pénz
#Lélek

Kápé vagy bankkártya - Melyikkel tudsz jobban vigyázni a pénzedre?

2017.01.25.
4 perces olvasási idő

Veled is előfordult már, hogy a zsebpénzed idő előtt nyom nélkül felszívódott? Hogy akárhogy gondolkodtál, nem jöttél rá, mikor ment el a pénz?

Ha pedig már az is előfordult Veled, hogy nem tudtál elmenni a haverokkal bulizni, mert leégtél, vagy arra kényszerültél, hogy emiatt a szüleidtől előleget kunyerálj a következő havi zsebpénzedből (amihez természetesen megkaptad az aktuális hegyi beszédet is), akkor itt az ideje megtudni: hogyan tarthatod kezedben a pénzed? Himer Csilla, pénzpedagógus megmondja.

Neked is kámforpénzed van?

Ha valaki kimaxolja mindazt, ami az életben elérhető a számára, akkor azt mondják: „Tudsz élni!” Ha azonban a Te zsebedben minden pénz idő előtt válik kámforrá, akkor egy biztos: tudsz lazulni! De élni még korántsem biztos.

A kámforpénz ugyanis csak annyit jelent, hogy a pénzt elkölteni már remekül tudod – és azt ki is tudod élvezni, amit a pénz nyújtani tud. Már ameddig a pénzed tart. Ha azonban még a következő zsebpénzosztás előtt elmegy a zsé, akkor nem a lehetőségeidet élvezed ki, hanem a lehetőségeiden túl akarsz élni. Erre figyelmeztet az üres pénztárcád – vagy éppen az üres bankszámlád.

Ha azonban ésszel használod azt, ami van (a pénzed is, az eszed is), akkor először azon érdemes elgondolkodnod, hogy készpénzt használj-e, vagy bankkártyát.

Mire és mikor jó a bankkártya?

A bankkártya nem rossz dolog, de meg kell tanulni vele bánni. Gyanítom, amikor a szüleid bankszámlát nyitottak Neked, és arra utalták a zsebpénzed, akkor ezt azzal a hátsó szándékkal tették, hogy majd így jól megtanulsz bánni a bankkártyával.

kp

Ezzel azonban van néhány gond:

  • a bankkártyával is csak akkor lehet megtanulni bánni, ha előtte megtanítják – az azonban, hogy mi a PIN-kód, ezt a bankkártyás vásárlásoknál hogyan kell a bankkártyaleolvasóba beütni, illetve hogyan vehetsz fel pénzt az ATM-ből, még messze nem jelenti azt, hogy megtanultál a bankkártyával bánni. Ez csak annyit jelent, hogy megtanultad a pénzed bankkártya segítségével elkölteni.

  • a bankkártyáról is éppen úgy fogy a pénz, mint a pénztárcából, csak itt nem látszik – a bankkártya ugyanolyan vastag marad akkor is, ha költöd a pénzt, meg akkor is, ha feltöltik a bankszámládat. Vagyis ha nem tanulod meg és/vagy nem tanítják meg, hogyan kövesd a pénzedet, akkor az nagyo könnyen „megszökik” Tőled.

Vagyis attól, hogy kaptál a kezedbe egy bankkártyát, még ugyanúgy nem fogsz tudni vele jól bánni, mintha sosem láttál volna ilyet.

Mit jelent ez?

  • bankkártyát csak akkor kezdj el használni, ha már tudod, hogy a készpénzzel hogyan kell bánni!

  • a bankkártya mellé azonnal kérj internetbanki hozzáférést is! De ne csak dísznek, hanem nézd is meg minden nap, hol tartasz a pénzeddel!

  • gondold végig a heti/havi költéseidet (attól függően, hogy hetente, vagy havonta kapsz-e zsebpénzt)! Ennek alapján már azt is el tudod dönteni, mire futja, mire nem, mit kell úgy kimaxolni, hogy beleférjen a keretbe!

  • ha már ezt végiggondolod, akkor azt is játszd le fejben, hogy ebből mennyi pénzre lesz szükséged kápéban! Amit lehet, bankkártyával fizess, és próbáld megúszni havi kétszeri kápéfelvéttel! Miért? Mert a bankkártyás fizetés a legtöbb banknál gyakorlatilag nem kerül pénzbe, és egy hónapban kétszeri, összesen maximum 150.000 forintnyi készpénzfelvétel illetékmentes. (Merthogy az illetéket is a Te zsebpénzedből vonja a bank.)

  • gondold végig, mire akarsz gyűjteni! Jó az, ha valamit meg akarsz venni, de a szüleidet nem tudod rávenni, Te pedig egy idő után kipengeted a rávalót. Ez is egyfajta kiadás, mert előre lemondasz a havi zsebpénzed egy részéről a későbbi cél érdekében, vagyis ezzel is érdemes előre számolni, mint bármelyik másik kiadással.

Mikor és mire jó a készpénz?

Van, amikor meg sem tudod úszni, hogy ne kápéval fizess – még mindig vannak olyan helyek, ahol nem tudsz bankkártyával fizetni. Ilyen lehet például az iskolai menza befizetése, de az is, hogy elmész fodrászhoz.

A készpénz ezen kívül csak egy esetben jó: arra, hogy megtanuld látni, hogyan fogy a pénzed.

A készpénz ugyanis fizikailag is fogható, vagyis nagyon is érezni lehet (minden érzékszerveddel), hogy ez bizony fogy. És az is, hogy milyen gyorsan.

pénz

Feltéve persze, ha

1. Figyelsz erre – ha már csak annyit megteszel, hogy minden nap belenézel a pénztárcádba, mennyi maradt még benne, már akkor is sokkal tájékozottabb vagy az anyagi helyzetedet illetően, mint a legtöbb kamasz...

2. Már a kápé esetén is jó, ha követed a pénzed útját. Igen, nem árt vezetni, összeírni, hogy mikor, mire, mennyit költöttél.

Ez nemcsak arra jó, hogy tudd, meddig ér a takaród, hanem arra is, hogy egy idő után már saccra is megbízhatóan be tudd lőni, mi mennyibe kerül, megéri-e annyiért, vagy máshol meg tudod venni ugyanazt, csak olcsóbban.

(Ezt ár-érték aránynak nevezik, és nagyon hasznos dolog. Igaz, mindenkinek más és más összegben éri meg, mert mást tartunk fontosnak – és mert más összegből gazdálkodunk.)

3. A szüleid nem játszanak pénzkiadó automatát, és rendszeres időszakonként adnak pénzt, nem pedig akkor, amikor szólsz, hogy már megint elfogyott. Tudom, ez a Számodra kényelmesebb megoldás. Őszintén szólva szerintem a szüleidek is ez a kényelmesebb. Viszont mindkettőtöknek ez a drágább verzió.

A szüleidnek már most fáj, ezért szokták a kellemesnél többször megkérdezni Tőled, hogy mégis mire megy el a pénz, vagy hogy azt hiszed-e, fán terem-e a lóvé.

Neked viszont később fog, amikor önállóan kéne gazdálkodnod, mert nem tanultad meg, hogy ezt hogyan kell. És ez nem biztos, hogy majd csak akkor következik be, amikor elköltözöl a szüleidtől. Lehet, hogy fősulira, egyetemre mész – és bár még önálló jövedelemed nincs, mégis önállóan kell majd gazdálkodnod.

4. Ezen kívül minden mást is bevetsz, amit a bankkártyánál is: követed a pénzed útját, előre gondolkodsz (ez utóbbit a felnőttek úgy mondanák, hogy beosztod a pénzt és tervezel).

Akkor most kápé vagy bankkártya?

Mindkettő. Mert egyszerűen nem tudjuk kikerülni, hogy ne kelljen mindkettőt használnunk.

Ha rám hallgatsz, akkor a szüleidtől úgy kéred a zsebpénzed, hogy

  • készpénzben – amíg meg nem szokod, hogy általában hogyan kell bánni a pénzzel

  • bankkártyán – ha a készpénz kezelése már jól megy, és ugyanezeket a módszereket átülteted a bankkártyás pénzhasználatra is (pl. internetbanki pénzkövetés, stb.)

Ki mondta, hogy a pénzzel bánni nem buli? Nagyob kihívás, mint egy netes kalandjáték...

Ezt olvastad már? Játékos pénzkezelés, pénzkezelési játék: Marslakó a haverom

Himer Csilla,Himer Csilla

pénzpedagógus, a Kamaszkassza - Zsebpénzügyi kézikönyv című kötet szerzője

Önállóságra, függetlenségre vágysz, de nincs pénzed? Vannak céljaid, vágyaid, de pénz híján nem tudod megvalósítani őket? Semmi gáz, Kata és Kristóf módszerével mindezt elérheted! Mindent megtudhatsz tőlük a (zseb)pénzről! Szerezd meg, oszd be, fektesd be, többszörözd meg, kockáztasd (de ésszel!), tedd félre, takarítsd meg, kövesd nyomon, ellenőrizd, védd meg - és csak aztán költsd el! Figyelj, tanulj, aztán vágj bele!

Kapcsolódó címkék

pénz