támadás
#Lélek

Nem szégyen a futás, miként védheted meg magad, ha megtámadnak?

2023.07.06.
2 perces olvasási idő

Veszélyes világban élünk. Hol van már az a kor, amikor nyugodtan nyitva hagyhatta bárki az otthona ajtaját, mert nem kellett attól tartania, hogy illetéktelenek besurrannak és visznek, amit csak tudnak. Vagy amikor hajnalban kitették a friss pékárut és tejet a bolt ajtaja elé és nem nyúlt hozzá senki?

Rég volt, elmúlt - sajnos. Viszont, ami még a lopásoknál is aggasztóbb, az az, hogy ma már vannak olyanok, akik minden különösebb ok nélkül is belekötnek másokba, a gyanútlan áldozat pedig nem igazán tudja mi ilyenkor a helyes viselkedés. És tényleg? Mi a helyes magatartás ezekben az esetekben? Hogyan védheted meg magad, ha megtámadnak? Futással, szavakkal, testi erővel? Összegyűjtöttünk néhány olyan alapszabályt, amit bevethetsz a konfliktus kialakulásának megelőzésére, és néhány tanácsot arra nézve, hogy mit tehetsz, ha mégis megtámadtak?

Kerüld el!

A megelőzés legjobb módszere, ha eleve óvatos vagy és megpróbálod elkerülni azokat az élethelyzeteket, amelyek veszélyesek lehetnek. Persze ez nem jelenti azt, hogy a négy fal között töltsd az időd nagy részét és rettegve élj, csak annyit, hogy minden tőled telhetőt meg tudj tenni a konfrontálódás elkerülésére. Minimalizáld annak az esélyét, hogy veszélyes helyzetbe kerülj. Első olvasatra ezek jelentéktelennek tűnő dolgok - például, hogy melyik ülést válaszd a tömegközlekedési eszközön, de bizonyos esetekben nagyon sokat számíthatnak.

  • Ha a suliból, edzésről vagy buliból sötétedés után kell hazamenned, és nincs aki elvigyen, akkor érdemes többedmagaddal megtenni az út nagy részét. Hatványozottan érvényes ez akkor, ha eleve gyanúsan viselkedő alakot vagy csoportot látsz a közelben. Ha végképp nincs, aki elkísérjen, akkor kérj segítséget az ismerőseidtől, családtagjaidtól.
  • Ha egy idegen szólít meg, mindig légy határozott és bátor. Ha útbaigazítást kér, akkor segíts neki, de ha azt akarja, hogy kísérd el, ne menj el vele!
  • Ne menj közel a falhoz - ezt értsd a szó szoros értelmében. Amikor az utcán egy beláthatatlan sarok következik, akkor figyelj arra, hogy ne menj közel az épület falához. Ha tartod a kellő távolságot, támadás esetén lesz mozgástered a védekezéshez vagy a futáshoz.
  • Figyelmeztesd az anyukádat is, hogy érdemes az autót mindig orral kifelé leparkolni, így ha “helyzet van” könnyebb elhagyni a helyszínt.
  • Az sem másodlagos, hogy hova parkoltok - érdemes jól megvilágított helyet keresni, ezzel is csökkenhet az esélye egy esetleges támadásnak.
  • Legyen nálad egy erős fényű lehetőleg masszív kialakítású zseblámpa, amit egyrészt világításra, másrészt akár védekező eszközként is használhatsz (az erős fénnyel elvakíthatod a támadót)
  • Idegenek előtt ne kérkedj a mobiltelefonoddal, az ékszereiddel, a zsebpénzeddel, és ne beszélj a szokásaidról.
  • A buszon mindig a sofőr közelében helyezkedj el - ő segíteni tud, ha valaki beléd köt.
  • Ne tarts a táskádban nagy értékeket, mert könnyen szabad prédává válik.

Mit tehetsz, ha megtámadnak?

Szerencsésebb helyzetben akkor vagy, ha már rendelkezel némi önvédelmi tudással és megvannak a fizikai képességeid is ahhoz, hogy hatékonyan használd őket. Kiváló segítőtárs lehet a paprika spray, aminek a használata némi egérutat biztosíthat a számodra. Persze, ha a támadó nem egyedül van, nehezebb dolgod lesz, ahogy a hirtelen támadások esetén sem mindig jut idő elövenni ezt az eszközt. Ilyenkor jön jól néhány önvédelmi fogás, amit kis gyakorlással te is könnyen elsajátíthatsz:

  • ha valaki hátulról támad, próbálj meg teljes erőddel a hasába könyökölni. A fájdalom váratlanul fogja érni a támadót, így időt nyerhetsz és elfuthatsz
  • még biztosabb a hatás akkor, ha még az öklöddel vagy a könyököddel még egy nagy ütést mérsz az orrára is
  • ha a támadó elölről támad, akkor inkább ne akarj hősködni, mert egy nem kellő erejű ütéssel csak még jobban felbosszantod. Ha a mobilodat vagy a pénzedet akarja akkor add oda neki, de ne a kezébe, hanem dobd le a földre. Amíg ő azt szedegeti, te elfuthatsz.

Ja és még valami: ha megtámadnak, kiabálj torkod szakadtából, de ne segítséget kérj, hanem üvöltsd az, hogy: TŰZ VAN!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)