sport
#Mozgás

A legijesztőbb fitness trendek

2021.06.06.
2 perces olvasási idő

Egyre többet hallani a rendszeres testmozgás fontosságáról, egészségvédő hatásáról. Azonban a mai felgyorsult, inger-gazdag világban sokan úgy érzik, hogy számukra már nem elég a hagyományos edzésmódszer, egyre őrültebb tempóban vágynak gyors sikerre. Összeszedtük a 3 legijesztőbb fitness-trendet, és azt is hangsúlyozzuk, hogy ezek miért veszélyesek.

1. Ugrálás a fogyásért

Ha valaha is néztél fogyásról szóló valóság show-t, láthattad, amint 150 kilós emberek ugrálnak step padokra azért, hogy fogyjanak. Ez elég veszélyesnek tűnik - még egy átlagos megfigyelő számára is – és valóban az is.

Noha az ugrálás hatékony módja a kalóriaégetésnek, semmiképpen sem azok számára, akik jelentős súlyfelesleggel rendelkeznek! Ráadásul a gyakorlat még veszélyesebb, ha a fogyni vágyó személy csak most kezd el edzeni.

Bár az ugrálás bármilyen formája nagyszerű eszköz a teljesítmény növelésére, erőépítésre és a fogyásra, nagy kockázattal is jár, különösen egy elhízott ember számára – állítják szakemberek.

Ha edzetlen izmokat terhelünk jelentős súllyal, az egyenes út a sérüléshez. A legtöbb edző éppen ezért ritkán kezd rögtön jelentős ugrálással, mivel el akarja kerülni az edzés hiányából és a jelentős túlsúlyból eredő esetleges baleseteket és sérüléseket.

A kezdő szintű ugrások, mint a terpeszállásba ugrás és egy kis ugráló kötelezés belefér egy elhízott vagy testmozgáshoz nem szokott ember edzéstervébe, de mindig mérjük fel alaposan a kockázatokat, mielőtt elkezdünk edzeni! Olyan sok más módja van a kalóriaégetésnek és az anyagcsere fokozásának! A cél, hogy minimalizáljuk a kockázatot és maximalizáljuk az eredményt.

2. Maratoni edzéstervvel a fogyásért

Fitneszterem edzésBármikor, amikor valaki azt mondja nekem, hogy lefutja a maratont, felteszem a kérdést: Miért? Ezt nem gúnyosan kérdezem, tényleg érdekel! A leggyakoribb válasz? Fogyni akarok.
Az első gondolatom: Rossz válasz!

A maraton lefutása hatalmas teljesítmény, de nem ez a legjobb módja a súlyvesztésnek. Sőt, azt mondják, hogy még a maraton előtt kell lefogynod, hogy utána bírd a maratoni kiképzést! Többek között a fitness-szakértő, triatlonista Rachel Cosgrove is ezt vallja, aki nemcsak teljesítette a maratont, de előtte 3,8 km-t úszott és 170 km-t biciklizett. Így mint edző és sportoló is sokat tud a maratoni- és a zsírérgető edzési módszerekről.

„A futás tulajdonképpen haladó szintű edzésforma.”- mondja Cosgrove. – „Mielőtt elkezded a maratont, meg kell erősödnöd, és fittnek kell lenned. Minden lépés, amit futás közben megteszel, tulajdonképpen nem más, mint ugrálás az egyik lábadon. Az egy lábon való ugrálás haladó nehézségű gyakorlat. Ezeket a gyakorlatokat csak akkor végezheted, ha már elég erős vagy ahhoz, hogy tudj bánni a testeddel.

Gondold át: egy kilométer futás felér 1000 ugrással. Ha felkérnél arra, hogy eddzelek, és azzal kezdeném, hogy 1000 ugrást fogunk elvégezni egy lábon, azt hinnéd, megőrültem.” -mondja Cosgrove. „Pedig pontosan ezt vállalod akkor, amikor a fejedbe veszed a maraton ötletét.”

Ráadásul nem veszélytelen! Noha sok ember sikeresen alkalmazta a maratont súlyvesztés céljából, valószínűleg több ember szenvedett el boka- térd- és csípősérüléseket, mert nem készítették fel magukat eléggé a megpróbáltatásokra.

3. Extrém edzések a fitneszteremben

Menő, ahogy kitolod a súlyt ez edzőteremben? Ami nem menő: a határaiddal játszani. Így könnyen meg is sérülhetsz. A baj az, hogy ez utóbbi azonban a fitness körökben trendi a teljes kifáradásig edzeni, nem számít az izzadság, és semmi más sem.

A probléma azonban az, hogy onnantól kezdve, hogy fáradt leszel, a gyakorlatok akadozni fognak. Ez tény. Amikor ez megtörténik, a szervezet elkezd kompenzálni, ellazulnak az izomrostok és késnek a reflexek. Így a fáradtság sérülésekhez vezet.

Honnan tudod, hogy túl messzire mentél?

  • Nem tudod fenntartani a tökéletes mozgást. A legegyszerűbb jele, ha a testtartásod megváltozik, például túlzottan be kell hajlítanod a hátad egy fekve nyomásnál vagy a törzs hátoldalát támasztani kell egy karhajlításnál. Ilyenkor mindenképp pihenj! Ahelyett, hogy előadnád a guggolást olyan mélyről, ahonnan csak tudod, csinálj részleges guggolásokat, ha már fáradsz.
  • Nem tudod teljesen kontroll alatt tartani a súlyt, és lassulni fogsz. Tehát, ha a gyorsaság, amivel általában kinyomsz, elkezd lassulni, akkor már technikai hibáról beszélhetünk.
  • Nem tudod visszaereszteni a súlyt a kiinduló pozícióba, azaz úgy érzed, hogy a súly legyőzött.

Ha az említettek bármelyike bekövetkezik, akkor már a saját testi épségedet veszélyezteted.

Valójában minden egyes ismétlés alkalmával egyre kevesebb izomrostot edzel, ennek nincs sok értelme. Jobb eredményeket kaphatsz, ha pihensz egyet, és csak azután látsz neki az edzéstervnek ismét. Legyél okos: válassz egy követhető fitness tervet, és ne erőltesd túl magad!

(KamaszPanasz - S. A.- Foxnews)