szülők
#Lélek

Vitázó szülők

2015.05.06.
2 perces olvasási idő

Nem könnyű megbirkózni a helyzettel, hogy a szüleid folyton vitáznak. Amikor otthon nagy a feszültség, nehéz lehet megőrizni a boldogságot a temérdek dráma és düh ellenére. Talán jobban érzed majd magad, ha kipróbálod ezeket az egyszerű tippeket az ilyen helyzetek kezelésére.

Ne felejtsd, hogy nem a te hibád!

Még ha gyakran szóba is kerülsz a szüleid vitáiban, nem a te hibád, hogy veszekednek. Ezt jobb, ha észben tartod, különben szinte lehetetlen lesz megbirkóznod a helyzettel, és feldolgoznod, hogy a gyakran vitatkoznak. Nem szabad magadat hibáztatnod az ő gondjaik miatt, hiszen te vagy a legnagyszerűbb ajándék az életükben. Még ha ezt nem is fejezik ki olyan gyakran, hidd el, jobban szeretnek, mint amennyire egymásra haragszanak.

Mozdulj ki gyakrabban!

Az egyik legjobb módszer az ilyen helyzet kezelésére, ha megpróbálsz megfeledkezni az egészről egy kis időre. Ez nem azt jelenti, hogy drogok vagy alkohol segítségével feledkezz meg róla, amihez sajnos egyes tinédzserek fordulnak. Csak szabadulj ki a házból, amikor mindkét szülő otthon van, és úgy érzed, veszekedni készülnek. Elvégre is, ha nem látod, már nem is törődsz vele. Nem lesz könnyű dolgod, ezért próbáld meg eltereni a gondolataidat szórakoztató dolgokkal. Menj el mozizni vagy vásárolni pár baráttal, csinálj bármit, ami segít legalább néhány órára kiverni a fejedből a szüleid gondjait. Remélhetőleg mikorra visszaérsz, a szüleid már nyugodtabbak lesznek.

Ne hallgasd végig!

Ha nem tudsz kijutni a házból minden alkalommal, amikor egy vita közelgését érzed a levegőben, a vitalegkevesebb, amit megtehetsz, hogy nem hallgatod végig. Zárd be az ajtót, kapcsolj be valami zenét, nézz filmet, bármit, ami elnyomja a kiabáló-veszekedő szüleid zaját. Egy tökéletes világban a szülők lennének olyan udvariasak, hogy nem veszekednek, amikor otthon van a gyerekük, de sajnos a valóság nem ilyen ideális. Szóval csak tedd a dolgodat, és ne kezdd el ösztönösen hallgatni a szüleid vitáját. Ettől csak kétségbeesettebb leszel, a szüleid pedig csak rosszabbul fogják magukat érezni, hogy az egész veszekedést hallottad.

Ne gondolj a legrosszabbra!

Ha állandóan veszekednek a szüleid, nem nehéz a legrosszabbat feltételezni. A legrosszabb eset nyilván az, ha az egyik szülő elhagy titeket. Ha tanúja voltál, hogy ez megesett az egyik barátoddal vagy családtagoddal, azt gondolhatod, hogy ez elkerülhetetlen, és a te családod lesz a következő, ami darabokra hullik. De az aggódás még sosem oldott meg semmilyen problémát, és nem is fog. Ha a szüleid végül mégis elválnak egymástól, azzal a fájdalommal is megbirkózol majd akkor, ha kell. De egyelőre nincs értelme borzalmas végkifejletekre gondolni.

Maradj pártatlan!

Talán ösztönösen hajlamos vagy valaki pártjára állni a szüleid vitáiban, de próbáld meg ezt elkerülni! A szüleidnek kell lejátszani a saját csatáikat, de ha valaki oldalára állsz, akkor a vitájuk kellős közepére csöppensz. Hogy elkerüld a felesleges szenvedést, maradj semleges a szüleid vitájában. Így véletlenül sem fogsz belefolyni egy sosem kívánt háborúba.

Fejezd ki érzéseidet!

Ez most ijesztőnek hangozhat, hiszen nyíltan beszélni a szüleiddel általában annak hangzik. De ha a szüleid veszekedése miatt boldogtalan vagy, el kell nekik mondanod. A pillanat hevében talán ellened fordulnak majd, és rád kiáltanak, hogy semmi közöd nincs a vitájukhoz, de ne hagyd, hogy ez visszatartson az érzéseid kifejezésétől! A végén rádöbbennek majd, hogy a tetteikkel fájdalmat okoznak neked. Hidd el, ezt egészen biztosan nem akarják! A szülők a saját kapcsolatukban lévő gondok miatt vitatkoznak, nem olyasmi miatt, amit te tettél. Ez azt jelenti, hogy amint rájönnek, hogy aggaszt téged a viselkedésük, megpróbálnak majd higgadtabbak lenni, amikor te is ott vagy.

Beszélj egy tanácsadóval!

Ha túl kellemetlennek érzed, hogy a szüleiddel beszéld meg a kettejük között zajló dolgokat, egy másik felnőttől kellene tanácsot kérned. Ez a személy lehet lelkész, iskolai tanácsadó, idősebb unokatestvér, vagy más bölcs, megbízható felnőtt az életedben.

Akár hiszed, akár nem, minden felnőtt volt valaha tinédzser, és valószínűleg nem egyszer voltak szemtanúi szüleik veszekedésének. Olyan szemszögből világíthatnak rá a dolgokra, amik neked talán eszedbe sem jutottak, ezenkívül tanáccsal is szolgálhatnak, ami átsegíthet ezen a nehéz időszakon. Ez nemcsak arra ad lehetőséget, hogy kicsit kiszellőztesd a fejedet, hanem esélyed nyílik arra is, hogy néhány hatásos, személyre szabott módszert tanulj meg arról, hogyan kezeld a szüleid veszekedéseit.

Senki nem örül annak, ha a szülei állandóan vitatkoznak, de szükség van rá, hogy megtanuld kezelni a helyzetet. Nem könnyű megbirkózni olyan szülőkkel, akik ennyi gyűlölettel bánnak egymással, de próbáld meg kiélvezni a tiniéveidet a házon belüli dráma ellenére is!

B.Zs.