EB
#Mozgás

Foci Eb: ilyen teszteken kell átmennie egy játékvezetőnek

2016.06.16.
2 perces olvasási idő

Testi fittség, gyors elme, kiváló látás - ezek azok a nélkülözhetetlen elemek, amelyekkel egy top európai focibírónak rendelkezniük kell. Manapság már nem csak arról van szó, hogy jó döntéseket hoznak-e, 100 százalékig biztosnak kell lenniük számos más területen is.

Először is, nézz meg egy nagy meccset, ahol kegyetlenül pörög a játék, és meg fogod érteni, hogy miért kell a bíróknak annyira jó kondiban lenniük. Az Európa Bajnokságra külön foglalkozásokkal készítik fel a bírókat, melynek során megvizsgálják a súlyukat, kiszámolják a testzsír százalékukat, és felmérik az edzettségi szintjüket. Egyszóval ellenőrzik, hogy készen állnak-e a megmérettetésre.

Egyre gyorsabb a játék

A bíróknak ugyanazt az atlétikai színvonalat kell megütniük, mint a játékosoknak, a mai játékosok között pedig sokkal több az atléta, mint pár évvel ezelőtt. Az 5-6 évvel ezelőtti meccsekhez képest is drámai változás történt fizikai teljesítőképesség terén. Például a magas intenzitású futás mennyisége megkétszereződött. Meghökkentő, de sok esetben a bírók többet futnak, mint a játékosok.

Egy játékvezető átlagosan 10 és 13 km közötti távot fut le egy játék során. Az előző évekhez képest a legnagyobb különbség vagy a legnagyobb előrelépés az intenzív futás és a sprintek mennyiségén látszik, amelyek ugyancsak megduplázódtak a korábbiakhoz képest. Egy meccsen a bírók általában 50 sprintet futnak, ami megegyezik a játékosok által futott sprintek számával.

Az UEFA egyik játékvezetője rávilágított arra, hogy milyen sokat változott a futball 1970 óta. Ha visszanézed az 1970-es FIFA futball világbajnokságot, nem fogod élvezni, mert úgy érzed, mintha lassított felvételt néznél ócska videokazettáról. Ha belegondolunk, hogy manapság milyen könyörtelenül gyors játék folyik a pályán, érthető, hogy miért kell a bíróknak is azonos kondival rendelkezniük, mint a játékosoknak. A bírók lehetnek kétszer olyan idősek is, mint a játékosok, mégis fittnek kell maradniuk. A játékvezetők többsége nem akkor van pályája csúcsán, amikor még viszonylag fiatal és fizikailag a legjobb, hanem amikor egyszerre tud összpontosítani fizikailag, testben és lélekben.

Állóképesség teszt

Csak azok a bírók kerülnek az Európa Bajnokság bírói csapatába, akik a következő tesztet teljesítik:

  • 6-szor 40 méter sprint, maximum másfél perces pihenőidővel közöttük, míg visszasétálnak a starthelyre. A távot 6,2 másodperc alatt kell teljesíteniük, és ha valamelyik kört ennél hosszabb idő alatt teljesíti, egyetlen javítási esélyt kap, amelyre a 6. sprint után kerül sor. Ha két sprintnél is kifut az időből, akkor elbukott a teszten.
  • 150 méter futás 30 másodperc alatt, amelyet 35 másodperc alatt teljesítendő 50 méter séta követ, majd újabb fél perces 150 méter futás jön, amit ismételt 50 méter sétával pihenhetnek ki. Ez így tesz ki egy kört, amit legalább 10-szer kell megismételni.

Szemvizsgálat

A játékvezetőket szigorú szemvizsgálatnak is alávetik. Tudniuk kell fixálni a tekintetüket, fókuszálni közel és távol mozgó tárgyakra, illetve reagálni a körülöttük történő eseményekre. A színvakság problémát jelenthet, ezért is fontos a szemvizsgálat.

Teszt Lehet, hogy színtévesztő vagy?

Mentális rátermettség

A harmadik fontos elem a mentális, szellemi rátermettség. A megfelelő bíró nemcsak fizikailag, de mentálisan is stabil minden helyzetben, akármekkora stressz érje is. A jó bíró kezelni tudja a játékosok, az edzők, a sajtó, a tévé és a közönség által rá gyakorolt nyomást. Ezek mind kulcsfontosságú tényezők. A játékvezetőknek tudniuk kell kezelni azt, hogy a közönség nem minden esetben ért egyet a döntésével. Amikor a játék egyre gyorsabb, a tét egyre nagyobb, és a bírói döntésen múlhat egy meccs eredménye, a legjobb, ha a bíró csak a saját meggyőződése alapján ítél.

Fizikailag fitt, mentálisan erős, és szemészetileg kifogásolhatatlan - ezekkel a tulajdonságokkal bíró szakemberek vezénylik az idei futball Európa Bajnokságot is.

(Gy. P. F. - uefa.com)