sportolás
#Mozgás

Tippek kezdő atlétáknak - Versenyzés

2013.05.18.
1 perces olvasási idő

Az intenzív, rendszeres testmozgás fontos a szervezet számára. Elkezdeni azonban csak körültekintően, bizonyos szabályok betartása mellett szabad.

Mind a jogging, mind a futás hasznos és egészséges mozgásformák, néhány szabály betartsával és néhány tanács megfogadásával Te is versenyzővé válhatsz.

Minőségi futás

Ha gyors akarsz maradni, akkor a minőség is számít. Ne maradj minden edzéseden a kényelmi zónában, találd meg a tejesítőképességed határát!

Kontrolláld magad!

Fusd a saját versenyed, fuss a saját tempódban! Figyelj a pályára, a hőmérsékletre, az időjárásra, és a legfontosabb, az aktuális erőnlétedre.

Előzz!

Az mindig ösztönöz, ha megelőzöl valakit. Valószínű, hogy fizikális hatása is van, mert kapsz egy löket adrenalint.

Légy túl rajta!

Ha nem vagy formában az edzésen vagy a versenyen, 1 órán át főhet a fejed miatta, aztán lépj tovább!

Legyél türelmes!

Várj el magadtól 6-10 sikeres edzést, mielőtt a versenyeken is sikerekre számítanál!

Tartsd a kezed a pulzusodon!

Ha a reggeli pulzusod 10 vagy több szívveréssel az átlagod felett van, akkor az azt jelzi, hogy még nem heverted ki az előző napi edzést. Pihenj addig, amíg visszatér a normál pulzusod!

Kösd meg jól azt a csomót!

Kösd duplára a cipőfűződet! Később fájdalmas lehet, ha kikötődnek, és meg kell állnod a verseny közepén, hogy bekösd őket, legrosszabb esetben pedig balesetet is szenvedhetsz miattuk.

Vezess be bizonyos rituálékat!

Ha egyszer rátaláltál egy bemelegítő gyakorlatra, ami működik, ismételd szokásszerűen lehetőség szerint.

Melegíts be, és nem fáradsz ki

Kocogj lazán 5 percet 15 perccel a verseny előtt! Aztán nyújtsd a térdkalács feletti és alatti inakat, a vádlidat, és az alsó hátizmaidat. Tegyél néhány hosszú lépést 15 perccel indulás előtt. De ne többet, eléggé bemelegedsz majd a korábbi kocogástól.

Viseld a megfelelő párt!

A pihekönnyű versenycsuka segíthet abban, hogy életed leggyorsabbját fusd, és a jó futócipő a sérülésektől is védi az ízületeidet.

Ügyelj a végére!

Fejezz be minden ismétlést gyorsabban, mint ahogy kezdted. Például, ha 6-szor 400 métert futsz a pályán, kezdd egy kellemes, kontrollált tempóval, aztán finoman válts sebességet az utolsó 100 vagy 200 méteren.

Őrizd meg a tempót!

Jobb, ha túl lassan futsz az elején, mint túl gyorsan, és oxigénhiányos leszel, ami a futók 99,9%-val megesik. Meg kell tanulnod, mi a te tempód.

Válts, ha szükséges!

Alkalmanként emeld a sebességet, maximum 2 percig, aztán állj vissza a normál tempódra. Néha csupán erre van szükséged ahhoz, hogy kikerüld a mentális és fizikális „végelgyengülést”. Válassz egy lejtőt, ha tudsz és igazán nyújtsd meg a lépéseid hosszát.

(KamaszPanasz - Sz.L.)