bezártság
#Lélek

Így vezesd le a bezártság okozta feszültséget!

2021.02.10.
2 perces olvasási idő

Számodra is kétségbeejtő, hogy már 2021-et írunk, de még mindig a Covid-19 járvány következményeit nyögjük? Sajnos eltelt másfél év a kórokozó berobbanása óta, és még mindig tiltottak a bulik, a Mekizés, a mozi, a fesztivál és a koncertek is. Persze egyszer ennek is vége lesz, már itt kopogtat a háziorvos a vakcinával a szomszédban, de addig is, neked az agyadra megy a bezártság. (x)

Azért ne add fel és ne ess kétségbe, mert a stressz bizony már serdülőkorban sem tesz jót. Ha nem akarsz megágyazni egy-két felnőttkori nyavajának, akkor kerülj chillbe még egy kis időre. Adunk pár remek ötletet, hogy levezesd a feszkót, és közben még jól is érezd magad!

Milyen parákat okoz a bezártság?

Biztosan látod a szüleiden is a frusztráltságot, a kedvtelenséget, esetleg a félelmet a jövőt illetően, talán akadnak viták és veszekedések is, ezért jobb, ha te már nem tetőzöd ezt. Nekik is nagyon nehéz most, és számukra nem csak az a probléma, hogy nem mehetnek el a barátaikkal szórakozni. Szóval mind magad, mind őket muszáj mentesítened a hisztitől, mert hosszú távon komolyabb problémák is adódhatnak a túl sok stresszből. Ezek bizony sem a fiatalokat, sem az idősebbeket nem kímélik.

Pánikbetegség, depresszió

Sajnos fiatalok is egyre gyakrabban letargikusak, depressziósak, félnek a jövőtől. Lehet, hogy veled is előfordult már, hogy szorongtál, vagy napokig nem volt kedved semmihez. Ez kismértékben normális serdülőkorban a hormonok miatt, de hosszú távon nem szabad félvállról venni! A pánikroham gyakran légszomjjal jár, szorít a mellkasod, akár fulladhatunk is, félelem érzés kap el, izzadunk, szédülünk. Ilyenkor a legfontosabb a figyelemelterelés, kezdj el scrollozni, chatelni, Instázni, a lényeg, hogy ne a rosszullétre fókuszálj. Ha úgy érzed, lelkileg mélyre kerültél, kérj segítséget felnőttől! Hidd el, nem szégyen, és egy-kettőre jobb lesz utána.

Magas vérnyomás

A stressz, az idegeskedés, a vitás helyzetek, a tépelődés és mérgelődés miatt az ember magas vérnyomás beteg is lehet, főleg, ha van a családban ilyen érintettség. Szóval, ha láttál már otthon vérnyomásmérőt, akkor ne húzd ki a gyufát, és te se bosszankodj feleslegesen, mert akár egy kamasz vérnyomása is kiugorhat időnként, aminek a jelei a szédülés, szorongás, rosszullét, fejfájás.

Étkezési zavarok, inzulinrezisztencia

Az, hogy nem lehet sportolni menni, csapatban edzeni a parkban, zárva a kondi, sokakat megvisel. Pláne a lányokat, akik hajlamosak felszedni pár kilót, és ettől még ki is akadnak. Ahelyett, hogy mondjuk egy klassz karantén étrendet dolgoznának ki, az emberek inkább befalnak mindent bánatukban, vagy épp semmit nem esznek. Ez a két véglet elvezethet olyan súlyos dolgokhoz is, mint a bulémia vagy anorexia. Közben persze pörög napi 8 órát a közösségi média a kezedben, ahonnan ömlik a hamis tökéletesség. Ez súlyosbítja a helyzetet, a felborult étkezési szokások pedig akár a cukorbetegségnek is megágyazhatnak a számos emésztési probléma mellett.

Szóval, így vezesd le a feszkót!

  • Irány kifelé! Az, hogy a szabad levegőn légy és mozogj, nincs tiltva! Kocoghatsz, sétálhatsz a parkban a haverokkal, elviheted a kutyát kirándulni, edzhetsz valamelyik szabadtéri fitnesz parkban, de ennek hiányában akár négyütemű fekvőket is csinálhatsz a füvön. Hidd el, kevesebb nagyszerűbb dolog van, mint a mozgás, mert bár nehéz elkezdeni, utána felszabadul egy csomó olyan hormon, amitől boldogabb és energikusabb leszel. Sokkal jobban megy majd ezután bármi más tevékenység, akár a tanulás is.
  • Mentális felkészülés! Ne hagyd, hogy egy kis bezártság legyűrjön.Készíts mestertervet, hogy, mi mindent fogsz megvalósítani, ha vége a pandémiának! Hova szeretnél elutazni, milyen célt szeretnél elérni, kivel szeretnél találkozni, mire szeretnél spórolni? Ha megvannak a célok, jöhet a részletes kibontásuk. A cél alá írd össze, milyen apróbb lépcsőkkel, rész célokkal valósítható meg, és akár rendelj hozzájuk dátumot is! Meg fogsz lepődni, mennyire működik. A terveddel már sokkal könnyebb lesz kivárni a dolgokat.
  • Alkoss valamit! A sporthoz hasonló feltöltő élménnyel jár, ha az ember maga készít el valamit. Az, hogy “képes vagyok rá”, hihetetlen adrenalinnal és jó kedvvel tölt el. Nem muszáj szonettet komponálnod, vagy Mona Lisát festened (persze, ha megy, simán), barkácsolhatsz is, faraghatsz, rajzolhatsz, írhatsz verset, vagy elkezdhetsz megtanulni a YouTube-ról valamilyen hangszeren játszani, vagy egy koreót. Az alkotás egy speciális módja a főzés-sütés is, és ezzel még akár másoknak is örömet szerzel, vagy kisegíted az ősöket.

Számtalan lehetőséged van a Netflixes sorozatokon, és a közösségi média bámulásán túl, hogy feltöltődj! Rajta hát!

(BP Digital Group)