bocsánatkérés
#Lélek

Megbántottak vagy megbántottál valakit?

2021.06.18.
2 perces olvasási idő

Barátságban és szerelemben is vannak hullámhegyek és völgyek. Örök barátnők is tudnak olykor kicsit összekapni, előfordulhat, hogy meggondolatlanul fejezzük ki magunkat vagy dühünkben pont azt bántjuk meg, aki a legkevésbé szolgált rá. Hogyan nyerjük el bocsánatát?

Ha megbántottak: szólj

Amikor megbántunk valakit, a személy azonnal szeretné hallani a bocsánatkérést. Megsértették érzéseit, személyét, és ha elmarad a bocsánatkérés, akkor a megbántott félben csak gyűl a harag. Ezért ha megbántottak minket, fontos, hogy ezt azonnal kifejezzük: „rosszul esett”. Lehet, hogy barátod nincs is tisztában azzal, hogy megsértett, ezért jobb szólni, mint napokig, hetekig cipelni a terhet „hátha észreveszi.”

A megsértettek könnyen belecsúszhatnak ilyenkor a passzív-agresszió csapdájába. Azaz: „te megbántottál engem, nem kértél bocsánatot, akkor nem szólok hozzád” és azt várja, hogy a bántó személy egy nap valahogy villámcsapásszerűen feleszméljen, hogy valami rosszat tett. Az esetek többségében ez így nem működik. Általában kérdezősködni kezd, hogy mi a baj, majd ha a passzív agresszív fél kinyögi, akkor tudatosul benne és bocsánatot kér. Viszont jön a csalódás, hogy nem magától jött rá... Sajnos nem várhatjuk el senkitől, hogy magától rájöjjön, a gondolatolvasás még csak a Sci-fi világában létezik. Tehát, ha megbántottak, szólj azonnal, vagy minél hamarabb, mert az illető lehet nem is figyelt fel rá és te jársz rosszabbul, ha napokig fortyogsz magadban.

Mit mondjunk, hogyan mondjuk?

  • Legelőször be kell azt látnunk, hogy hibáztunk. Ez igen nehéz, az önértékelésünknek el kell viselnie, hogy nem vagyunk tökéletesek és meggondolatlanok voltunk.
  • Vállald fel a felelősséget, „hibáztam”. Mindig egyes szám első személyben beszélünk, azaz „sajnálom, tévedtem.” Itt nincs helye a DE szócskának. Fontos, hogy a bocsánatkérés őszinte legyen. Ha nem gondoljuk komolyan, akkor inkább ne is kezdjünk neki, testünk minden rezdülése elárulja azt, hogy most őszinte-e a bűntudatunk.
  • Adjunk teret a másik érzéseinek, a másiknak nagyon jól fog esni, ha például megjegyezzük, „látom, hogy mennyire megbántottalak”.
  • Azzal, hogy kimondtad, hogy „sajnálom”, még nem olyan biztos, hogy a másik el is fogadta a bocsánatkérést. Érdemes bevonni, megtudni: „megbocsátasz?”
  • Mindekinek joga van jóvátenni a hibáit, kérdezd meg tőle, hogy ez hogyan lehetséges. A kapcsolat helyreállításáért dolgoznunk kell.

Őszinte barátság

Mély barátság, mély kapcsolat esetén feltétel nélküli elfogadásról beszélhetünk. A feltétel nélküliség azt jelenti, hogy nem számít, hogy a másik mit tesz vagy mond aktuálisan, pontosan tudjuk a korábbi tapasztalatainkból, hogy a bajban lehet számítani rá, igaz barát. Így ilyen kapcsolatokban sokkal könnyebb a megbocsátás is. Ha jelen van az őszinteség, sokkal könnyebb azt mondani, „hogy ezt nem kellett volna mondani, fájt”. És ha nincsenek tabuk, akkor azonnal ki is lehet tárgyalni pontról pontra, hogy ki mit értett a mondatok alatt. Ugyanis nagyon könnyen előfordulhat, hogy nem sértésnek szánta az illető, csak egy totális félreértés történt.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)