kiabál
#Lélek

Mit tegyél, ha kiabálnak veled?

2024.01.13.
2 perces olvasási idő

Nem árt, ha tudod, hogy kell kezelni azokat, akik kiabálnak veled. Sajnos rengeteg olyan ember van, aki észre sem veszi, ha durván viselkedik a körülötte lévő személyekkel. A helyzet roppant kellemetlen lehet, főleg ha egy olyan személyről van szó, aki fontos neked, például egy családtag, partner vagy barát.

Nem számít, mit tettél, kiabálni senkinek sincs joga. Ne feledd, aki kiabál, az elvesztette az uralmát a beszélgetés fölött. Íme, néhány egészen hasznos tanács, hogyan kezeld a veled kiabáló embereket, hogyan maradj nyugodt és oldd meg a problémát.

Ne mondj semmit

Az egyik legjobb tanács, amit ilyenkor adni lehet, az, hogy próbálj meg nyugodt maradni és ne mondj semmit. Nézz a veled kiabáló személynek a szemébe, és csendben - anélkül, hogy egy szót is szólnál - ülj le, hogy érzékeltesd, mennyire zavar a viselkedése és milyen sértő, támadó jellegű az számodra. Észre fogja venni a hozzáállásod, és ha kifogy a gőzből, rá fog jönni, milyen rosszul próbálja megoldani a problémát.

Magyarázd el, miért zavar a viselkedése

Tudom, néha nagyon nehéz nyugodtnak maradni, ha valaki épp kiabál veled, de elengedhetetlen, mert így el tudod magyarázni a másik személynek, miért zavar a viselkedése. Elmondhatod, mennyire nehéz úgy koncentrálni a mondanivalója lényegére, ha kiabál, mert ilyenkor képtelen vagy a szavak jelentésére, mögöttes tartalmára odafigyelni és megérteni azokat. Talán így a kiabáló fél is megérti majd, hogy amit tesz az rossz, és talán bocsánatot is kér a helytelen viselkedéséért.

Érintsd meg

Nos, ez csak akkor működik, ha közel állsz a személyhez, hiszen ha szinte teljesen idegenek vagytok egymás számára, akkor félreérthető lehet majd a viselkedésed, helytelennek, esetleg ellenségesnek gondolhatják. Szóval, csak óvatosan azzal, hogy kivel csinálod ezt! Ha egy barátod vagy a párod az, megpróbálhatod gyengéden megérinteni az arcát, hiszen ezzel megmutatod, mennyire fontos számodra és mennyire törődsz vele. Ha nem áll olyan közel hozzád a személy, megérintheted baráti gesztusként a vállát, vagy jóakaratod jeleként.

Sétálj el

Ha valaki kiabál rád, az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb dolog amit csinálhatsz az, ha egyszerűen elsétálsz, és megmutatod a személynek, hogy mennyire zavar a hozzáállása. Természetesen ezt nem csinálhatod, ha az, aki kiabál az egyik szülőd, a párod vagy a tanárod, mert csak tiszteletlennek fogsz tűnni, ők pedig ettől csak még dühösebbek lesznek. De ha elsétálsz, hagysz a másiknak időt, hogy lenyugodjon és átértékelje a helyzetet. Csak arra vigyázz, ha ezt a megoldást választod, hogy ne sértsd meg az érzéseiket.

Kérd meg, hogy fejezze be

Egy másik nagyon egyszerű módja annak, hogy megállíts egy kiabálót az, ha egyszerűen megkéred, hogy fejezze be, mondván, hogy kellemetlenül érzed magad, és nem tudsz odafigyelni arra, amit mond. Néhány ember talán nincs is tudatában annak, hogyan viselkedik. Ezzel csak segíteni fogsz neki felismerni, hogy a viselkedése helytelen, és habár zaklatott és mérges, tudnia kell irányítania az indulatait.

Beszélj kedvesen, halkan

Tudom, kicsit furcsán hangzik, de biztosítalak róla, hogy működik. Nagyon sok kutatás kimutatta, hogy ha gyengéden beszélsz valakihez, aki kiabál rád, még akkor is, ha megkér, hogy hangosabban beszélj, el fogod vonni a kiabáló figyelmét arról, ami zavarja őt vagy felmérgesíti. Ezután a beszélgetésre fogja a figyelmét fordítani, hisz megpróbálja majd megérteni a szavaidat, s ez lenyugtatja őt annyira, hogy a megfelelő hangnemben beszéljen veled.

Ne szólj vissza

Tudom, hogy ezt néha nagyon nehéz betartani, de ne förmedj rá te is a másik személyre, mert csak még idegesebbé teszed őt, és még csak nem is fogja meghallgatni, amit mondani szeretnél. Csak tartsd meg magadnak a megjegyzéseidet, és kezeld máshogy a szituációt.

Tudom, nehéz féken tartani magad, ha valaki olyannal van dolgod, aki kiabál, de nem lehetetlen. Egy kis gyakorlással és sok türelemmel meg fogod tanulni, hogy hogyan viselkedj határozottan, és hogyan kezeld az indulataidat minden esetben úgy, hogy ne sértsd meg mások érzéseit.

Te hogyan kezeled azokat az embereket, akik kiabálnak veled? Oszd meg velünk kommentben a tanácsaidat! Várjuk az ötleteidet!

(KamaszPanasz - K.F., allwomenstalk)