcsőzés már mind-mind olyan tevékenység, ami segíti ellensúlyozni a bevitt kalóriákat, nem beszélve a mozgás egyik legszórakoztatóbb formájáról, a táncról.

kb. 100 kalória

100 kalóriával egyenértékű testmozgás [testtömeg - időtartam - mozgásforma]

1 kis banán

45 kg

23 perc

szamba

1 kis fürt szőlő

45 kg

20 perc

balett

1 evőkanál lekvár

50 kg

19 perc

pilates

1 pohár (2dl 1,5 %-os) tej

50 kg

28 perc

tai chi

2 gombóc gyümölcsfagylalt

55 kg

28 perc

vízi aerobic

1 vékony szelet (9 dkg) csirkemell

55kg

25 perc

tangó

2,5 dl kóla

60 kg

21 perc

twist

5 kocka csoki

75 kg

24 perc

dinamikus tánc

(WellPR)

[1] Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotvizsgálat 2014
[2] 2014/15 Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt
[3] Centre for Economics and Business Research tanulmány 2015

Kapcsolódó címkék

fitnesz