jóga
#Mozgás

Malek Andrea: Jógázom, ami nagyon sok mindenre hatással van

2013.08.02.
2 perces olvasási idő

„Mindig is fontos volt az életemben a mozgás, mint musical-színésznő rendszeresen jártam táncórákra, de már az iskolai tornaórákon is olyan mozgáselemeket tanultunk, amelyekre a jóga is épül.

Az egységre összpontosítani

Malek Andrea

"A Bikram jógával kezdődött minden. Ez az irányzat 26 ászana, azaz gyakorlat egymásra épülő sorozata, 38-40°C-ra felfűtött teremben, 90 percen át tart. Az elemeket Bikram Choudhury válogatta ki a hatha jóga ászanái közül. Az ő élete is különös, súlyemelő volt, aki egy sérülés miatt felhagyott az élsporttal, visszatért a gyökerekhez, a természethez - ezek a mozgásformák ugyanis hasonlítanak az állatok mozdulataihoz. Amióta a kislányom megszületett, otthon jógázom. Most a Kundalinit gyakorlom, ez a legősibb jóga, édesanyja minden jógairányzatnak.”

Megmozgatja minden porcikánkat, ezáltal oxigéndús vérhez jutnak a belső szervek, helyreállítva az egységes, egészséges működést, ráadásul javul az egyensúlyérzékünk, a koncentrációs képességünk, a jóga türelemre, önuralomra is tanít. Az itt felsorolt fizikai javak mellett csodálatos lelki átalakuláson megy keresztül, aki rendszeresen jógázik – mondja Andrea, aki szívesen olvas filozófiai műveket, ezek összekapcsolódva mind segítenek, hogy újra megtalálja az ember a helyét a természetben. 45 évesen már látja, minden összefügg és egy cél irányába vezet, a szeretet és a nyitottság felé.

Jóga - csak biztonságosan!

A jógasérülések elkerülése érdekében érdemes megfelelően felkészülni, bemelegíteni és tartózkodni a túlerőltetéstől. Az izmot és az ízületet nem ajánlott tovább terhelni, amint fájdalom kíséri a mozdulatot.
Az általunk megkérdezett sportorvos azt tanácsolja: ne kezdjünk el otthon, egyénileg gyakorolni, biztonságosabb jógaoktató felügyelete alatt jógázni, vagy minimum kikérni a véleményét egy-egy bonyolultabb mozdulatsorról. Az aránytalan terhelés, a nem megfelelően végzett gyakorlatok ízületi sérülésekhez vezethetnek - teszi hozzá a szakorvos.

Hogyan kezdjük el a jógát?

A jógával való ismerkedést kezdhetjük úgy, hogy könyvekben utána olvasunk, hogy a sokféle irányzat közül megtaláljuk azt, amelyik a vonzó a számunkra. Ma már rengeteg ágával találkozhatunk a jógának, és bár a végső célja egy, de az út, ahogyan oda eljutunk mind más és más – avat be a részletekbe Klenovics Mónika keszthelyi jógaoktató. A kitűzött célt érdemes a magunk számára megfogalmazni és elhatározni, hogy vajon mire is vagyunk képesek ezért. Utána viszont mindenképpen forduljunk egy tanárhoz, keressünk egy csoportot magunknak, hiszen az alapokat érdemes jól megtanulni, mint például a helyes légzést, a légzés és a mozgás összhangját, ami kezdetben a legtöbb odafigyelést igényli. Általában gondot szokott okozni, hogy a figyelmünk csapong, és nehezen koncentrálunk ennyi mindenre egyszerre. Nem ismerjük a természetes légzésritmusunkat, felszínes a légzésünk, felgyorsultak a mozdulataink.

Türelmes és kitartó gyakorlás, valamint az oktató egyéni instrukciója segíti, hogy a helyes ritmusra rátaláljunk, és valódi egységet éljünk át önmagunkkal, kizárva a külvilág zajait és a felesleges gondolatainkat. Hogy ehhez mennyire időre van szükségünk, az nagyon-nagyon egyéni. A jógaoktató úgy véli: aki már régóta sportol, vagy olyan egyéb mozgást végzett rendszeresen, ami által van testtudata, oda tud figyelni a test működéseire, annak lényegesen könnyebb a jóga alapjainak elsajátítása, ő néhány hét után már akár egyedül is képes az otthoni gyakorlásra. De azok vannak többen, akik folyamatosan igénylik az oktató iránymutatását, a csoport segítő légkörét, a jógaterem pozitív atmoszféráját és egyáltalán nem is képesek az önálló gyakorlásra.

(Szerző: T.A. újságíró)

Kapcsolódó címkék

fitnesz