testbeszéd
#Lélek

Fogd a poharad: megmondom, ki vagy!

2017.05.08.
2 perces olvasási idő

A poharukat kézben tartó emberek testbeszédük alapján nyolc személyiség-típusba sorolhatók – állítják angol pszichológusok. Vajon téged mi jellemez?

A pohártartásod elárulja, vajon flörtölő, pletykáló, vidám, petrezselymet áruló, jégkirálynő, playboy, nagymenő, esetleg egy rámenős, barátságtalan fráter vagy-e. Íme a különböző típusok ismertető jeleik alapján:

Flörtölő

E típusba többnyire nők tartoznak: poharukat kecsesen, kifelé hajló ujjakkal provokatívan ölelik körül.
Hogy magukra vonják a figyelmet, a poharat a dekoltázsuk előtt tartják, kortyolgatás közben a pohár pereme fölött kukucskálva igyekeznek szemkontaktust teremteni kiszemeltjükkel. Ujjaikkal gyakran végigsimítják a pohár szélét, sőt előfordul, hogy bele is mártják ujjukat az italba.

Pletykálópohár

A kategóriát általában a barátnőkkel együtt csevegő-vihogó lányok alkotják. Többnyire másokról beszélnek, igen kritikusak. A poharat az öblös részénél tartják, kezükkel előszeretettel gesztikulálnak, mutogatnak. Itallal a kezükben gyakran hajolnak az asztal fölé, bizalmas légkört sejtetve. Azok a fiatalok, akik ebbe a csoportba tartoznak, nem veszik jó néven idegenek közeledését.

Vidám, társaságkedvelő

Egyaránt lehet férfi, vagy nő. Nyitottak, barátságosak, jó kedélyűek. Italukat lassan kortyolgatják, társaságban ügyelnek, nehogy lemaradjanak a beszélgetés szójátékairól.

Az üveget lazán, a nyakánál tartják. Mindig nyitottak az új kapcsolat(ok)ra. Hozzájuk közel kerülni legegyszerűbben egy jópofa poénnal, egy-egy könnyed, humoros beszólással lehet.

Petrezselymet áruló

Általában félénk, visszahúzódó emberek, akik poharukat szorosan a testük előtt tartják, mintha attól félnének, hogy valaki kiveszi a kezükből. Tenyerük befelé fordul, szinte védőfalat képezve maguk előtt. Poharuk alján majd mindig marad egy-két korty – biztonsági tartalékként. Az ilyen típusú ember a szívószállal folyton babrál, kevergeti az italát. Ha ismerkedni szeretnél ezzel a típussal, feltétlenül szolid, finom bókokkal közelíts.

Jégkirálynő

Viselkedése hűvös, távolságtartó. Még ha poharat is tart a kezében, összefont karjával falat von maga elé, hárítva az esetleges közeledéseket. Hiába vesztegeted az idődet az ilyen lányra; ha mégis bepróbálkozol, sok jóra ne számíts, az elutasító válasz biztos nem késlekedik majd.

Playboy

Tevékeny, magabiztos, a Don Juan-típusú csábító. Hosszú nyakú poharát fallikus szimbólumként kezeli, ujjaival félreérthetetlen játékot űzve az üveg falán. Birtokolni vágyó típus, a társával gyakran taktikai játszmákat űz.

Nagymenő

Minden kétséget kizáróan tisztában van kisugárzásával. Magabiztos, időnként arrogáns, mozdulatai birtoklási törekvésekről árulkodnak: hevesen gesztikulál, s igyekszik minél nagyobb teret kitölteni maga körül. A poharát távol tolja magától, miközben kényelmesen hátradől a székében. Ha a barátaival nyilvános helyen tölti az időt, nem igazán fogadja idegenek közeledését, hacsaknem az ismerkedés számára kedvező, behízelgő hangnemű.

Erőszakos

Többnyire férfi - általában nagyobb poharakból, üvegből szeret inni: a poharát szimbolikus fegyverként alkalmazza. Jól megszorongatja, csavargatja a pohár nyakát. Szóbeli megnyilvánulásai, másokra való célozgatása gyakran igen durva tud lenni. Óvatosan közelíts hozzá, vagy inkább sehogy.

Ha legközelebb társaságba mégy, nyilvános helyen találkozol – iszogatsz- a barátaiddal, ne feledd: azzal ahogyan a poharadat megfogod, tudattalanul számtalan információval szolgálsz önmagadról a körülötted lévőknek.

(O.K.T.; Forrás: BBCNews)