beszéd
#Lélek

9 tipp, amivel fejlesztheted kommunikációs képességeidet

2015.12.15.
2 perces olvasási idő

A kommunikáció a mindennapi élet alapvető része. Jó kommunikációs készséggel időt spórolsz, elkerülheted a frusztrációt vagy mások megbántását, no meg a kínos hallgatásokkal teli találkozókat. Összeszedtünk 9 olyan tippet, amivel helyzettől függetlenül javíthatsz a kommunikációs készségeden.

Mutass megbecsülést

Mielőtt egyből belevágnál a beszélgetésbe, fejezd ki köszöneted, hogy a partnered időt szakított rád. Ezen felül dicsérd meg, vagy ismerd fel beszélgetőpartnered bármely pozitív megnyilvánulását. Az elismerés és a dicséret nagyon jó alapja a hosszú távú kapcsolatok kialakításának.

Kommunikáció barátnők között

Közös nevező

A közös pont nagyon sokat számít! Keress valamilyen átfedést az érdeklődési köreitekben: közös hobbi, sport, kedvenc könyvek, filmek, stb. Próbáld kerülni az olyan témákat, mint a politika vagy a vallás.

Maradj pozitív

A pozitív hozzáállás létfontosságú a jó kommunikációhoz. Légy konstruktív, ne pedig negatív és panaszkodó. Az emberek elmenekülhetnek a beszélgetésből, ha úgy érzik, hogy kritizálják vagy támadják őket. Légy bátorító és kedves, még akkor is, ha kétségeidet fejezed ki.

Ügyelj a hangnemre!

Bár néha rámenősnek kell lenned ahhoz, hogy elérd a célodat, vagy annak érdekében, hogy megértesd a nézőpontodat, soha ne legyél agresszív. Csak nagyon vékony hajszál választja el a rámenősséget az agressziótól – próbáld meg nem átlépni ezt a határt! Az ellenséges hangvétel semmiképp sem megengedhető! Légy őszinte, magabiztos, de közben nyugodt és együttműködő.

Fókuszálj a célodra

Fontos, hogy tudd, mi a célod, mielőtt belekezdesz egy társalgásba. Ha tudod a célod, akkor könnyebb arra terelni a beszélgetés menetét. Mit kívánsz elérni? Segíteni próbálsz, vagy esetleg oldani egy konfliktust? Tanácsot szeretnél kérni, vagy meg szeretnél győzni valakit? A cél tudatosítása segíti a hatékony kommunikációt.

Hallgass!

A szemkontaktus elengedhetetlen. Légy tisztelettudó és ne vágj közbe. Senki sem szereti, amikor belevágnak a szavába, és bár természetes, hogy szeretnéd kifejteni az álláspontodat, a másik szemszögéből ez nagyon tiszteletlen. Légy mindvégig nyitott! Ha megtanulod értékelni mások gondolatait, az sokat segíthet a jövőben.

Figyeld a nonverbális jeleket!

Figyelj a testbeszédedre! A szemkontaktus hiánya, a figyelmetlenség vagy az idegeskedés a türelmetlenség jelei lehetnek. Az ásítás vagy sóhajtozás mentális vagy fizikai fáradtágra utalnak. Ha ezeket a jeleket észreveszed, ne számíts eredményes társalgásra.

Hogyan légy tökéletes beszélgetőpartner?
Szeretnél olyan beszélgetőpartner lenni, akivel mindenki szívesen beszélget? Ehhez mindenekelőtt jó hallgatóságnak kell lenned, hiszen a másokkal való kommunikáció kulcsa az értő hallgatás és az információ, amit megosztanak veled. Cikkünkből megtudhatod, hogyan válhatsz tökéletes beszélgetőpartnerré. Tovább a cikkhez

Kérj visszajelzést!

Mindig győződj meg arról, hogy ugyanarra gondoltok, mielőtt lezárnátok a beszélgetést. Gyakran gondoljuk, hogy elértünk egy megoldáshoz, egyetértünk, és csak később jövünk rá, hogy teljesen félreértettük a másikat. Ha visszajelzést kérsz, akkor nem csak ezt kerülheted el, de a társad is meggyőződhet arról, hogy meghallgatták és megértették.

Mindig próbáld meg baráti hangvételben lezárni a beszélgetéseket. A produktív kommunikációba beletartozik a megbecsülés, a figyelem, a megfontolás és az érthetőség. Lehetséges egyenesen és mégis kedvesen elérni a kívánt eredményeket.

(KamaszPanasz - Gy.Z., lifehack)