vagányság
#Lélek

Cselekedj! Amíg nem késő…

2016.06.18.
2 perces olvasási idő

Pár éve még azt hittük, ez a dolog minket nem érint. Olyan távolinak tűnt ez a problematika, hogy úgy gondoltuk, nem is kell vele foglalkoznunk. Most viszont már ott tartunk, hogy vidéken is gyakori, már nem tudunk szemet hunyni felette. Attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik. Sőt, a narkósok korhatára egyre lejjebb tolódik.

Van ugyan pár kezdetleges törekvés ez ügyben, hogy a rendőrök felvilágosító órát tartanak az iskolákban. Értesüléseim szerint azonban a tanulók szó szerint kinevetik őket. Nem tartják hitelesnek a mondanivalójukat. Hiszen ők azt állítják, a drogoknak csak negatív hatásuk van.

Azok, akik már kipróbálták a marihuánát, tudják, hogy ez nem igaz. Igenis van egy olyan hatásuk, hogy egy más világban érzik magukat.

Bódító, kellemes, nincs stressz és nincsenek gondok

Pontosan azért veszélyes, mert csak ez a jó oldala látszik először. Amikor már rájön az árnyoldalára, akkor már késő. Egészségügyi nővérként a pszichiátriai klinikán dolgozva napi kapcsolatban voltam a narkósokkal. Sokat meséltek az életükről. 10 napos elvonókúrára jöttek a klinikára. Voltak olyanok, akik csak a börtön elől menekültek. Fiatal srácok kérdéses jövőképpel.

Mivel nekem is vannak gyermekeim, akiket szeretnék megvédeni attól, hogy kipróbálják a drogokat, úgy döntöttem, egy ifjúságnak szóló könyvben megírom az ott szerzett tapasztalataimat. Bevallom, egyetlen egy olyan esettel sem találkoztam, akinek sikerült volna leszoknia. Vagy visszatért az osztályra, vagy ki se bírta a 10 napot. Hiszen a drogot megvonva olyan fizikai fájdalmakat éltek át, hogy feladták. Ez a könyv akár igaz történet is lehetne.

A vagányság határain túl

Két középiskolás srácról szól. Mindketten más utakon keresik a boldogulást. Ezzel próbálom érzékeltetni, hogy mindig van más lehetőség is. A miénk a választás. Mivel a mai fiatalok sajnos kevésbé szeretnek olvasni, inkább a digitális világ áll hozzájuk közelebb, úgy gondoltam, e-könyv formájában talán többekhez eljut. 13 éven felülieknek ajánlom.

A helyi alapiskolából már többen elolvasták. Meglepődtem, hogy kaptam visszajelzéseket is. Nagyon szépeket. Igaz, eddig csak lányoktól. Volt olyan is, aki „ happy end”-et várt. Hát ez az: narkósoknál nincs happy end. Vagy csak olyan ritkán, hogy szóra sem érdemes. Ezért kell a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

A gyógyulás kétséges

A narkós élete végéig narkós marad. Elég egy rossz élethelyzet, és visszaesik. Bármikor. Ezért kell arra törekedni, hogy el se jusson odáig. Hiszem, hogy a magot sikerül elültetnem vele. A többi csak rajtad múlik. Talán a kérdéses pillanatban eszedbe jut és képes leszel nemet mondani. Ha egy fiatalnál sikerül, már megérte megírnom.

A könyvet letöltheted itt

Szabó Katilla

Szabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Szabó Katilla

Kapcsolódó címkék

halál