csók
#Lélek

Készen állsz a randizásra? És a szüleid szerint?

2014.04.27.
2 perces olvasási idő

Szerelmes vagy? Mondjuk, hogy nagyon szereted? Megismerted a legelképesztőbb személyt és muszáj randiznod vele? Várjunk csak egy percet! A szüleid engedik egyáltalán, hogy randizz?

Mielőtt elhívnád randira a lányt, vagy igent mondanál annak, aki randira hív, menj végig ezen a listán, és győződj meg, hogy képes vagy kezelni az új kapcsolatod.

Kész vagy randizni?

A 15-16 éveseknek a fele azt mondja, hogy már randizott. De csak azért, mert Te is elérted ezt a kort, még nem biztos, hogy készen állsz rá. Nem az életkorod, hanem az érettséged dönt. Honnan tudod, hogy elég érett vagy? Kérdés, hogy milyen messzire szeretnél eljutni a kapcsolatban, és hogy hol vannak a határaid.

Hajlandó vagy csókolózni, megfogni a kezét, vagy egy bizonyos szintig levetkőzni előtte? Ezeket a döntéseket még a randi előtt kell meghozni. Ha pedig már ismered a határaidat, bátrabban mondasz nemet.

Ahhoz is elég érett vagy, hogy tudd kezelni a visszautasítást? Mi történne, ha dobnának? El tudnád viselni? Ha pedig te akarnál szakítani, meg tudnád tenni azt kedves, de határozott stílusban?

Tényleg szereted őt?

Most fókuszálj arra, akit kedvelsz. Miért kedveled? Azért, mert jól néz ki? Ennyi nem elég! Fontos, hogy egyezzen az érdeklődési körötök.

Jó neked?

Fontos kérdés, hogy biztonságos-e randiznod vele. Lányok, ha az idősebb pasikra buktok, vigyázat! Ha egy egyetemistával kezdesz el randizni, az sok bajba keverhet. Ő sokkal tapasztaltabb a randizásban, és manipulálhatja a még tapasztalatlan lányokat. Kezdetben jó szabály lehet az, hogy ne járj olyannal, aki több mint egy osztállyal jár feletted.

A szüleim el fognak engedni?

Ez lehet azért, mert nagyon konzervatívak, vagy, mert emlékeznek, ők hogyan viselkedtek, amikor tinik voltak. Akármi is az ok, a szüleid lehet, hogy nem engednek el, amíg nem vagy elég idős hozzá. Attól függően, hogy a szüleid milyen engedékenyek, vagy szigorúak, ez lehet 13-14 éves korodban, de lehet, hogy 18 éves korodig is várnod kell.

Ha tényleg nagyon szeretnél ezzel a személlyel együtt lenni, de a szüleid nem engedik, akkor próbálj beszélni velük róla. Ne kezdj veszekedni velük, hanem próbáljátok higgadtan megtárgyalni a dolgot.

Próbáld megmutatni nekik, hogy milyen érett és felelősségteljes vagy. Emlékeztesd őket arra, hogy jól tanulsz az iskolában. Sorold fel nekik az okokat, hogy miért szereted őt, mert vicces, okos, kedves, stb.

Ha beleegyeznek, akkor az elején szülői felügyelettel, társaságban találkozzatok. Idővel, ha bizonyítottad azt, hogy érett és megbízható vagy, kérhetsz fokozatosan egy kis kettesben töltött időt is.

Csak óvatosan!

Légy óvatos a kapcsolat elején! Ne legyél teljesen egyedül senkivel, akivel nem érzed teljes biztonságban magad! Mindig tudd előre, hova fogtok menni, mit fogtok csinálni, és ne hagyd, hogy a partnered diktáljon minden lépést!

Az erőszakos kapcsolat sajnos sokkal gyakoribb, mint gondolnád! Minden negyedik kamasz szenvedett már el valamiféle verbális, fizikális, mentális vagy szexuális erőszakot attól, akivel randizott!

Ha úgy érzed, partnered olyan dologra akar rávenni, amit Te nem szeretnél, vagy bántalmaz, azonnal vess véget a kapcsolatnak! Ha kell, kérj segítséget! Ne feledd, egyetlen randi sem éri meg, hogy feladd önmagad, vagy akár életre szóló lelki/testi sérülést szenvedj!

(Gy. Z. - webmd)

Kapcsolódó cikkek