Lélek, halál

#Lélek #halál

36 db cikk a témában

#gyász
2016.05.22.

8 dolog, amit sose mondj egy gyászolónak

Természetes, hogy segíteni szeretnél gyászoló barátodnak, de sajnos ilyenkor nagyon nehéz bármit - különösen a megfelelő szavakat - mondani. A halál még ma is tabutéma, így ha beszélnünk kell róla, az szorongással és kellemetlen érzésekkel tölt el.

#gyász
2015.11.01.

Hogyan dolgozd fel a gyászt?

Mindenszentek alkalmával és Halottak Napján sokat gondolunk halottainkra, eltávozott rokonainkra. Sajnos nem csak ilyenkor szembesülünk az elmúlással. Ki előbb, ki később találkozik azzal a maró fájdalommal, amit a gyász hoz magával.

#rák
2015.05.16.

Rákos beteg a családban

Nehéz helyzet, emberpróbáló. A betegség megváltoztatja a család életét. A diagnózis közlése után a betegség változások sorát indítják el. Személyfüggő, hogy ki, hogyan reagál arra, hogy súlyos betegsége van. Különösen, ha a betegség kimenetele kérdéses, ha általa az élet végességével is szembe kell nézni.

#halál
2015.03.05.

Gondolatok a halálról... Normális ez?

"Nem vagyok öngyilkos típus, és soha nem vágytam a halálomra, de előfordul néha, hogy arra gondolok, milyen lenne, ha meghalnék, és néha látom magam előtt, ahogy ezt mások megtudják." Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.

#halál
2014.11.01.

Hogyan éld túl a szülő elvesztését?

Hidd el, tudom milyen az, ha mélyponton vagy, főleg ha az anyukádat, apukádat vagy közeli hozzátartozódat vesztetted el, és az ismerőseid úgy próbálnak segíteni, hogy megmondják, mit olvass, egyél, hogyan tereld el a gondolatodat futással, jógázással vagy meditációval, és hogy kivel beszélgess. Te meg csak ezt gondolod: ,,Igen persze. Jelenleg ezek közül semmi sem érdekel. Csak hagyj az ágyamban feküdni egyedül, oltsd le a lámpát és csukd be az ajtót, ha kimész.”

#halál
2013.11.01.

Meghalt a barátnőm. Hogyan dolgozzam fel a gyászt?

A halálnak, a szakításnak, a baráti kapcsolatok megszakadásának a közös gyökere a veszteség élménye. Ezért nagyon fontos, hogy amit veszteségként élsz meg, képes legyél feldolgozni és elengedni, ne pedig tüskeként maradjon benned. Az egyik módszer, hogy kiírd magadból, ami benned van. Ezt tette Péter is.

#történelem
2013.10.23.

Hogyan hat rád a múlt?

Identitásunk ezernyi összetevőből áll össze, nemzeti identitásunk pedig ennek az egyik eleme. Hogyan hat rád a nemzeti identitás? Hogyan befolyásolja a te saját életedet a történelem?

#gyász
2012.11.01.

Hogyan segíthetsz a gyászban?

Egyik alkalommal nagyon szomorúan érkezett hozzám egy tizenéves fiú. Megkérdeztem, hogy mi bántja, elmondta, hogy meghalt ismerőse. Idén már a második barátja.

#vízbe fulladás
2012.08.03.

Majdnem vízbe fulladtam

"Pár hete majdnem belefulladtam egy tóba. Haverokkal lementünk úszni. Tudok is úszni, csak olyan hét-nyolc méter után begörcsölt a lábam és elmerültem..."

#daganat
2012.07.18.

Ha valamelyik szülőd rákos: útmutató tinik számára

Ha az anyukádnak, az apukádnak vagy valamelyik hozzád közel álló felnőtt rákos, akkor ez az útmutató segíthet abban, hogy hogyan dolgozd fel azt. Itt elmondjuk, hogy mi segített más tiniknek is végigmenni ezen a nehéz időszakon. Doktorok, ápolónők, szociális munkások, barátok és a család is azon dolgozik, hogy az anyukád vagy az apukád jobban legyen – és ennek a csapatnak TE is a tagja vagy!

#baleset
2011.11.18.

A szülők elvesztése halálos balesetben

Napjainkban egyre többször hallani halálos áldozatokat követelő közúti balesetekről. A szörnyűségek feldolgozása mellett a balesetet követő időszakban a túlélő gyermekeknek meg kell küzdeni a szülők elvesztésével is, ami szintén komoly feladat.

#gyász
2011.11.01.

Gyász: miután elvesztünk valakit…

Egy szeretett ember eltávozása még a legtöbb felnőtt számára is sokkoló és fájdalmas lehet, de ha ezt az igen nehéz időszakot tiniként kell megélned, könnyen előfordulhat, hogy az eddig felépített kis világod pillanatok alatt széthullik.

#pesszimizmus
2011.10.11.

Pesszimista országban élünk

A helyzet változatlan - mondja kissé rezignáltan Kurimay Tamás, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. A rövid és tömör megállapítás arra vonatkozik, hogy egy évvel ezelőtt uniós felmérés készült Európa 27 országának lelki állapotáról, lelki egészségéről.

#gyász
2010.11.03.

Meghalt a kedvenc állatom, mit tehetek?

Mikor kedvenc állatod, aki szinte családtagnak számított meghal, teljesen természetes, hogy mélységes szomorúságot érzel. A hosszú évek alatt, amit együtt töltöttetek, hozzád nőtt, életed részévé vált. Rengeteg örömet és élményt adott neked, így nincs semmi csodálnivaló azon, hogy fáj ennek a kapcsolatnak az elvesztése. Szeretnénk néhány hasznos tippel segíteni, hogyan bírkózz meg a gyásszal.

#akne
2010.09.30.

Öngyilkosság akne miatt?

A súlyosan aknés bőr hatására nőhet a depresszió esélye és az öngyilkos gondolatok száma a tizenévesek körében. Egy új tanulmány szerint ezért maga az akne okolható, nem pedig az aknés bőrre szedett gyógyszerek.