Főoldal / MOZGÁS / A szem védelme sportolás közben
  2010-07-25

A szem védelme sportolás közben

A sportolók attól függetlenül, hogy sportolnak, szeretnek divatosan kinézni. Gyakran mindenképpen össze akarják hozni egymással a kettőt, a saját kárukra. Míg a szemvédő viselése tenisz és baseball közben teljesen logikus, gondolkozzunk el azon, vajon megéri-e kockáztatni egészségünket a divat miatt?

- hirdetések -

A fejünk védelme érdekében bukósisakot veszünk fel, a csontjaink és csuklónk védelmére pedig különféle szorítókat és védőket, de akkor miért nem teszünk semmit a szemünk védelmére? Annyi mindent teszünk azért, hogy megelőzzük az agyrázkódást, a törött csontokat, a zúzódásokat és a törött fogakat... 

A törött csontok és zúzódások meggyógyulnak, viszont a komolyabb szemsérülések akár örökre kivesznek a játékból.

Hogyan tudom megvédeni a szemeimet sportolás közben?

Rengeteg módja van annak, ahogyan a szemed megsérülhet egy sporteseményen, ám megvédése könnyű és egyszerű. Hogy csökkentsük a komolyabb szemsérülések esélyét, jobb ha betartjuk a következő biztonsági előírásokat.

Baseball: Elvétett dobás, kóbor labda, vagy véletlenül elengedett ütő okozta sérülés elkerülése végett a baseball játékosoknak polikarbonátból vagy kemény műanyagból készült arc- és szemvédőt kell viselniük.

Kosárlabda: A kosárlabda játékosoknak is ajánlott szemvédőt viselniük az állandó lökések és esések között.

Foci és amerikai foci: Egy védtelenül hagyott szemnek egy test a test elleni sportban komolyabb sérüléseket okozhat egy elkóborolt labda vagy egy hirtelen félrerántott könyök, láb, ujj. Amerikai fociban a játékosoknak sisakot is kell viselniük a fejük védelme érdekében.

Hoki: Megnézted már jobban egy hoki játékos fogait? Képzeld el azt a kárt a szemednek! A korongok és könyökök szabadon szállnak a hoki meccs alatt ezért a játékosoknak polikarbonátból vagy drótból készült sisakot kell viselniük a szemük és arcuk védelme érdekében.

Tenisz és fallabda: Hogy megvédjük a szemünket egy elkóborolt vagy rosszul célzott labdától, vagy fallabda esetén az ellenfél ütőjétől, védőszemüveget ajánlatos hordanunk a játék alatt.

Honnan tudhatom hogy a szemvédőm hatékony?

A hagyományos olvasószemüvegek, napszemüvegek nem adnak elég biztonságot a sportban résztvevőknek. A sportolóknak olyan szemvédőt kell venniük ami külön az adott sportra lett készítve. Az árak eltérők.

•    Optikai vagy sportboltokban könnyen beszerezhetsz szemvédőt, vagy ha a családban van valakinek olyan, ami a te szemedre jó, és ahhoz a spothoz készült, amit űzöl, az is ideális.
•    Ne végy olyan szemvédőt, aminek a lencséi nem megfelelőek. Sportolás közben betörhetnek és komolyabb sérüléseket okozhatnak a szemednek.
•    A szemvédő ki kell, hogy legyen párnázva a szemöldök és az orr vonalánál, hogy ne sértse fel a viselője arcát.

A szemvédő hogyan befolyásolhatja a sportteljesítményemet?

Mivel a szem segíti a sportolót az időzítésben, a koordinációban és gyorsaságban, így nagyon fontos, hogy a védőszemüvegben is jól láss. Szerencsére a gyártók minden ilyen aggályt figyelembe véve készítik el ezeket a szemvédőket. Ha az adott sportot szabadban játsszák, fontos, hogy a szemvédő tartalmazzon UV-szűrőt a napsugarak ellen.

(I.S.)