mozgás
#Mozgás

Miért érdemes a daganatos betegeknek is sportolni?

2012.08.31.
1 perces olvasási idő

A daganatos betegségek gyógyítása során alkalmazott kemo- és sugárterápia nagyon megterhelő a fiatal szervezet számára is. Ám minél tovább marad valaki inaktív ilyen esetben, annál fáradtabbnak érzi majd magát. Ezért még ha nem is könnyű rászánni magad, érdemes mozognod legalább egy kicsit. Már egy friss levegőn tett séta is sokat javíthat a hangulatodon.

10 dolog, amiért érdemes edzeni

1) Több energiád lesz

Az aerobic (aero= oxygen, levegő + bic/bio = élet): a séta és az úszás erősítik a szervezetedet, a szívet és a tüdőt. A mozgás csökkentheti a kezeléssel összefüggő fáradtság mértékét.

2) Éjszaka jobban fogsz aludni

Kutatások eredményei szerint, ha nappal aktívak vagyunk, éjszaka könnyebben leküzdjük az álmatlanságot. Sokféle altató hatású gyógyszer kapható, de ha lehetőséged van rá, kerüld ezek szedését.

3) A mozgás a súlyproblémákra is megoldást jelent

A szteroid-gyógyszerek mellékhatásaként gyakran jelentkezik súlygyarapodás. Az edzés segít leküzdeni ezt a kellemetlen mellékhatást.

4) A csontjaidnak is jót tesz

Néhány kezelés a csontok gyengülését okozza. A mozgás segít megőrizni a csontok egészségét.

5) A hangulatodra is pozitívan hat

A fizikai aktivitás segít kezelni a betegséggel járó érzelmi hullámvölgyeket. A testmozgással levezetheted a stresszt. Így a családoddal és barátaiddal való kapcsolatod is javulhat!

6) A sport erősíti az önbizalmadat

Jót tesz önbizalmadnak, hogy te magad irányíthatod az edzéstervedet és azt a sportot választhatod, amitől a legjobban érzed magad.

7) Okosabb leszel

Néhány tanulmány szerint a mozgás az agy működést is segíti.

8) Az edzés egészséges időtöltés, kikapcsolódás

9) Leld örömöd a sportban!

Keress az edzéshez társat! Ha a családból vagy a barátaid közül senkinek nincs kedve a mozgáshoz, akkor se keseredj el, hallgass közben zenét! Vagy vidd sétálni a kutyádat! Szervezzetek kirándulást baráti társasággal vagy a családdal!

10) Jól fogod érezni magad a bőrödben

Minden nappal egy kicsit erősebbnek fogod érezni magad. Dícsérd meg magad a kitartásodért! És akkor is, ha nem sportolsz, tudd, hogy büszke lehetsz magadra, és legyőzöd a betegséget. Állj a tükör elé és mondd: „Büszke vagyok magamra!”.

(Forrás: teenslivingwithcancer.org)

Kapcsolódó címkék

sport