hangágyú
#Mozgás

Hangágyú a foci Eb-n

2012.06.08.
1 perces olvasási idő

A szurkolók barátságtalan fogattatásban részesülnek a 2012-es Eb-n. A lengyel rendőrség átmeneti süketséget okozó hangágyúkkal készül a huligánok ellen. A fülhasogató szerkezet teherautókra kerül, ugyanis a rendőrfőnökök zéró toleranciát hirdettek a futballhuligánok ellen a foci Eb-n.

Az új fegyvernek elképesztő ereje van, ha beindítják, olyan erős hangzavart kelthet, mintha a fülünk mellett szállna fel egy utasszállító repülőgép (150dB). A gond az, hogy a hangágyúval azokat is büntetik, akik kulturáltan szurkolnak, és semmiféle rendbontásba nem keverednek. A hangágyúnak ugyanis 500 méteres hatósugara van, és nem válogat a rendbontók és a békés szurkolók között.

Azoknak, akik ezen távolságon belül tartózkodnak, iszonyatos fej- és fülfájásra kell számítaniuk. A kibocsátott hang annyira erős, hogy károsodást okozhat a belsőfül kis szőrszálaiban, de maradandó, vagy súlyos sérüléseket a szervezők szerint nem okoz majd.

Ugyanakkor egyes kutatások szerint a hangok jelentős szöveti károsodást okozhatnak. Egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a tüdő- és májkárosodás küszöbe 184dB körül van. A károsodás mértéke a hang intenzitásával együtt nő.

A zaj által kiváltott idegi károsodások komolyak is lehetnek, 15 percnél hosszabb időtartamú folyamatos, alacsony frekvenciájú hanghatásnál közvetlen és akár hosszú távú problémát is okozhatnak az agyszövetben. A tünetek a kisebb fejsérülés tüneteire hasonlíthatnak.

Különböző szervezetek tiltakoznak, olyannyira, hogy az egyik azzal fenyegetőzött, megrongálják a stadion vezetékeit, vagy tönkreteszik a pálya gyepét.

(Gy. Z. - the sun)

Kapcsolódó címkék

sport