kutya
#Lélek

A kutyatulajdonosok egészségesebbek!

2013.03.16.
1 perces olvasási idő

A kutyatulajdonosok ritkábban szenvednek magas vérnyomásban, jóval terhelhetőbbek, egészségesebbek és fittebbek, mint a négylábú társ nélkül élők: ez derült ki a német tudósok által végzett felmérésből.

A kutyák őrző képessége mostantól újabb kompetenciával bővül: négylábú barátaink nem csak a házra és lakásra tudnak elsőrendű módon figyelni, hanem egészségünkre is – állapította meg egy friss német tanulmány.

A Kölni Testnevelési Főiskola Egészségügyi Központja legutóbbi kutatásában a kutya nélkül és kutyával sétálók mozgási szokásait vette nagyító alá. A német tudósok megállapították, hogy az ebtulajdonosok messze aktívabbak és ritkábban szorulnak orvosi ellátásra, mint a kutya nélkül élő társaik.

A vizsgálat szempontjai

A kutatók a vizsgálat során, amelyen mindkét táborból 100-100 középkorú nő és férfi vett részt, kérdőíves felméréssel térképezték fel a testmozgási, azon belül különös hangsúllyal a sétálásra vonatkozó szokásokat.

Kutya

A résztvevők beszámoltak gyaloglásaik mennyiségéről, annak sebességéről, helyszínéről, de a gyaloglásra indító okok sem maradtak felderítetlenül.

A kutatás hitelességére jellemző, hogy a sétálók csoportjába tartozó résztvevőket véletlenszerűen aktuális sétájuk során szólították le a tudósok gyaloglásuk helyszínén: nekik a parkban, vagy az erdőben kellett az említett kérdőívet kitölteni.

A felmérés értékelése alapján...

A kölni szakértők az adatok elemzése után megállapították, hogy a kutyával élők 98 százaléka naponta legalább egyszer indul sétára, míg a kutya nélküli csoport tagjai közül 46 százalék hetente mindössze egyszer-kétszer tesz sétát. A séták időtartamának vizsgálatakor fény derült arra, hogy a kutya nélkül sétálók gyaloglása átlagosan 31-60 percig tart, s hetente maximum 62-120 percet töltenek a testmozgás e formájával.

Bezzeg a kutyások!

Az ő esetükben egy átlagos, mindennapos séta két óráig is eltarthat, s hetente több mint 14 órát sétálnak. Amikor a sétára indulás okai kerültek szóba a kutyatulajdonosok 30,5 százaléka vallotta, hogy négylábú barátjáért érzett felelősség miatt kel naponta útra, 16,9 százalékuk pedig „önző módon” saját egészsége és fittsége megóvása érdekében, s friss levegő miatt aktív.

A „kutyátlanok” 30,2 százalékának indítéka ezzel szemben csak annyi, hogy egy kis friss levegőt szívjanak, s 23,6 százalékuk gondol saját egészségére.

(Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

hűség